Drie favorieten in Saint-Joseph

04/12/2018 - In het verlengde van ons dossier rond Saint-Joseph van oktober jongstleden, laat Bernard Arnould ons kennismaken met drie van zijn favoriete domeinen.

Link voor dossier “Saint-Joseph, appellation in beweging”

Domaine Lionel Faury in Chavanay

Deze jonge dertiger vertegenwoordigt de derde generatie van dit domein dat in het noorden van de AOP Saint-Joseph ligt. Hier aanwezig van in 2005 is hij reeds aan zijn dertiende jaargang bezig, waardoor hij zijn werk kon bijsturen en polijsten, ook al staat hij er pas van in 2012 alleen voor. De 17 ha van dit domein zijn voor de helft verdeeld over Saint-Joseph, de rest over Condrieu en Côte Rôtie. De steile hellingen van Saint-Joseph met bodems van graniet, gesitueerd tussen 100 en 300 m hoogte, helpen Lionel om elegante wijnen te maken met fijne tannines, precies waarnaar hij op zoek is. Hij bewerkt zijn bodems en kiest voor grassen tussen de rijen wijnstokken, waardoor de erosie wordt tegengegaan. De resultaten zijn alvast bevredigend, getuige deze drie wijnen van Saint-Joseph.

Hédonism 2016

Vinificatie in betonnen tanks met ongeveer 50% volledige druiventrossen. Opvoeding in demi-muids. Het resultaat is een wijn met een vrij strakke tanninestructuur, maar elegant en met sappig zwart fruit. De kwaliteit van de druiven zorgt voor meer diepte in deze klassieke syrah van een granietbodem. Een wijn die tegelijk fris en smakelijk is, vol en elegant, met een mooie en lange finale.

La Gloriette 2016 

Oude wijnstokken serine zorgen in deze wijn voor meer tannine, meer diepte en meer minerale indrukken, opnieuw sappig en fruitig van smaak met een accent van bloed. Rijp zwart fruit in de geur, beheerste kracht, zeer goed gemaakt: een echte terroirwijn met een groot bewaarpotentieel.

Saint-Joseph blanc 2016

Wijnstokken tussen 10 en 40 jaar oud voor deze blend van 60% marsanne en 40% roussanne, aangeplant op een granietrijke helling die naar het zuidoosten is gericht. In dit stadium is de geur eerder roussanne getypeerd, goed rijp. Maar de rijkdom van het fruit wordt in evenwicht gebracht door het frisse en het klein bittertje van de marsanne dat voor spanning zorgt. De opvoeding van 60% in tanks en 40% in gebruikte vaten blijft discreet.
Nog prima zijn de Côte Rôtie en Condrieu omwille van hun complexiteit, eerlijkheid en présence.
www.domaine-faury.fr 

 

Domaine Pierre Gonon in Mauves

Wanneer we het over Saint-Joseph hebben, kunnen we niet voorbij deze vaste waarde. Eind jaren 80 namen de gebroeders Pierre en Jean het van hun vader over. Op dit domein van 10 ha, waarvan 20% in wit op steile hellingen, wordt een ploeg met een lier gebruikt, een paard en een minitractor. De bodems van graniet en granietpuin zijn te arm aan stikstof waardoor, opdat er grassen zouden groeien, ze intensief moeten omgeploegd en bewerkt worden, inclusief de 1,5 ha wijnstokken die na de Eerste Wereldoorlog werden aangeplant. Maar het grootste werk is de wijnstokken vastmaken die ‘en gobelet’ staan aangeplant aan de drie of vier dragers op de steunpalen, waarnaast ook het onderhoud van de opeengestapelde stenen muurtjes op de percelen, die in de vorm van een amfitheater staan aangeplant, veel tijd vraagt. Voor behandelingen gebruikt men die van de biologische wijnbouw, weliswaar met een beperkt gebruik van koper, en worden verder biodynamische preparaten verstoven. De term terroirwijn is geen holle slogan bij deze wijnbouwers wars van trends of nieuwe hypes : ‘Onze filosofie van rode saint-joseph die minstens vijf jaar moet bewaard worden blijft behouden.’ Beide broers blijven daar allemaal zeer nuchter onder en hebben totaal geen kapsones. Het hoog niveau van hun wijnen spreekt voor zich, zoals in deze kleine verticale.

Saint-Joseph 2017 op vat

Zowel in rood als in wit is het frisse van het fruit, het rechtlijnige en het evenwicht vrij onverwacht, gezien de warme en droge zomer van 2017. Deze wijnen worden gebotteld in februari 2019.

Saint-Joseph

Rood 2016 
Pierre en Jean kozen ervoor om geen wijn te maken van één terroir, maar een blend van diverse percelen in Mauves (graniet), Tournon (graniet en granietpuin of gore) en Saint-Jean-de Muzols (puin van gneiss en ijzeroxide) voor deze enige rode wijn op basis van 80% niet-ontsteelde druiventrossen. Een wijn met een stevige tanninestructuur en persoonlijkheid, maar ook met een zekere distinctie, schitterende frisheid en evenwicht, in een klimatologisch delicater wijnjaar en op basis van opbrengsten die hoger zitten dan 15 of 17 hl/ha, en dus voor een minder geconcentreerde syrah zorgen.

Rood 2015 
‘Gezien de warmte waren we bang voor fruit dat te gekookt zou zijn’, vertelt Jean. En ook al is deze wijn rijker dan de vorige, voller ook, toch is dit geen zware wijn of met gekookte accenten. De 200 mm regen die er tijdens de oogst viel, maakte deze wijn soepeler. Mooie tannines in de finale, waarbij er toch nog enkele jaren moet gewacht worden om het strenge van deze wijn te overstijgen. Het rechtlijnige en de persistentie van deze wijn zijn schitterend.

Rood 1997 
Een wijn uit een ander tijdperk met een harmonie tussen versmolten tannines, frisheid en een restje vlezigheid. Nog steeds mooi levendig, ook na 20 jaar, maar zonder de lengte en de diepte van de huidige wijnen.

Saint-Joseph Les Oliviers

2016
Blend van 20% roussanne en 80% marsanne aangeplant op een bodem van klei met löss op een sokkel van graniet. Deze wijn is de ongelooflijke synthese tussen een rijpe wijn van 13,8 graden alcohol en een heel precies dessin. De smaak is breed en vet in de aanzet met accenten van kwetsen. Deze breedte wordt geleidelijk strakker en eindigt in een puntige finale dankzij de minerale frisheid van deze wijn.

2011 
Geuren van bergamot en enkele specerijen, om verder te gaan richting een smaak die tussen breedte en rechtlijnigheid zit met een toets van gekonfijte citrusvruchten. Na walsen komen er minerale indrukken vrij. Ook het fijn bitter in de finale draagt bij tot de levendigheid van deze schitterende gastronomische witte wijn.
Domaine Pierre Gonon
https://vinspirard.be

Domaine Aléofane in Mercurol

Haar Saint-Joseph 2016 werd reeds in het artikel van mijn collega becommentarieerd, maar een bezoek aan het domein van Natacha Chave gaf me de gelegenheid om dieper in te gaan op haar werk en persoonlijkheid. Hoewel ze geboren is in een wijnbouwersfamilie, studeerde ze eerst filosofie, waarvan ze zelf zegt: ‘Op professioneel gebied heb ik daar niets gedaan’. Maar zou er toch geen link bestaan tussen haar gevoel voor filosofie en het karakter van haar wijnen, wijnen die elegant zijn, subtiel, geraffineerd en precies? Zonder het vermogen tot reflectie en evolutie te vergeten. ‘In 2004, toen ik startte met 1,5 ha in Saint-Joseph, was ik eerder idealistisch in mijn manier van ingrijpen. Bijna 15 jaar later ben ik veel realistischer en reageer ik sneller. Ik ken mijn wijnstokken vandaag veel beter en schenk enorm veel aandacht aan allerlei details in de wijngaard. Zo gebruik ik bijvoorbeeld een snoeimethode die geen beschadiging met zich meebrengt. Ik kan vandaag ook het beste oogstmoment afwachten, wat in het begin niet zo was.’ De wijngaarden (6,5 ha in totaal) worden van in het begin biologisch bewerkt en ook past Natacha sommige biodynamische praktijken toe, waarbij ze preciseert dat haar benadering eerder pragmatisch is dan filosofisch. Haar doel was een eigen domein creëren, eerder dan zich aan te sluiten bij het domein van haar ouders waar haar broer Yann sedert het begin van de jaren 2000 de leiding heeft. Dat haar project geslaagd is wordt duidelijk tijdens het proeven van haar wijnen.

Saint-Joseph

Rood 2017
Mooie geur van bramen en bosvruchten met een zachte toets. De smaak is in dit stadium nog strak maar niettemin sappig, met een minerale frisheid en een rechtlijnigheid dat we kunnen verwachten van een granietbodem. Opnieuw bezit deze wijn het fonkelende en pure dat we reeds enkele jaren van deze wijnbouwster gewend zijn.

Rood 2015 
In dit warme wijnjaar zit de geur tussen rijke aroma’s, zoals die van cacao en rijpe zwarte kersen, en frissere tonen van bramen gekruid met peper. De smaak is strak met fijne en kruidige minerale indrukken die bijdragen tot het levendige van deze wijn, ondanks het rijke van 2015. De zachte tannines zijn goed aanwezig en de finale is persistent. Puur raffinement !

Hoewel buiten het onderwerp van dit artikel, kan ik u ook haar rode Crozes-Hermitage aanbevelen, en dat omwille van hun complexiteit, fijne tanninestructuur, puur fruit, frisheid en diepte. Ook haar witte Crozes Hermitage 2017, op basis van marsanne en roussanne, koppelt rondeur aan frisheid, zachtheid en precisie. En om af te sluiten, een primeur: Natacha plant 2,5 ha in Cornas aan!
Natacha Chave
www.cavedesoblats.com  –  www.maisondesvins.be  – www.etiquette-wines.com  –  www.lavolnaysienne.be  – Les Bouchons Liegeois

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie