Een chardonnay van Aragón en een rosé van Entre-deux-Mers

18/10/2017 - Meer eclectisch en verbazend wordt moeilijk, maar moeten we af en toe geen risico’s nemen om verbluffende dingen te ontdekken?

Viñas del Vero Somontano Chardonnay 2016

Somontana, aan de voet van de Pyreneeën in Aragón, is in het Spaanse wijnlandschap niet meteen een grote bekende. Een schraal klimaat, hoog gelegen, en de druivenrassen waarvoor gekozen werd zijn eveneens apart, want we vinden er zowel gewürztraminer en sauvignon als moristel, syrah, merlot en grenache.

De wijnstreek heeft veel te danken aan één wijnbedrijf in het bijzonder: Viñas del Vero, hier beland in 1986. Het bedrijf vertegenwoordigt vandaag een kwart van de herkomstbenaming Somontana en meer dan een derde van zijn wijnproductie. Sedert 2008 maakt het deel uit van de groep González Byass.

Viñas del Vero bezit wijngaarden die heel divers zijn en waarvan de druiven, hetzij samen gevinifieerd worden (voor de assemblagewijnen) of apart.

In het geval van deze Chardonnay 2016 gaat het niet enkel om chardonnay, maar komen de druiven ook slechts van één perceel: van Arnal, aangeplant in 2001. Interessant om weten is dat deze bodega nog andere chardonnaywijnen produceert, maar dan van andere percelen, wijnen die vaak een opvoeding krijgen in barriques. Deze wijn heeft echter enkel inox tanks gezien.

Wat opvalt in deze wijn zijn de zuivere aroma’s: tropisch fruit, rijpe appel en kamille. De smaak ligt helemaal in dezelfde lijn, maar dan breder. Prima materie, afkomstig van een vrij rijpe oogst. Toch blijft het een elegante wijn, met een zeer dynamische finale. Alsof de hoogte de breedtegraad compenseert. Barbastro ligt op 350 meter hoogte, maar sommige percelen in de vallei van Secastilla liggen op meer dan 700 meter hoogte. Heeft na Bourgogne, Limoux, Russian River, Margaret River of Gisborne chardonnay hier zijn nieuwe thuis gevonden?
Delhaize. Consumentenprijs: 4,99 euro. Schroefdop. 

Château Ninon, Bordeaux Rosé 2016

Château Ninon bevindt zich in het gehucht Ténot, in Grézillac, op twee kilometer van de oevers van de Dordogne. Het is sedert de 18e eeuw eigendom van de familie Roubineau. Van 2011 heeft Frédéric de leiding.

Op iets minder dan 30 hectare produceert het kasteel Entre-deux-Mers (in wit, omdat dit vreemd genoeg de enige toegelagten kleur is), maar ook rood en rosé, die dan als AOC Bordeaux op de markt komen. Het is voor de rosé van 2016 dat we gekozen hebben.

Het is een goed gekleurde rosé, zoals we graag hebben (hoewel de kleur nooit een kwaliteit op zich is en eigenlijk iets is dat we van de degustatiefiches kunnen schrappen). Niet moeilijk, deze kleur, aangezien deze wijn op basis is van cabernet franc, een druivenras met vrij veel anthocyanen en dus veel kleur afgeeft. Zelfs een korte maceratietijd is reeds voldoende.

Hoe dan ook is dit een heel levendige en uitbundige wijn met veel rood fruit, waaronder kersen en aardbeien. De zuren zijn niet super uitgesproken, maar voldoende voor een frisse aanzet. Meer opvallend is de fraaie tanninestructuur. Een wijn voor het aperitief, met charcuterie, brochettes, liefst in goed gezelschap …
chateau.ninon@aliceadsl.fr
www.vineplus.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie