Dominique Piron: de ambassadeur van Beaujolais
17/03/2016 - Hij wist van onze komst. Eenmaal aangekomen ontving hij ons met een rustige welwillende ontvankelijkheid, te midden van de normale gewone bedrijfsdrukte en bouwtoestanden – zijn wijnen gaan wereldwijd en dus diende de kelder uitgebreid . We voelden ons niet tot last, integendeel. Ambassadeurs beheersen nu eenmaal de gave van het ontvangen en de kunst van het ritmeren.
Om te beginnen reed Dominique ons rond – heuvel op, dal in – van de ene cru in Beaujolais naar de andere. Alle tien passeerden ze van ver of dichtbij de revue. In nog geen twee uur had ik uitzicht – maar ook inzicht – gekregen op wat Beaujolais bezit aan terroirs en dus potentialiteiten qua prachtige en nog steeds ondergewaardeerde gamaywijnen. Nu – zoveel jaren na de ramp met de beaujolais nouveau – vind je hier, weliswaar geen cerebrale cultwijnen, maar echt lekkere wijnen om te drinken. Als geen ander weet Dominique enthousiast te communiceren; net als Michèle, één van zijn twee zussen. Het moet dus wel in de familie zitten. Hoe dan ook , ik voelde mij alvast de koning te rijk.
Portret
Geen wonder dat het Dominique Piron was die Xi Jinping, de Chinese President die toen hij in Lyon – van oudsher bekend als zijdestad – op Frans staatsbezoek was, tekst en uitleg gaf over de Franse wijnbouw en dus Beaujolais onder de aandacht bracht van de leider van de oudste nog steeds levende cultuur.
Dominique is geboren in 1950 in Villié-Morgon en het hart van het domein ligt langs de D68 op de Côte de Py . Met hem is de veertiende generatie – sinds 1590 – uit de Pirondynastie actief; nederig maar duidelijk met een missie die de individuele lotgevallen overstijgt. Vader Piron had zich al enorm ingezet voor de zaak van de Beaujolais . Dominique , na studies oenologie eind jaren zestig en het nodige reizen om te leren, is zelf sinds de zeventiger jaren wijnbouwer. Hij zet daarmee die familiale passie – zoveel méér dan traditie – verder, grondig overtuigd van het potentieel van de gamay op het Beaujolais- lappendeken van verschillende terroirs.
Vernieuwing
Voor Dominique lijkt het wel of de cirkel rond is en de regio weer aan een renaissance begint. Zijn domein van 65 ha ligt verspreid over 8 crus: Morgon, Moulin à Vent, Fleurie, Chenas, Régnié, Brouilly, Chiroubles en Saint Amour. Met hem naar de kleurrijke geologische kaarten kijken is een lust. Je krijgt een keizerlijk gevoel . De nieuwe wijnetiketten tonen – à la petit prince – hoe zijn verschillende cuvées , de planeet gamay , articuleren en de wijnwereld veroveren. Jaloezie , afgunst zijn hem vreemd. Niets liever dan schone slaapsters – zoals Chénas – tot leven wekken, prinselijk verheffen ; samen met collega’s wijnboeren, begeleid door de kennis van anderen en dus niet verblind doorfietsend met de neus op het stuur.
Het was een ingetogen feest in besloten kring. We mochten mee genieten van zijn verjaardag . Hoewel kinderloos, vond Dominique in Julien Revillon duidelijk een zielsverwant en geestelijk erfgenaam. De wijn , dat is zoals het leven dat wordt doorgegeven met zijn ups en zijn downs. Beaujolais herleeft en vele grote wijnbouwers van elders richten nu hun oog op deze streek. Dominique Piron ziet dat het goed komt. De aanhouder wint.
Zijn keuze : hoe kon het anders ? Morgon Côte de Py.
Voor Dominique, is deze bijzondere gamay als het bloed dat door zijn aderen stroomt.
Morgon Côte de Py 2014 Domaine Piron
Op het etiket een donkerbruine duimbrede aardse veeg en daarop is een gouden boom geplant : de Côte de Py eenvoudig en doeltreffend gekalligrafeerd. De wijn is erop geïnspireerd. Vloeiend granaatrood met een robijnrode stempel. Geen aanstellerij, wel onmiddellijk fruit, generositeit maar ook subtiliteit. In de neus krijgen we reeds een transparante lectuur van de verschillende geurniveaus . Achter de marmelade van blauwe bosbessen en kersenkonfituur gaan delicate irissen schuil en daagt het parfum van lelies op. Men speurt verder, het beeld wordt scherper en een preciese trek van zwarte grafiet tekent zich af met een schaduwtoets van peper.
Welk spel krijgen we in de mond ?
Van bij het begin frisheid, krokant en heel levendig fruit met een brede gulheid . Maar je proeft ook een fijnheid die zich mooi presenteert in de textuur van zijdezachte tannines. Een lekkernij met sensuele nuances. En dan lijkt alles opnieuw te beginnen ;met een speelse wending krijgen we kersen gevolgd door subtiele toetsen van kardemon en streepjes komijn. De tannines neigen naar een zekere geraffineerde rustiekheid, maar enige guitigheid maakt hen nog aantrekkelijker.
Is het een archetype van de Gamay uit de Beaujolais ? Misschien… alleszins toont deze wijn één van de vele facetten van de Gamay uit de Beaujolais.
Vijftig jaar oude wijnstokken op een perceel van 8 ha op een hoogte van 300 meter op de Côte de Py , met een lichte zuidoost georiënteerde helling op een ondergrond van verbrokkelde graniet die rijk is aan ijzeroxyde.
Vinificatie : handmatige pluk en triage, gedeeltelijke ontsteling en pigeage. Fermentatie van 15 tot 20 dagen. Opvoeding : 30% op hout : foeders en fusten die voor rondheid zorgen.
www.domaines-piron.fr piron@domaines-piron.fr
www.vpsbelgium.be www.gvb-wines.be
Johan De Groef en Marc Vanhellemont
Voor meer “Wijnkarakters”, klik hier
1 reactie
[…] https://www.invinoveritas.be/nl/dominique-piron-de-ambassadeur-van-beaujolais/ […]