Drappier: sprankelende ingetogenheid

13/05/2016
“Vines and trees will teach you that which you will never learn from masters.”
Bernard of Clairvaux

Richting Côte des Bars de meest zuidelijke Champagne wijngaarden.

Eenmaal afgeslagen van de A5,  kronkelen we langs kleine landwegen  tussen Bar-sur-Seine en Bar-sur-Aube. Urville – een naam die ontdekkingsreizigers doet watertanden – ligt in zo’n stille plooi en de rue des vignes ademt de stilte van het nabije monastieke Clairvaux. De geschiedenis van de muren, die nu door de familie Drappier bewoond worden, gaat terug tot in de 12de eeuw toen Sint Bernardus hier in 1152 een bijgebouw liet optrekken van zijn Abdij van Clairvaux.

Champagne_Drappier_-_La_facade_1600x12001De familie Drappier is duidelijk diep geworteld in de Franse geschiedenis. De eigen wijngaard in Urville gaat terug tot 1808. Op dit ogenblik heeft Michel Drappier  zo’n 54ha in eigen beheer en nog eens 53ha in fermage rond Reims en de Côte des Blancs. Traditie zit bij Michel en Sylvie Drappier niet alleen diep geborgen; ze is ook duidelijk voelbaar in het hier en nu en in de toekomstige opborrelende 8ste generatie. Niet alleen Champagne wordt opgevoed. De dochter Charlene studeerde geografie en handel  in New York en Lille, Hugo – de oudste zoon – studeerde Oenologie in Beaune en Antoine de jongste oogappel is misschien minder studieus maar is des te meer verwant met de natuur en de creatie. Drappier ontplooit zich in een beloftevol rijk geschakeerd palet.

Gracieus ingetogen – nog wat rug sparend voorzichtig in de overgangen – maar sprankelend vitaal,  ontvangt Michel ons in het centrale salon onder het grijsgepijde beschouwende oog van Bernardus van Clairvaux. Michel heeft wat met verbindende spiritualiteit en meditatie. In afwachting van een exemplarische degustatie, krijgen wij alvast een rondleiding in die oeroude kelders, waar bijzondere –  zelfs mans grote – flessen wel lijken opgebaard. Sssst, stil , hier rust Champagne.

Vendanges Champagne Drappier 2013 Champagne Drappier - Vendanges 2013 © Mathieu Drouet - www.takeasip.net

En dan rustig/onrustig gezeten in dat stijlvolle salon, kadert Michel toch eerst even duidelijk  hoe het verdere verloop van ons bezoek er zal uit zien. Precies inschatten – zij het met wat twijfelende zorgvuldigheid – en tactvol afstemmen waar we – Marc en ikzelf samen met Vader en zijn jongste pupil –  best  lunchen. Etiquette, stijl, aandacht voor het detail en zorgvuldigheid zijn Michel immers op het lijf geschreven, misschien zelfs wat maniakaal geaard. Neen,  niet zomaar voor de uiterlijkheid maar als uitdrukking van een innerlijkheid. Ook Champagne is méér dan louter uitbundige feestvreugde, het is een puur feest van  traag gerijpte innerlijkheid die zichzelf wegschenkt. Vader Drappier was destijds heel aanwezig in de wijngaard, Michel focust iets méér op de wijn zelf. Maar zuiverheid, puurheid in alle betekenissen van het woord tot en met de ethische, is essentieel voor de Drappiers. Niet voor niets beschouwen ze hun Carte d’Or als emblematisch. De Côte d’Or ligt toch vlakbij nietwaar.

GSmassale211Traditie die toekomst heeft.
Michel is het aan zichzelf – aan de ‘ zaak’ van zijn familie – verplicht om te zoeken, niet stil te zitten, zich gedreven te wijden aan …….en dat zonder concessies te doen aan wat van buiten of voor de uiterlijkheid wordt opgedrongen.
Hij creëerde op jonge leeftijd de uit zijn as opgerezen perceel gebonden cuvée la Grande Sendrée.
Michel bleef bovendien geboeid  door wat oude autochtone en vergeten druivenrassen als de Arbane, de Petit Meslier en de Blanc Vrai vermogen in een kwartet met de elegante Chardonnay.  Quattuor is de naam voor deze bijzondere complexe en diepzinnige wijnsculptuur.
Drappier zit nog boordevol projecten, maar die rijpen in het geheim. 2017 wordt een bijzonder jaar.

En allicht weet je het niet want zo gaat dat nu eenmaal met stille krachten, maar Drappier levert ook de hoogwaardige perceel gebonden blanc de noirs – een pure pinot noir –  Champagne voor de prestige cuvées van  Boërl&Kroff: exclusieve en voor ons gewone stervelingen onbetaalbaar dure Champagne voor de Beau Monde.
Wij hadden geluk, Michel had nog een restje van zo’n cuvée speciale 1995.
Voor ons – aan tafel in stijlvolle convivialiteit – telde onmiskenbaar alleen de inhoud: sprankelende ingetogenheid van het begin tot het einde. Dat is wat men noemt eindigen in schoonheid.

 

Grande Sendrée

Cuvée uit Michels beginjaren, begrijpelijk doordacht deze cuvée … Urville is een dorpje nauwelijks bekend bij verlichte liefhebbers. Om zijn Champagnes bekendheid te geven telt slechts één middel en dat is kwaliteit, echte kwaliteit die diepgang heeft en dus iets te vertellen heeft aan onze zintuigen. In 1836 woedde in Urville een hevige brand, huizen en de omliggende bossen gingen in vlammen op. Een aslaag van deze dramatische brandhaard laat sporen na op één van de hellingen. De grootvader van Michel plantte er wijnstokken en schreef in zijn notitieboekje Sendrée voor de lieu-dit, een S, een C, moeilijk te ontcijferen.

Grande Sendrée 2006 brut Champagne DRAPPIER

champagne-drappier-grand-sendree-brut-2004Je moet er je tijd voor nemen, ze vraagt enige gewenning. In afwachting laat ze zich bewonderen. Delicaat groen met platinagouden schilfers ; wat een gestyleerde elegantie. Haar jurk ontvouwt zich minitieus in de parelmoeren knoopjes . Sneller dan onze gedachten wendt ze zich schuchter af. Schuinsweg, neen, la Grande Sendrée maakt  ons slechts geleidelijk aan vertrouwd met haar diep vlezig verborgen schatten. Eerst schenkt ze ons haar subtiele en geraffineerde parfums die nog nazinderen van de aarde waaruit ze ontsproten is. Daar groeit de kamille, de rogge waarmee men brood bakt, gentiaan en zoethout. Ze houdt ook van wat exotisme zonder folies , enkel het sap van een mandarijntje, een puntje peper en een toets van witte chocolade. Maar licht explorerend ervaart men dat ze diep van binnen getekend is door een verborgen herinnering, een ondefinieerbaar en licht bittertje. Mooi gecontextialiseerd. Een toets van gepolijste silex, licht gefumeerd. Niets daarvan in de mond ; integendeel, pure pret van belletjes die onze papillen kittelen. Bubbels die de zintuigen bruisend polijsten en ontvankelijker maken voor de florale en fruitige aroma’s. Gekonfijte citrusvruchten zorgen voor zowel frisheid als bitterheid. Bitterheid die ons met zoveel subtiliteit weet te bekoren, mousse lichter dan lucht. Wat wit fruit dat zich tegen de voelbare mineralige textuur aanvleidt en zo haar zoet sap vrijgeeft. Een welkome zachtheid die oprijst vanuit van een lang ondergronds verblijf. Medidatief besloten en vandaag geopend ontplooit zich een oneindige feestvreugde. Gezondheid !

La Grande Sendrée is een blend van  55%  Pinot Noir en 42%  Chardonnay  op een fijne krijtondergrond  met een dun laagje as (restant van de brand  in 1836).

Enkel het sap van de eerste persing wordt gebruikt en vloeit af door de zwaartekracht om zo het overpompen en de daaruitvolgende oxydatie te vermijden.  Minimaal gebruik van zwavel en keuze voor natuurlijke klaring. Ongeveer een twee weken durende alcoholische fermentatie op lage temperatuur gevolgd door een natuurlijke en volledige malolactische fermentatie.Geen filtering. Gedurende negen maanden  opvoeding op foeders . Na de botteling en de prise de mousse (koolzuurgasvorming), verblijft de cuvée nog zeven jaar op lattes. Dosage : 4,5 g/l
www.champagne-drappier.com
BRISTOL FOOD & WINE info@bristolgroup.be +32 2 890 95 52

Johan De Groef et Marc Vanhellemont

Voor meer “Wijnkarakters”, klik hier

Screen-Shot-2013-11-08-at-06.54.22

Geef een reactie