Een champagne van de Aube en een marselan van de Alpilles

02/07/2018 - Twee rariteiten, deze week : een champagne op basis van zeldzame druivenrassen en een wijn van een gekruist druivenras uit de IGP Alpilles. Twee originele wijnen, geproefd en goedgekeurd door IVV.

Champagne Drappier – Brut Quattuor
« Blanc de Quatre Blancs »

Wanneer we het in Champagne over een blanc de blancs hebben, is dat meestal een champagne op basis van chardonnay – het enige witte druivenras dat in Champagne deel uitmaakt van de alombekende trilogie, met name pinot noir, pinot meunier en chardonnay.
Maar u weet beslist, toch wanneer u deze website regelmatig bekijkt, dat er nog andere toegelaten druivenrassen in het decreet werden vastgelegd. En precies drie daarvan koos Drappier om in gelijke delen aan chardonnay toe te voegen, met als resultaat de cuvée Quattoir: chardonnay dus, maar ook arbanne, blanc vrai en petit meslier.
Drie zeldzame druivenrassen, en dus nog niet vaak geproefd, laat staan op zich alleen.
Wat er ook van zij, de waarheid zit in het glas ! En ook al kunnen we niet echt vergelijken, toch bezit deze champagne een zeer mooi evenwicht. In de geur herkennen we toetsen van exotisch fruit, appel en kweepeer, met enkele charmante en florale nuances die aan de lente doen denken. De smaak is tegelijk complex, romig en vlezig, maar totaal niet zwaar. De zilte en fruitige finale (met opnieuw appel en kweepeer) vinden we ronduit uitzonderlijk.
Brut met een dosage van 4,2 gram.
www.champagne-drappier.com
Bristol Food & Wine info@bristolgroup.be  +32 2 890 95 52

Vendanges Champagne Drappier 2013 Champagne Drappier - Vendanges 2013 © Mathieu Drouet - www.takeasip.net

Domaine du Grand Castelet – « Rideaux sur les Vendanges » 2017 – IGP Alpilles

Marselan is een kruising van grenache met cabernet sauvignon en dankt zijn naam aan de plek waar hij vandaan komt : Marseillan.
Eigenaardig genoeg werd deze druif aanvankelijk als een mislukking gezien, aangezien hij de productiviteit van de wijnstreek van de Languedoc moest verbeteren (we zaten in het begin van de jaren 1960 en het verlies van de wijngaarden in Algerije moest gecompenseerd worden), maar dat bleek een tegenvaller: de kleine druiven zorgden voor een vrij matige opbrengst.
Maar marselan had andere troeven : een zekere aromatische verfijning, geërfd van zijn beide ouders, en een prima resistentie tegen meeldauw, botrytis, mijten en coulure, zonder zijn goede weerstand tegen de warmte te vergeten.
Deze wijn komt van de Provence. Meer precies van Domaine Le Grand Castelet, gelegen in de IGP Alpilles.
Het is een wijn van een bepaald perceel, met de poëtische titel ‘Rideaux sur les Vendanges’, afkomstig van een wijngaard met een bodemstructuur van zand en leem, perfect gelegen ten opzichte van de zon en de mistral.
In de geur, en helemaal in het begin van de smaak, doet deze wijn van 2017 heel hard aan het donker fruit en de specerijen van een cabernet sauvignon denken, gekoppeld aan een vrij hoekige tanninestructuur. Nadien wordt de smaak iets soepeler en bemerken we er de grenache in, waarbij we moeten toegeven dat we dat denken omdat we de origine van deze druif kennen.
Maar genoeg met nadenken. Laten we deze wijn vooral appreciëren omwille van zijn intrinsieke smaak en niet zozeer om zijn voorgeschiedenis. Een zeer fruitige wijn is dit, heel charmant, maar goed gestructureerd. Knap gemaakt ook, keurig afgewerkt, zoals we van een mooi meubel zouden zeggen. Hem licht gekoeld serveren maakt hem extra smakelijk.
Grand Castelet is eigendom van de familie Gallego en strekt zich uit over meer dan 200 ha langsheen de Rhône ten zuiden van Tarascon.
https://famillegallego.com

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie