Duidelijkheid voor alles !

01/08/2015 -Vier verdedigers van ‘schone’ wijnen, Jérôme Van der Putt, Martin Schultes, Philippe Mesnier en Olivier Paul-Morandini (1), hebben zopas besloten een voorstel in te dienen, zij het door bemiddelaar en Europees afgevaardigde Marc Tarabella, om twee amendementen voor te stellen die betrekking hebben op de Europese Richtlijn omtrent biologische wijnen.

Hun doel is de consument een betere « transparantie » te bieden. De voorgestelde wijzigingen betreffen sulfieten en gisten.

  • 1. Wat sulfieten betreft moet het rugetiket de juiste hoeveelheid sulfieten vermelden van het aantal mg/l binnen de 3 categorieën: van 0 tot 50 mg/l, van 50 tot 100 mg/l en van 100 tot 150 mg/l, de maximale toegelaten hoeveelheid sulfieten voor biologische wijn.
  • 2. Het rugetiket moet daarnaast ook « toevoeging van gisten » vermelden wanneer dat het geval was tijdens het vinificatieproces.

Dit lijkt een kleine stap, maar het is alleszins een eerste stap in een soort van ‘fluwelen revolutie’ die bovendien zeer democratisch is.

téléchargement

Bovenal is dit een open, transparante en onpartijdige instelling gericht op de burgers. Rekening houdend met sommige pressiegroepen en belangenorganisaties die dit voorstel ongetwijfeld zullen dwarsbomen, is het noodzakelijk dat alle voorstanders ervan en de hele wijnwereld zich achter dit voorstel scharen. Daarom is het noodzakelijk dit aan te kaarten bij uw dichtstbijzijnde relaties, maar ook bij uw nationale afgevaardigden die deze amendementen nog niet ondersteunen, wijzigingsvoorstellen die u kunt vinden op de website: www.transparencyorganicwine.or

Ons tijdschrift Le Rouge & le Blanc verdedigt van in het begin, sedert 1983, wijnen zonder chemische of technologische inbreng en steunt uiteraard dit zeer belangrijke en noodzakelijke initiatief. Maar het is zeker even belangrijk dat deze boodschap de wereld rondgaat. Soms volstaan enkele muiskliks om ‘klare wijn te schenken’.

Uiteraard sluit ook In Vino Veritas zich aan bij dit initiatief!

(1)  Jérôme Van der Putt, Belgisch journalist voor In Vino Veritas en auteur van Vin bio, mode d’emploi, Jean-Paul Rocher Éditeur, 2006 (R&B n° 85) ; Martin Schultes, Duits-Italiaans, voormalig Europees parlementair assisent en werkt voor verschillende NGO’s ; Philippe Mesnier, Frans, specialist Europese wijnwetgeving, invoerder van biowijnen en wijnbouwer in Touraine ; Olivier Paul-Morandini, Belgisch-Italiaans, initiatiefnemer van een pressiegroep van burgers waardoor 112 werd gecreëerd, het enige Europese noodnummer, en sedert 2009 ‘leerling-wijnbouwer’ aan de Toscaanse kust (R&B n° 117).

Jean-Marc Gatteron, le Rouge et le BlancJean-Marc Gatteron
p1873sh70lt8ta1lvq1luh1jip4

 

 

 

Geef een reactie