Een rondje Klipfel

15/03/2017 - Klipfel is een ‘propriétaire-négociant’ in de Elzas met een goede reputatie, reeds jarenlang, en huist al bijna twee eeuwen in Barr.

Vooral dankzij lokale wijnspecialiteiten zoals Klevener de Heiligenstein, Rouge d’Ottrott en een wijn van een clos ‘en monopole’, de Clos Zisser, bezit Klipfel in totaal zo’n 40 hectare wijngaarden. 15 hectare daarvan zijn Grand Cru-wijngaarden en liggen hoofdzakelijk op de Kirchberg in Barr.

Sedert vorige herfst werd het domein, tot hier eigendom van de familie Lorentz, opgenomen in de groep Grands Chais de France. De vinificaties blijven echter gescheiden. Wel worden enkele wijnen van Klipfel opgevoed in vaten van de Hospices de Strasbourg. Vorige maand proefden we een reeks wijnen van dit domein. Hieronder volgen enkele proefnotities van wijnen die wij goed vonden.

Pinot Blanc Louis Klipfel 2015

Een van die pinot blancs die sceptici op hun plaats zetten die vinden dat dit een veel te neutraal druivenras is. Opvallend zijn de zeer fraaie geuren van witte bloemen en kweepeer. In de smaak zijn het eerder peer en citrusvruchten die domineren. In de finale bemerken we een klein zoet puntje, maar het geheel blijft opmerkelijk fris.

Grand Cru Kirchberg de Barr Riesling Klipfel 2014

Geen twijfel mogelijk, dit is een riesling, scherp en citroenachtig, maar eerst biedt hij vooral vuursteen (Klippe betekent klif en Fels betekent rots, vandaar misschien?). Het geheel is hoe dan ook zeer harmonieus, zoals een kamerorkest waar het ietwat scherpe van de dwarsfluit antwoord biedt op het zachte van de fagot of de cello.

Hospices de Strasbourg Grand Cru Kirchberg de Barr Riesling Eugène Klipfel 2014

Dezelfde wijn dan de vorige, maar deze verbleef één jaar in foeders van de Hospices de Strasbourg. Verrassing, want nog steeds heeft hij niets van zijn fruit verloren, integendeel zelfs, met accenten van bergamot zoals een Russische thee. De smaak is zachter, alsof hij gepolijst is door zijn eenjarig verblijf.

Klevener de Heiligenstein Louis Klipfel 2015

Ananas, passievrucht, citrus, een hele vracht exotisch fruit komt er op ons af. Wat later worden deze indrukken gevolgd door peperachtige tonen in de smaak. De finale is een tikje zilt. Kortom, een uitstekende maaltijdwijn!
Ter herinnering: klevener is hetzelfde dan savagnin rose en maakt deel uit van de familie van de traminers.

Nog goed vonden we de Muscat Louis Klipfel 2015, zeer herkenbaar, maar heel erg fijn van smaak. Niet enkel een wijn dus voor aan de bar of als aperitief.

Samengevat biedt Klipfel een vrij homogeen gamma, meer op elegantie gericht dan op concentratie (we zitten in de Bas-Rhin!), met enkele fraaie wijnen die daar nog bovenuit steken.

Ondertussen wordt er gewerkt aan minder restsuiker (min of meer goed versmolten) in bepaalde cuvées. Iets om op te volgen dus.
www.klipfel.com
http://rjdrink.be/frwww.alken-maes.be

Hervé Lalau

Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie