Souleillan, ‘zonsopgang’, Côtes du Lot & Cahors

Souleillan betekent zonsopgang in het lokale dialect van Cahors. Een vanzelfsprekende naam, aangezien alle wijngaarden naar het oosten zijn gericht.
Het familiedomein werd opgericht in 1800. In het begin was het een gewoon landbouwbedrijf, met wat pluimvee, runderen en landbouwgronden met daarop granen en een deel wijnstokken. Kwestie van in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

In de jaren 1980 kwam daar verandering in. Francis, de vader van Sébastien, besloot om zich enkel nog met wijn bezig te houden en breidde het wijngaardareaal uit om in 2000 tot 27 hectare te komen. Tot die tijd ging de volledig productie naar de négoce, maar toen de crisis van bulkwijnen de kop opstak moesten er keuzes gemaakt worden. Voortaan werden de wijnen op het domein zelf gebotteld en schoefde men het wijngaardoppervlak voor de helft terug.
Nadat Sébastien een tiental jaar samen met zijn vader het bedrijf runde, nam hij het over met het oog op nog meer kwaliteit. Hij richt zich tot een breed publiek en ontwikkelde een gevarieerd gamma met daarin een tiental wijnen en streekgebonden aperitieven.

 souleillan

IGP Côtes du Lot ‘Popi’s Wine’ Domaine Souleillan
Sandra & Sébastien Alazard

domaine-de-souleillan-popi-s-wine-igp-cotes-du-lot-france-10595942t1De cuvée Popi’s Wine klinkt jong en innovatief, ook het uitzicht van het etiket oogt fris. Wanneer een wijnbouwer dit soort van wijnen creëert, doet hij dat meestal met druiven van de jongste wijnstokken. Hier niet, integendeel zelfs! De wijn is afkomstig van een perceel met oude wijnstokken merlot, aangeplant op een kalkplateau 300 meter hoog en met vrij lage opbrengsten (30 hl/ha). Ik zie u al watertanden, over naar het glas !
De kleur is diep granaatrood met robijn. De geur is duizelingwekkend met heel veel zwarte bessen, in pureeversie, aangevuld met zachtgegrilde toetsen en een lactisch puntje. Betoverend. We moeten toegeven dat het verdraaid moeilijk is om aan zoveel weelderigheid te kunnen weerstaan. In de smaakaanzet wordt deze vlezige belofte bevestigd, als dikke ronde bessen die over een fluwelig tannineraster rollen. Ingetoomde tannines. De opvoeding van enkele maanden op vat zorgde ervoor dat de structuur ervan mooi gepolijst is, zijdezacht. De finale laat een rijke indruk achter van half gekonfijt fruit onderstreept door chocolade. Een wijn puur voor het plezier, bestemd voor zij die graag genieten, zonder zich het hoofd te breken over de ‘typiciteit’ en andere cryptische omschrijvingen van getormenteerde proevers. En voor de prijs (€ 9 op het domein) hoeft u het ook niet te laten. Een wijn waar meer dan één bordeaux bij verbleekt …

Phénix 2011 Cahors –  Cuvée en cuve – Domaine du Souleillan

btl-phenix
Souleillan betekent dus in het dialect van Cahors ‘opkomende zon’. En inderdaad, zo staan de 14,5 hectare wijnstokken allemaal naar het oosten gericht, aangeplant op een rotsachtig plateau van klei en kalk. Het druivenras malbec zorgt hier voor een rasechte cahors, heel terroirgetypeerd, een horizontale wijn met een kalkachtige frisheid. De sappige en heerlijke aroma’s van de kersen en van de zwarte bessen afgewerkt met gerookte minerale accenten zetten zich ook in de smaak door. Aan de 85% malbec werd een deel merlot toegevoegd om de textuur van de wijn iets ronder te maken, maar aan pit ontbreekt het zeker niet! Niet te verwarrren echter met de Phénix die een opvoeding kreeg in barriques.
www.domainedusouleillan.com

Bernard Arnould en Daniel Marcil

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

vignes-souleillan-cahors

Geef een reactie