Een nieuwe AOC en vier nieuwe decreetontwerpen

07/06/2017 - Het gebeurt niet elke dag dat er een nieuwe AOC in Frankrijk bijkomt. En vooral niet dat er een nieuw lid bij de club van de departementale AOC’s komt.
Hoe dan ook kreeg de AOC Corrèze op 3 mei jongstleden groen licht van het INAO.

Ontstaan van de AOC Corrèze

Van deze historische en destijds gereputeerde wijnstreek restte er eind 19e eeuw bijna niets meer over en er waren bloed, zweet en tranen voor nodig opdat de streek opnieuw een opflakkering kende, eerst aan de monding van de Gorges de la Vézère in Saillant en later op de hellingen van de Vézère die in 2009 een IGP ontvingen.

De wijnstreek is onderverdeeld in 24 gemeenten, in twee verschillende bassins aan weerskanten van Brive – enerzijds langsheen de Vézère en anderzijds langsheen de Dordogne. De streek ligt op de verbinding tussen het Bassin d’Aquitaine en het Massif Central.

De huidige wijngaardoppervlakte bedraagt ongeveer 75 hectare en dat voor 45 exploitanten (waarvan 2 coöperaties die 80% van het volume voor zich nemen). De productie (2500 hl) is vrij divers : rood en rosé op basis van cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en malbec (zonder de zeer lokale ségalin te vergeten, een kruising tussen blauer portugieser en jurançon noir) ; wit op basis van sauvignon, chenin, sémillon en chardonnay ; en de ‘vin paillé’, een historische specialteit die verkregen wordt door het indrogen van de druiven (passerillage).

Goed om weten is dat de nieuwe AOC een zone met een complementaire geografische vermelding omvat: Coteaux de la Vézère, gereserveerd voor rode wijnen op basis van cabernet franc en witte op basis van chenin.

Wat de bodem betreft moet het gezegd dat die geologisch gezien toch wel vrij bijzonder is : een breuklijn van leisteenachtige schist van het Pays de Brive, een plateau op 250 tot 300 meter hoogte dat door de Vézère wordt ingesneden. Door deze enorme aanwezigheid van schist in de bodem focussen veel wijnbouwers zich op chenin, een druif waarvan we weten dat die het uitstekend doet op dit type bodem, zoals in Anjou. Vaak gaat het om zeer steile flanken met een hellingsgraad van meer dan 30 graden.

In de wijnwereld komen we een aantal beroemde personages van Corrèze tegen, wijnbouwers die bekende bedrijven uit de grond stampten in Bordeaux. Vaak worden de families Moueix en Jannoueix geciteerd, maar alleen al in de Libournais treffen we niet minder dan 120 families van Corrèze aan! Hoe dan ook hebben ze voortaan hun eigen appellation. En wie weet, misschien keren ze wel naar Corrèze terug om er aan wijnbouw te doen …

IGP Pays d’Oc, IGP Coteaux de l’Ain, IGP Vins des Allobroges en IGP Comté Tolosan: vier nieuwe decreetontwerpen

Aan het decreet van de IGP Pays d’Oc werden enkele nieuwe paragrafen toegevoegd die aan de historische productie van schuimwijnen in de regio herinneren en waardoor binnenkort beroep kan gedaan worden op de IGP Pays d’Oc Mousseux.

De IGP Coteaux de l’Ain en de IGP Vins des Allobroges deden hetzelfde, net zoals de IGP Comté Tolosan, met voor deze laatste enkele preciseringen wat de productieregio in het gedeelte van de Aude betreft (met een uitgebreide lijst van gemeenten).

Deze wijzigingen leidden tot de inleiding van een nationale bezwaarprocedure die gepubliceerd werd in het Franse staatsblad van 25 mei jongstleden.

Met name de Crémants zijn tot hiertoe sterk gekant tegen het feit dat de IGP’s schuimwijnen zouden kunnen produceren.

Meer info: www.inao.gouv.fr/Textes-officiels

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie