Duizelingwekkend Ribeira Sacra

21/12/2015 - De landschappen van Ribeira Sacra ten zuiden van Galicië doen versteld staan, zoveel is zeker.
We vragen ons af hoe het überhaupt mogelijk is dat er op zo’n steile hellingen aan wijnbouw kan gedaan worden.
Een prachtige regio, maar keihard om in te werken.
Ondanks alles zijn er fraaie wijnen op basis van mencia te vinden, en dat voor zelfs minder dan 13 euro de fles.

Mencía 2014 Adegua Algueira Ribeira Sacra

Algueira Mencia-2014Bloedrood robijnkleurig ruikt deze wijn naar kersenpitten, gevolgd door het vlezige van kersen en krieken. Fonkelende impressies van vuursteen, zoals voetzoekers die telkens met een knal ontploffen, bieden ruimte aan jodium, pruimen, cacao, gentiaan, salie, bosaardbeien … en nog veel meer, de lijst is lang.

Qua smaak verrast hij door zijn levendigheid en doet ons denken aan de nabijgelegen oceaan. Kersen worden krieken en geven de indruk zich te versieren met wat citroenschil. Een duo van zuur en bitter die alle eerder opgesomde impressies lijken te onderstrepen.

Een eenvoudige vinificatie of eerder evident, zoals u wilt. De inweking en fermentatie gebeurt met volledige druiventrossen in houten vaten zonder temperatuurcontrole. De bessen barsten onder de voeten open, een keuzing ‘op oude wijze’ dus. De opvoeding vindt plaats in inox tanks. Elementair en inderdaad een beetje rustiek, maar efficiënt. Deze wijn behoort tot het instapgamma van Adega Algueira. Biologische wijnbouw.

Het domein

Algueira (4)Na een carrière in de bankensector besluit Fernando Gonzalez op een dag zijn leven om te gooien en zich op de wijnbouw te storten. Iets meer dan 25 jaar geleden was dat. Destijds waren de steile flanken van de Rio Sil braakliggend gebied, een bijna verticaal landschap waar deze man besluit te gaan wonen en werken. Niet ver van het dorp Doade bouwt hij een wijnkelder en start hij met het recupereren van aan hun lot overgelaten percelen.
Het ontginnen van dit gebied en het bouwen van muurtjes zijn de eerste primordiale taken die moeten uitgevoerd worden. Daarna volgen de wijngaarden zelf, de eerste oogst en de eerste wijn.
350px-DO_Ribeira_Sacra_location.svg 1

Vandaag telt dit extreem domein 16 ha, onderverdeeld in meer dan 40 percelen waarvan sommige hellingsgraden tot 85% gaan. Eén ervan is de Caballocovo, een impressionant perceel dat 20 jaar nodig had om opnieuw in behoorlijke staat te verkeren.
De bodemstructuren volgen dezelfde fysionomie dan het naburige Vinho Verde: stroomopwaarts schist en stroomafwaarts graniet.
Raúl Perez, een van de meest competente wijnmakers van de streek, geeft reeds lange tijd advies en zette aan om de identiteit van de terroirs te laten spreken, omdat ‘wijn in de wijngaard wordt gemaakt’. Zo staan autochtone druivenrassen als mencía, merenzao, brancellao en souson voor rood bij Fernando garant voor een kleine reeks wijnen van Ribeira Sacra die kunnen gezien worden als de beste binnen de denominación. http://adegaalgueira.com
www.labuenavida.be

Marc Vanhellemontmarc

Voor meer “Uitzonderlijke Wijnbouwers”, klik hier

logo_vino_galicia_ribeirasacra

Algueira (5)

SVL2015_InVinoVeritas_960x180_NL

 

 

Geef een reactie