Een mooie champagne van een coöperatie en een grote witte wijn van het zuiden

10/03/2020 - Twee uitstekende wijnen die niets met elkaar te maken hebben, enkel het plezier om ze te ontdekken. De ene komt uit de Champagne, uit de streek van de Côte des Bar, en de andere van aan de rand van Corbières.

Chassenay d’Arce Cuvée Première Champagne Brut

Voor hun Cuvée Première kozen ze bij Chassenay d’Arce ervoor om met pinot noir en chardonnay te werken.
Het is de instapwijn van deze coöperatie uit de Côte des Bar, en meteen een schot in de roos!
In de geur krijgen we te maken met impressies van mirabellen, groene appels, perziken en zoethout. De eerste smaakaanzet is eerlijk en rechtlijnig, met fijne en regelmatige belletjes. Hij bezit zowel volume, een beetje honing en kamille, als levendigheid en een prima lengte. In de finale zorgt een klein bittertje voor extra pit, dat zich harmonieus met het fruit vermengt, waardoor de cirkel rond is we terug bij de eerste indrukken aanbelanden.
Een champagne die zin geeft om de andere cuvées te proeven!
Chassenay d’Arce
www.vinsbrunin.comwww.schenk-wine.com  – www.capa4you.be


Cigalus Blanc 2018 – IGP Pays d’Oc

Het domein van Cigalus bevindt zich in Bizanet, tussen Fontfroide en Boutenac. Gérard Bertrand ontfermt er zich sedert 2002 over 75 hectare wijngaarden met bodems van zandsteen en zand. Hij plantte er een heleboel verschillende druivenrassen aan, zowel voor rode als witte wijnen, omdat dit gebied, dat goed voorzien is van natuurlijke waterbronnen (vandaar ook de naam Fontfroide), zowel geschikt is voor vroegrijpe als laatrijpe druivenrassen.Deze witte wijn is een blend van chardonnay, viognier en sauvignon. En ook al zijn dit geen typische druivenrassen van de Languedoc, toch komen ze hier bijzonder goed tot hun recht. Hoe dan ook wordt er niet zozeer op de druivenrassen gefocust (die overigens niet op het etiket staan), maar meer op het merk en de ‘signatuur’ van Gérard Bertrand.
Een vrij lichte signatuur eerder, want harmonieus, naadloos en met fraai verweven hout. Alle aroma’s zitten mooi versmolten in deze wijn, met onder meer citroenachtige tonen, witte bloemen, abrikozen en een vleugje honing. Elegant vooral, een sappige wijn met voldoende body, een klein vetje, wat boter, maar ook zeer levendig en met een lange afdronk.
Geen super impressionante wijn, zoals de La Forge destijds, maar vooral een ontzettend elegante wijn.
https://boutique.gerard-bertrand.com/collections/cigalus
www.vascogroup.com/

 Hervé Lalau

 

Geef een reactie