Dominique Piron, bij wie gamay door de aders stroomt

25/10/2018 - Wanneer je net zoals Dominique van Domaine Piron gefascineerd bent door gamay, bezitten zowel de Crus als de meest gewone wijnen die typische identiteit van Beaujolais waar wij zo van houden.

Beaujolais of Chiroubles, beide duidelijk Piron

De Crus van de Beaujolais hebben de wind in de zeilen, maar laten we ook de ‘gewone’ beaujolais niet vergeten die dikwijls voor een bijna even groot wijnplezier zorgen.
Ter vergelijking, maar moet dat eigenlijk, nemen we een goed gemaakte beaujolais en een chiroubles, een Cru die meer erkenning verdient. Beide bieden dat frisfruitige, kruidige en florale dat ons royaal tegemoet komt.

Les Cadoles de la Chanaise 2016 – Beaujolais – Dominique Piron

Robijnrood violet, heel gamay door zijn typische florale tonen van viooltjes en iris, gekoppeld aan een sappige impressie van zwarte bessen. Super verleidelijk van smaak door de frisse aanzet, de soepele tannines, de lengte met daarin zoethout en de speelse dynamiek. Een frisse en lichte wijn die vlot wegdrinkt, zonder meer, met net dat krokante dat deze wijn plezierig maakt.
Gamay van gemiddeld 40 jaar oud en afkomstig van diverse terroirs in de Beaujolais. De oogst krijgt een korte maceratie om enkel het fijne van het fruit omwikkeld met lichte tannines eruit te halen.

Chiroubles 2016 – Cru du Beaujolais – Dominique Piron

Granaatrood met violet. De geur zit tussen zoethout en viooltjes, tussen peper en rode bessen, tussen kruidnagel en frambozen. De smaak zit op dezelfde golflengte, is ontzettend fris en bezit een bijzonder aangename smeuïge textuur. Het frisse zorgt ervoor dat alle aroma’s duidelijker naar voren komen en geeft de wijn ook meer pit, waarnaast het smeuïge comfort en elegantie biedt. De tanninestructuur zit op de achtergrond en omwikkelt het fruit en de specerijen.
We zouden Chiroubles met Côte Rôtie kunnen vergelijken, het is de hoogst gelegen Cru van de Beaujolais en gaat tot 450 m hoog. Zijn homogene bodem bestaat uit graniet en verbrokkelde graniet met zand. De oogst gebeurt manueel en vergist 2 weken.

Twee keer Morgon, een knap duo

Morgon wordt gezien als een van de meest krachtige Crus van de Beaujolais en ook een van de meest doortimmerde, maar sommige zijn onverwacht zacht, terwijl andere net heel strak zijn.

Morgon La Chanaise 2016 – Cru du Beaujolais – Dominique Piron

Granaatrood met karmozijn. De geur is een mix van rood en zwart fruit, afgewerkt met een mespunt peper en geparfumeerd met bloemblaadjes van pioenrozen en irissen. De smaak is zacht en vlezig met een haast levendige frisheid. Het volle en sappige vruchtvlees van zwarte bessen, bramen en kersen barst open door de knapperige tannines, waarna er elegante florale impressies vrijkomen die bedekt zijn met een dun laagje cacao en onderstreept door zoethout.
De gamay voor deze wijn staat aangeplant op een bodem van verbrokkelde graniet, een soort van dik zand, maar drager van elegantie en finesse. Manuele oogst die deels ontrist wordt. Fermentatie van 15 tot 18 dagen in betonnen kuipen met pigeages en remontages.

Morgon Grand Cras 2017– Cru du Beaujolais – Dominique Piron

Paars violet en ruikend naar snoep, naar vlierbessenbonbons, zoethoutstokjes en esdoornsiroop met toetsen van koffie. Daarna komt het fruit opzetten, rode aalbessen, bramen en frambozen, gevolgd door een explosief floraal boeket van rozen, viooltjes en lelies. De zachte en ronde smaak is tegelijk ook heel fris. Een puntig volume dat erg goed samengaat met de dartele tannines. Een enorm knapperige wijn, super smakelijk, maar ook heel karaktervol. De textuur doet denken aan crêpe de chine en pakt ons volledig in.
De gamay van meer dan 50 jaar oud voor deze wijn staat aangeplant tussen 200 en 300 m hoogte, op de zuidoostelijke flank van de Côte du Py, daar waar de uiteenvallende graniet gekleurd met ijzeroxide voor een iets diepere bodemlaag zorgt. Manuele oogst en gisting van 20 dagen. De opvoeding vindt hoofdzakelijk plaats in tanks en deels in foeders en vaten.

Dit domein in Villié-Morgon stelt bijna alle Crus van de Beaujolais voor, alsook nog een paar andere cuvées. Het geheel toont de variatie aan van de diverse wijngebieden binnen de appellatie en de vele mogelijkheden.
www.domaines-piron.fr
https://lechemindesvignes.bewww.michelbois.ch

Marc Vanhellemont

Andere artikels over Dominique Piron:
Crémant van Piron
Dominique Piron: de ambassadeur van Beaujolais
Climats, een nieuwe impuls voor Moulin-à-Vent ?
Chénas Quartz

Voor meer “Portret”, klik hier

Johan De Groef (In Vino Veritas) et Dominique Piron

Geef een reactie