Een Fitou voor de vrienden en een Cabardès voor de familie

02/11/2017 - Twee cuvées die de verbluffende diversiteit van de Languedoc aantonen, afkomstig van het westen en van het zuiden.

Esclarmonde, Fitou Cuvée Partage 2015

Tijdens de Fitou Tour, die eind september Brussel aandeed, ontdekten we een domein dat we nog niet kenden (wat overigens de bedoeling is van dit soort evenementen): Esclarmonde, en meer bepaald de cuvée Partage van wijnjaar 2015.
Knap zijn de mooie indrukken van specerijen in deze wijn, de even zachte als ruwe tannines, en de lengte. Met zijn toetsen van zoethout en zijn evenwicht tussen kracht, alcohol en frisheid, is dit een prima vertegenwoordiger van een hedendaagse Fitou. Modern willen we hem niet noemen, omdat dit misschien een technische connotatie oproept. Liever hebben we het over een traditionele wijn ‘nieuwe stijl’, naar de smaak van vandaag: een uitstekend compromis.

Deze cuvée is een blend van 40% syrah, 30% carignan en 30% grenache en kreeg een opvoeding in tanks. Hij maakte deel uit van de Ambassadeurs du Fitou : 12 wijnen die elk jaar door een professioneel proefpanel geselecteerd worden en het hele jaar door de appellatie vertegenwoordigen tijdens diverse evenementen. Een perfecte wijn om te drinken in het gezelschap van een stel vrienden, en een prettige ontdekking bovendien.

Domein Esclarmonde wordt gerund door Luc Esclarmonde en telt 24 hectare wijngaarden met bodems van klei, kalk, rolkeien en schist. Het bedrijf zelf ligt in Paziols, ten zuiden van het binnenste deel van de AOC.
gaetan.esclarmonde@orange.fr

 

Château Ventenac, La Réserve de Jeanne 2015

La Réserve de Jeanne is een van de cuvées van Château Ventenac, een Cabardès die vrij representatief is voor deze appellatie van de Aude. Bijna uniek in zijn genre, omdat het een van de weinige is die Atlantische druivenrassen met mediterrane mogen mengen.
Deze wijn illustreert tegelijk de knowhow van dit domein, want het gaat hier lang niet over een micro-cuvée (gemiddeld worden er jaarlijks 120.000 flessen van geproduceerd). Het volledig palet van terroirs komt in deze wijn aan bod, van een domein met maar liefst 160 hectare wijngaarden aan de voet van de Montagne Noire.
De ‘Jeanne’ in kwestie was de grootmoeder langs vaders kant van Stéphanie Maurel, die samen met haar echtgenoot Oliver Ramé vandaag het bedrijf runnen.
De twee sterspelers in deze cuvée zijn cabernet franc (50% van de blend), een druivenras dat goed is aangepast aan de kalkrijke bodems van dit domein, en syrah (ongeveer 40%), dat hier voor een zekere pit zorgt.

Blind twijfelen we lang om deze wijn te situeren, logisch ook. Zijn toetsen van specerijen, typisch garrigue, en zijn accenten van eucalyptus doen aan een wijn van het zuiden denken, zelfs overzee (Chili, Australië). Maar zijn slanke structuur en frisheid, zijn vrolijk fruit, dat totaal niet confituurachtig is, doen ons dan weer aan de Loire denken of aan een mooie wijn van Pauillac. Er zijn ergere vergelijkingen, niet?

www.maisonventenac.fr

vandenbussche-wines.be

Geef een reactie