Domein in Piemonte: Azienda Agricola Demarie

22/11/2019 - Azienda Agricola Demarie is een familiebedrijf dat reeds drie generaties wijnen produceert in de Italiaanse wijnstreek van de Roero. Voor de wijnen van Piemonte is de meest gekende wijnroute die van de Langhe, met daarin herkomstbenamingen als Barolo en Barbaresco. Ten noorden van de stad Alba vinden we Roero, eveneens een wijnregio die met nebbiolo werkt.

Paolo Demarie, de eigenaar van het domein, gaat echter verder dan in de Roero enkel witte (druivenras arneis) en rode wijnen te maken, met zijn 18 hectare wijngaarden. Jaarlijks produceert hij ongeveer 110.000 flessen, goed voor een 10-tal cuvées in diverse herkomstbenamingen: Dolcetto, Barbera, Roero Arneis, Nebbiolo, Barbaresco, Barolo, Birbet (op basis van brachetto-druiven) en Moscato d’Asti.

Nebbiolo, een koninklijk profiel

Dit is wat Paolo Demarie erover zegt : « Nebbiolo is het oudste autochtone blauwe druivenras van Piemonte en tegelijk een van de meest nobele en prestigieuze van heel Italië. Zijn naam komt van ‘nebbia’, het Italiaanse woord voor nevel of mist. Sommigen zeggen dat dit naar het ‘nevelachtige’ refereert van het witte laagje dat op de druiven zit. Anderen zeggen dat de naam van deze druif refereert naar de mist die er in de wijngaarden hangt, te meer omdat dit laatrijpe druivenras in het begin van de herfst geoogst wordt en het in Piemonte dan vaak mistig is. Nebbiolo wordt ook wel ‘de koning van de blauwe druiven’ genoemd, een nukkig druivenras dat veel zorg en bijzondere aandacht nodig heeft, wil hij floreren. Nebbiolo is een veeleisende druif die een geschikt bodemtype nodig heeft, een heuvel naar het zuiden gericht en een precieze snoei. Een bodem op basis van kalkachtige tufsteen is ideaal voor deze druivelaar die vroeg bloeit – rond midden april – en later rijp is dan de meeste andere variëteiten, rond midden oktober. Nebbiolo is vrij onderhevig aan bruuske temperatuurveranderingen, maar de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht tijdens zijn rijpingsfase zijn niettemin een voordeel voor het hoge tanninegehalte van deze druif. Goed behandeld zorgt nebbiolo voor krachtige en alcoholrijke wijnen die een tijdje moeten bewaard worden om wat fijner te worden en hun echte persoonlijkheid te tonen. »

Tijd om te proeven!  

Roera Riserva verblijft 18 maanden in barriques (30% nieuwe eiken vaten en 70% vaten van 2 tot 3 jaar) en rijpt daarna verder op fles. De herkomstbenaming vereist een totale opvoeding en rijpingsduur van 32 maanden. De wijnen uit de oudere en meer prestigieuze herkomstbenamingen, Barbaresco en Barolo, krijgen een opvoeding in ‘botti’, de grote traditionele foeders. 

Roero Riserva DOCG 2016

De kleur is vrij licht granaatrood en doet aan pinot noir denken. In de geur herkennen we aroma’s van opgelegde rode kersen, viooltjes en kruidig hout. Een prima wijn die vlot wegdrinkt, extreem sappig is en met ronde tannines. De zonnige kant wordt goed in evenwicht gebracht door de mooie zuren. Rond en elegant voor een nebbiolo, maar tegelijk krachtig en harmonisch, ondanks zijn 14,5 graden alcohol. De persistente finale eindigt met een discreet tanninebitter.  

Barbaresco DOCG 2016

Baksteenrood met daarin robijnrode nuances. De geur is vrij complex met impressies van kersen, viooltjes, rozen en een vleugje kaneel. Op het etiket lezen we opnieuw 14,5 graden alcohol, maar toch is deze wijn evenwichtig dankzij de fraaie zuren en knappe tanninestructuur. Rijpe tannines, bedekt met sap en mooi geïntegreerd in deze relatief zachte wijn. Mooi gepolijst, zonder enige ruwheid, maar iets meer diepte zou ervoor gezorgd hebben dat deze nebbiolo een grote wijn van Piemonte was. Op dit moment is hij reeds prettig om te drinken, ook al is de stempel van zijn opvoeding nog goed merkbaar.

Barolo Riserva DOCG  2012

Enkel in goede wijnjaren stelt dit domein een Riserva voor. En in dat geval moet de wijn een opvoeding kennen van minstens 62 maanden, waarvan 18 maanden in barriques.
Robijnrood van kleur met een oranje schijn. Heerlijke geur met aroma’s van ingeweekt rood en zwart fruit, kersen, viooltjes, specerijen en een intrigerend accent van ijzer. Deze complexiteit komt in de smaak terug, met sappige en mooi versmolten tannines. De kracht van deze wijn met z’n 15 graden alcohol wordt gecounterd door een zeer elegante tanninestructuur voor een nebbiolo en zuren die voor een reddende frisheid zorgen. Een discreet tanninebitter verfrist ook de persistente finale.

Barbera d’Alba Superiore DOC 2017

Deze 100% barbera bezit een fonkelende robijnrode kleur, waarvan de wijnstokken naar het zuiden en zuidoosten zijn gericht en aangeplant staan op een bodem van klei en mergel.
Charmante geur met aroma’s van pruimen, kersen en zwarte bessen, aangevuld met een toets van hout door zijn opvoeding van 6 maanden in foeders. Het eerder hoekig profiel van deze wijn met 14,5 graden alcohol wordt in de smaak afgerond door een mooie sappigheid. De zuren zijn voldoende om het geheel in evenwicht te houden, met in de finale een beetje tannines.

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie