Domaine Pierre Clavel: vier keer raak !

15/02/2017 - Tijdens een recente proeverij van wijnen van dit domein, dat bij de Belgische wijnliefhebber welbekend is, werden alle voorgestelde wijnen op slag geselecteerd: vier wijnen, vier keer raak!
Uitzonderlijk voor ons proefpanel, maar waardoor de knowhow van Pierre Clavel en zijn team en het potentieel van deze fantastische wijnregio opnieuw bewezen werden.

Bonne Pioche  2014 – AOP Pic Saint Loup Coteaux du Languedoc

Deze Pic Saint Loup heeft zijn naam niet gestolen. Bonne pioche betekent vrij vertaald ‘mooi resultaat’. Geuren van zwarte bes en muskaatnoot, gevolgd door een vlotte smaak, typisch van het zuiden maar bijzonder aangenaam.
De wijnbouwer, die biologisch te werk gaat, respecteert duidelijk de invloed van de geurige garrigue die we rondom de wijnstokken vinden, aangeplant op een ondergrond van klei-kalkpuin en rolkeien. Een sappige wijn is het, met gepeperd donker fruit, zachte en afgemeten tannines, strak maar ook zonnig en energiek. Mooi en goed, een echte bonne pioche!
Assemblage van syrah (65%), grenache noir (15%) en mourvèdre (20%).

Des Clous 2014 – AOP Pic Saint Loup Coteaux du Languedoc

Cela ne vaut pas un clou, een uitdrukking in het Frans die zoveel betekent als ‘dat is geen snars waard’. Leuk, maar hier totaal niet van toepassing. Integendeel! Het is een prachtige hommage aan een van de voorouders van de familie Clavel die aan landbouw deed om zijn eigen familie van eten te voorzien, maar daarnaast ook nagels (clous) smeedde – een nagel is een clavel, in het Occitaans.
Een perceel syrah, enkele stokken grenache, een groot wijnjaar met een zonnig en lang najaar, een selectie van de druiven, een lange maceratie en een zeer lange rijping in foeders liggen aan de basis van deze wijn. Een wijn die ons zowat omver blies door zijn elegantie en harmonie: aroma’s van zwarte bessen, donkere kersen afgewerkt met zachte specerijen, witte peper, tannines met een geraffineerde textuur en een ongelooflijke sappigheid, zowel fris als zonnig.
Een grote wijn van de Languedoc, afgemeten genereus.

Copa Santa 2014 – AOP Languedoc

Het terroir van La Méjanelle ligt dichter bij Montpellier en bezit een goed gedraineerde bodem van rolkeien (5 tot 6 meter), met daaronder een bedding van rode klei. De rolkeien houden zowel de koelte van de ochtend als de avondwarmte bij. Dichter bij de zee geniet deze zone ook van een zeebries.
De druiven zijn grotendeels syrah, aangevuld met grenache. Deze ondertussen beroemde cuvée van dit domein heeft reeds sedert enkele jaren zijn ideaal evenwicht gevonden tussen enerzijds kracht en volume en anderzijds frisheid en strakheid. Deze wijn is tegelijk vol en slank, met tintelende minerale indrukken, een strakke maar zachte tanninestructuur, fonkelend fruit met toetsen van gekruide zwarte bessen en geurige bloemen van het zuiden.
Copa Santa, ambitieus maar zeer geslaagd.

De Cascaille blanc 2015 – AOP Languedoc zetten we reeds in de kijker op 16/01/2017.
Onze bevinding vindt u hier.

www.vins-clavel.fr
www.cavedesoblats.com – sens.larges@skynet.be –  www.magnuswijnen.be – www.wijnhandelvandenbossche.be – www.phildanstacave.be – www.vinedevos.be – www.maxivins-overijse.be – www.vinotheek.bewww.lavigneraie.com –  www.lesgenereux.nl – www.vimowa.lu

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie