Een Muscadet en een Sauvignon Gris, getekend Sauvion

12/03/2019 - Het was prettig om Pierre-Jean Sauvion terug te zien die onlangs in Brussel was om zijn jongste telgen uit het gamma Loirewijnen te presenteren, wijnen in eigendom of in négoce.

Pierre-Jean die reeds zowel in Cahors als in Californië wijnen maakte, in de Elzas als in Australië, bleef niettemin al die tijd van zijn streek houden, de Loire, en is er meteen ook een van de beste ambassadeurs van. Van de voorgestelde wijnen pikten we er (opnieuw) zijn Muscadet uit en zijn Sauvignon Gris du Haut-Poitou, beide van 2018.

Muscadet Sèvre & Maine Sur Lie Château du Cléray – Cuvée Haute Culture 2018


De jaartallen veranderen, maar de kwaliteit van wijn blijft. Steeds levendig en zeer aangenaam, slingerend tussen citrusvruchten, appel en linde in de geur, altijd vol van smaak en met een zilte toets in de finale die doet watertanden. Een wijn die even goed gemaakt is als het klassieke wijnkasteel met zijn gewelfde kelders waarin hij tot stand kwam. En ook al is hij wellicht geen lang leven beschoren, omdat hij gewoon onweerstaanbaar is, toch durf ik ervoor wedden dat hij ons ook binnen een paar jaar nog zal verrassen.
Ter herinnering, Château du Cléray ligt in de gemeente Vallet (op de weg van Nantes naar Cholet) met een bodem dat een mengeling is van klei en kiezelaarde, zonder de ader van schist te vergeten. Het is meteen ook een van de oudste wijndomeinen in de wijnstreek van Nantes.

Haut-Poitou Sauvignon Gris 2018


Sauvion ging meer richting het zuiden, naar de streek van Haut-Poitou om er sauvignon gris te vinden, alias fié gris of surin du Poitou. Dit is een druivenras dat sterk gelijkt op zijn grote broer, de sauvignon blanc (waarvan het een natuurlijke mutatie zou zijn), maar vaak iets meer uitgesproken is en een kruidig accent heeft. Een druivenras dat jammer genoeg zeldzaam geworden is door zijn lage opbrengst.
In deze wijn van 2018 zit achter de eerst nog wat gesloten geur (de wijn was pas gebotteld) een mooie muskaattoets, maar opvallend is zijn heerlijke smaak, vol en zeer dynamisch. In één woord, veelbelovend!

https://fr.sauvion.com
www.wijnhuisverlinden.bewww.topwijnen.behttps://lechaidegivet.fr

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie