Een mooi duo uit 2016, rood en wit uit Pessac-Léognan

12/04/2019 - Wijnjaar 2016 kwam zijn beloftes na in Bordeaux en meer bepaald in Pessac-Léognan, in Château de France. Arnaud Thomassin maakte twee schitterende wijnen, in wit en rood.

Château de France blanc 2016 Pessac-Léognan

Helder witgoud dat zin geeft om er uitgebreid aan te gaan ruiken, alvorens te proeven. Honing van brem en gekonfijte citroen spelen een spelletje armworstelen om te zien wie de sterkste is, waarna meer ingetogen geurimpressies van bergamot, witte peper, meidoorn en abrikoos vrijkomen. De smaak bezit een heerlijke ‘bite’ waarin we al het eerder waargenomen fruit proeven, aangevuld met peer en bigarreaukers en verrijkt met florale aroma’s. De textuur lijkt een licht reliëf te onthullen, misschien dat van het goed aanwezige minerale dat voor meer spanning zorgt en extra frisheid. In de lengte krijgen we te maken met nog enkele specerijen, kurkuma en korianderzaadjes bovenop de witte peper.
Vinificatie : assemblage van 80% sémillon en 20% sauvignon die aangeplant staan op een diepe kiezellaag met een ondergrond van kalk. Manuele oogst en vergisting in barriques gedurende een week. Opvoeding van 9 maand met regelmatige bâtonnages in barriques, waarvan 40% nieuw.
Door zijn krokante smaak en fijne aroma’s kunnen we er culinair zowat alle richtingen mee uit. Van het aperitief in combinatie met hapjes, zowel vis als vlees, over diverse voorgerechten tot hoofdgerechten met wit vlees in de hoofdrol en kazen, geitenkazen vooral.

Château de France rouge 2016 Pessac-Léognan

Betoverend granaatrood en karmozijn met een fluweelachtig aspect. Hij ruikt naar kersenpitten, gevolgd door het vruchtvlees van de kersen en andere rode vruchten, zoals aardbeien en rode aalbessen die rijkelijk bestrooid zijn met zwarte peper en kaneel. De vlezige smaak bezit een zachte textuur en is goed gekruid. De zachte tanninestructuur laat een fris en smakelijk sap door. Minerale tonen en zoethout onderstrepen het fruit. Een harmonieuze wijn waarvan de fruitige en kruidige lengte een uitstekend bewaarpotentieel doet vermoeden, maar tevens een wijn die reeds vandaag zeer prettig is om te drinken.
Vinificatie: assemblage van 54% cabernet sauvignon en 46% merlot afkomstig van diepe kiezellagen. Manuele oogst en maceratie van 4 weken in cuves. Opvoeding van 13 maanden in barriques, waarvan 40% nieuw.
Aan tafel, zeker nu de zomer eraan komt, is dit een wijn die perfect is om bij carpaccio te serveren, van rund, kalf of eend. Maar ook in combinatie met rood vlees met een saus doet hij het prima, zoals een stoofpot van rundvlees, dit wanneer het opnieuw kouder wordt. Of bij een côte à l’os of fondue met de nodige sausjes, ook daar houdt deze wijn perfect stand.
Dit domein bezit 40 ha wijngaarden die uitgestrekt liggen over het typische kiezelterroir van Pessac-Léognan.

www.chateau-de-france.com
www.rabotvins.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie