Révelette en La Font des Ormes

20/05/2016 - Merlot, syrah, marselan, cabernet sauvignon, grenache en carignan !!!!!!!
Een explosieve cocktail van rhônewijnen die u niet onverschillig laten.
Puur geluk!

Le Grand Rouge du Domaine Révelette 2013
Vin de Pays des Bouches du Rhône

reveletteVan zodra Peter Fisher het domein kocht in 1985, richtte hij zich volledig op bio. Zijn ontmoeting in 1992 met Claude Bourguignon, de beroemde micro-bodembioloog, zorgde ervoor dat hij zich nog meer ging verdiepen in het leven en in de mineralen van bodems. Zijn eigendom is 90 ha groot, waarvan 30 ha wijnland, verspreid over 17 percelen met niet minder dan 11 druivenrassen. Het domein ligt op een 30-tal kilometer ten noorden van Aix (in Jouques), heel afgelegen en opvallend goed bewaard. Het is ook het meest noordelijke domein van de appellation Coteaux d’Aix-en-Provence. Het isolement en de hoogte (tussen 330 en 400 m) zorgen voor een natuurlijk evenwicht met koele nachten die voor een heel eigen wijnkarakter zorgen, eigen aan Révelette. De persoonlijkheid van de wijnen is tegelijk zuidelijk (rijp fruit en weelderig) en noordelijk (strak en fris door de zuren).
De assemblage van deze Grand Rouge bestaat uit syrah (51%), cabernet sauvignon (29%), grenache (15%) en een beetje carignan (5%). De oogst gebeurt manueel en wordt ontsteeld. De vinificatie gaat door met eigen gisten en de inkuipingsperiode is lang. De opvoeding (14 maand) vindt vervolgens plaats in barriques, maar met slechts 20% nieuw hout. Voor de rest wordt er gebruikgemaakt van vaten waar reeds één tot vijf wijnen in verbleven.
In het glas krijgen we een intens karmijnrode kleur, stralend jong. De eerste geurindruk doet denken aan versgeperst zwart fruit met pittige toetsen van kardemom, muskaatnoot en peper. Dit relatief wild en onstuimig karakter prikkelt ons tot wanneer we de wijn proeven. Het tweede deel gaat van een krachtige aanzet naar een heel rechtlijnige smaak. Het fruit is zuiver en genereus, terwijl de tanninestructuur heel subtiel voor een zekere gereserveerdheid zorgt. Dit wordt vertaald door een elegantie die tegelijk uitnodigend en ingehouden is. Alles is goed afgemeten, met een strak raster waarvan de hoeken mooi gepolijst zijn. Een zekere spanning houdt onze zintuigen op scherp en nodigt uit deze wijn opnieuw en opnieuw te proeven, een Grand Rouge die zijn naam niet gestolen heeft. www.revelette.fr
www.cavedesoblats.comwww.wijnhuisvandenbulcke.be – Jacques Delire
revel1

Domaine La Font des Ormes – IGP Pays de Caux 2014

VIN-DE-PAYS DE CAUX La Font des Ormes
Guy Cazalis de Fondouce, psychiater van beroep, neemt het oud familiedomein in 2002 over met het idee het volledig op te knappen. Al snel raakt hij er helemaal van in de ban en doet beroep op de beroemde bodemspecialisten Claude en Lydia Bourguignon om zijn terroir helemaal ‘binnenin’ te kennen. Beiden maken een diepgaande analyse van de bodem en ontdekken een zeldzaam geologische eigenschap op een perceel dat ‘Le Mexique’ genoemd wordt: kalk op basalt. Vanaf dan worden er beetje bij beetje percelen aangekocht op veelbelovende terrassen en wordt er nauw samengewerkt met het koppel Bourguignon. Vanaf dan (2004) ondergaat het domein een volledige metamorfose; geen sprake meer om druiven aan de coöperatie te leveren. De wijngaard wordt volledig onder handen genomen (rooien en opnieuw aanplanten). Vandaag tellen we 16 ha wijngaard en de leiding ervan werd toevertrouwd aan de talentrijke Florent Girou die, herinner u, aan de basis ligt van de uitstekende documentaire Les Voix du Terroirs uit 2005 in nauwe samenwerking met zijn vriend en oenoloog Etienne Besancenot.
Het domein dat biologisch werkt, produceert niet veel maar richt zich volledig op kwaliteit. Met slechts 20.000 flessen per jaar is het gamma klein en hoofdzakelijk rood. De wijnen vallen onder de appellations Languedoc, Pézenas en Vin de Pays de Caux. En precies in deze laatste onderverdeling zit onze ‘lievelingswijn’ omdat hij de filosofie van het domein weerspiegelt op een originele en feestelijke manier.
Deze wijn, die als IGP-wijn verklaard werd, bezit een heel bijzondere assemblage: merlot, syrah en marselan. Zoals u weet is dit laatste druivenras het resultaat van een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache noir, te danken aan vorsers van het INRA en ENSAM (1961). Deze originele wijn is afkomstig van druiven op ondiepe bodems, hoofdzakelijk kalk (van het Mioceen) met wat puin van basalt.
De kleur is diep en het glas kleurt inktpaars. De geur is speels en uitdagend, boordevol rijp zwart fruit met een handvol pittige garriguekruiden. Een ontzettend smakelijke wijn is het: vol, zacht en soepel, waardoor hij vlot wegdrinkt. Pretentieloos en vrijwel niet te weerstaan.
U hebt het reeds begrepen, dit is een lekkere en makkelijke wijn met een zekere complexiteit, niet zwaar maar met vulling. Haal de picknickmand maar tevoorschijn, deze fles is er helemaal klaar voor. http://fontdesormes.fr
www.christiaens-wijnhuis.be

PEZENAS5440

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie