Een handvol rode en witte bourgognes

17/02/2017 - Van een eenvoudige Aligoté tot een gerenommeerde Corton, een handvol uitstekende bourgognes van een wijnstreek die af en toe verrassend uit de hoek kan komen.

Domaine Maldant Pauvelot

In 1893 richtte Jean Pauvelot het gelijknamige domein op. Vele jaren later huwde Hubert Maldant met de achterkleindochter van Jean Pauvelot, Madeleine, en voegde zijn naam toe aan het etiket.
Jean-Luc Maldant, hun kleinzoon, stichtte op zijn beurt in 1988 Domaine Jean-Luc Maldant, dat destijds goed was voor slechts 2,5 ha wijngaarden die verdeeld lagen in de appellaties Chorey-lès-Beaune, Savigny-Lès-Beaune en Aloxe-Corton. Beetje bij beetje breidde zijn domein uit, maar het was de ontmoeting met zijn toekomstige zakenpartner Arnauld Jobard, een specialist in de fijnmechanica, die voor een nieuwe impuls zorgde. In 2009 nam Jean-Luc een deel van de familiewijngaarden van Maldant-Pauvelot over. Vandaag telt Domaine Jean-Luc Maldant, Grands Vins de Bourgogne, 18 ha.

Bourgogne Aligoté 2015 classique Domaine Maldant Pauvelot

Goudgroen met een geur van peper die ons bijna doet niezen, gevolgd door amusante impressies van ijzerkruid, vetiver en een vleugje gentiaan, alvorens we te maken krijgen met wit fruit. In de smaak komt dit wit fruit goed naar voren, afgewerkt met limoen en gekonfijte rabarber dat een extra boost krijgt door het fijn bitter van zoethout. In deze frisheid komen we ook groene accenten van gehakte witte brandnetel en knoppen van zwarte bessen tegen. Op het einde krijgen we opnieuw te maken met peper dat het knapperige van de peer en de appel onderstreept.
Omdat aligoté heel gevoelig is voor oxidatie, wordt de volledige oogst geperst onder invloed van koolzuurgas. Het gefilterd sap wordt vergist in inox tanks en krijgt vervolgens ook een opvoeding in inox tanks, dit voor 10 maanden in contact met de lies. Alle druiven zijn afkomstig van de gemeente Chorey-les-Beaune.

Santenay 2014 Domaine Maldant Pauvelot

Helder robijnrood met een aroma van zure kersen, vlees, pitten en steeltjes, vermengd met amandelspijs en getoaste biscuit. De smaak is super krokant van in het begin en heerlijk fris, met impressies van kersen, frambozen en een beetje granaatappel. Het bitter van de granaatappel versterkt deze frisheid. Wat witte peper eroverheen en het sappige van de bessen wordt nog duidelijker.

Savigny-les-Beaune 2014 Domaine Maldant Pauvelot

Granaatrood met een vleugje bister, geurend naar zwarte kersenconfituur vermengd met burlatkersen en vijgen, afgewerkt met wat roze peper en zoethout. De smaak is soepel en opvallend fruitig, met nuances van florale accenten waarin we viooltjes en witte rozen herkennen. De fijne en zachte tannines zorgen ervoor dat deze wijn bijzonder vlot drinkt.

Aloxe-Corton vieilles vignes rouge 2012 Domaine Maldant Pauvelot

Granaatrood met een subtiel accent van paars. De geur doet denken aan een vruchtenmarmelade van pruimen en aardbeien, burlatkersen en rode bessen, het geheel afgewerkt met witte peper en kardemom. In de smaak zorgt de fijne frisheid ervoor dat alle fruit gedetailleerd naar voren komt. Niettemin zijn ook de tannines duidelijk en die door hun korrel ietwat puntig zijn. Toch is dit een hele sappige wijn, tegelijk licht en vlot, met op het einde enkele specerijen die de finale langer maken.
De pinot noir voor deze wijn werd aangeplant in 1939 op een ondergrond van kalkpuin met daaronder een diepe laag van roodbruine klei. De druivelaars produceren kleine trossen, heel geconcentreerd qua aroma en kleur. Koude maceratie onder koolzuurgas. Vergisting in tanks met pigeages (onderduwen schillenkoek) en remontages (overpompen) gedurende een inkuipingsperiode van 35 tot 40 dagen. Opvoeding in eiken vaten gedurende 16 maanden. 

Corton-Charlemagnes Le Charlemagne Gd Cru blanc 2014 Domaine Maldant Pauvelot

Helder goudgeel met nog wat jeugdige groene accenten. Bij aanvang lijkt hij een beetje timide, enkel wat geplette hazelnoot in een lichte jus van zure appel ruiken we. Vervolgens wordt hij zelfzekerder, met fijne geuren van amandelspijs en citroengelei. Een bloemblaadje van een viooltje zet zich vast op onze mondhoek en doet ons glimlachen. Smeuïg en volumineuzer dan verwacht, met een impressie van verse boter op een perfect geroosterde toast. Gebrande aroma’s die de florale en fruitige tonen beter doen uitkomen. Knapperig vruchtvlees, zacht van smaak, van appel, peer en perzik die zich ietwat ondeugend aan meidoorn en varen koppelen, om helemaal op het einde een boeket achter te laten met een duidelijk mineraal accent.
Dit perceel met chardonnay op een ondergrond van gele mergel werd aangeplant in 1950 en is volledig naar het zuiden gericht, gelegen op de berg van Corton op 320 meter hoogte. Le Charlemagne is 0,19 ha groot en licht te midden van de appellatie. Persing onder koolzuurgas, vergisting in eiken vaten en opvoeding van 16 maand met lichte bâtonnages (omroeren gistcellen).

www.domaine-maldant.com

Domaine Borgeot

Pascal, Laurent en Sandra vertegenwoordigen de vierde generatie van de familie Borgeot die zich in 1903 in Remigny vestigden, een gemeente waar het domein 20 ha bezit.
Wat Edouard betreft, dat is de naam van de familie waarvan het huis vlak tegen een perceel van de Borgeots ligt. 

Derrière chez Édouard 2014 Saint-Aubin 1er cru P&L Borgeot

Goudgroen met een geur van geroosterde marshmallows en wit fruit op een bed van hooi, afgewerkt met peper en komijn. De smaak is smeuïg en fris met citroen en wat citruszeste. Daarna proeven we vruchtvlees van druiven en reinetten met een handvol fijngehakte hazelnoten. Ondanks het smeuïge van deze wijn is het mineraal reliëf, met de smaak van lichtzilte en vochtige kalk, goed merkbaar. In de lengte komen er specerijen opzetten, terwijl het fruit perfect standhoudt.

Tête de Fer 2013 Maranges Domaine Sandra Borgeot

Helder lichtgeel van kleur, ruikt hij naar geel fruit waaronder perzik, mango en abrikoos, alvorens plaats te ruimen voor wit vruchtvlees van appel, peer en sterfruit. De pittige smaak geeft de toon aan, heel dynamisch, met een massa gekruid fruit waar enkele bloemblaadjes aan toegevoegd worden en met op de achtergrond de smaak van anijs, tegelijk subtiel en eigenzinnig. Een licht ruw accent zorgt ervoor dat het minerale duidelijker naar voren komt en biedt structuur aan de wijn. De finale is ziltig en fruitig.
De manuele oogst wordt voor 90% ontsteeld. De vergisting in open tanks duurt 14 tot 18 dagen met pigeages (onderduwen schillenkoek) en dagelijkse remontages (overpompen). Opvoeding van 12 maand in eiken vaten, waarvan 10% nieuw.

www.comptoirdesvins.bewww.time2wine.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie