Een ‘vin gris’ uit de Vendômois en bubbels van Anjou  

19/07/2018 - Deze week stellen we twee Loirewijnen voor: de eerste komt uit de Vendôme, helemaal in het noorden, en de tweede van Anjou, helemaal in het zuiden.

Coteaux-du-Vendômois, Domaine du Four à Chaux 2017

In Thoré-la-Rochette, niet ver van de stad Vendôme, vinden we Domaine du Four à Chaux van de familie Norguet, reeds jaren een van de referenties als het op goede Côteaux-du-Vendômois aankomt, te meer op basis van pineau d’Aunis. De oorsprong van dit blauw druivenras, dat ook wel chenin noir genoemd wordt, is niet helemaal duidelijk: Maine, Anjou, Béarn, Charentes ? We vinden deze druif ook in een Coteaux-du-Loir terug. Hier werd de pineau d’Aunis als een ‘vin gris’ gevinifieerd. Zijn kleur mag dan heel licht zijn (bekomen na een directe persing), deze wijn bulkt van de fruitaroma’s (aardbeien, frambozen) en specerijen (witte peper, roze peper, grijze …). Alles samen hebben we te maken met een superfrisse wijn, fijn en los van structuur, en enerzijds een kant die een beetje uit de mode is. We kunnen nog wat wachten of hem proeven wanneer het fruit de bovenhand heeft, aan u de keuze.
www.domaine-four-a-chaux.com

Saumur Brut, Domaine de Matignon

Deze Saumur met een zeer politieke naam (het Matignon is de werkplek van de Franse premier) bezit een fijne en expressieve geur dat een mix is van anijs en peer. Ook de belletjes zijn zeer fijn en de smaakaanzet goed romig. Vervolgens krijgen we te maken met enkele toetsen van kweepeer en ananas, typisch voor chenin dat 70% van de blend uitmaakt, en een zeer mooi bitter in de finale. Een bitter dat precies voldoende is en zin geeft om een tweede glas uit te schenken. Laat ons hopen dat de Franse eerste minister er werk van maakt om deze wijn in de kelder van het Matignon te krijgen, een schuimwijn die hem helpt om de juiste beslissingen te nemen … En waarom ook niet meteen de stille wijnen van dit familiaal domein van 38 ha in Martigné-Briand, in wit, rood en rosé, zowel droog als zoet, wijnen uit de appellaties Anjou, Cabernet d’Anjou, Anjou-Villages en Coteaux-du-Layon.
www.domaine-matignon.fr/fr/index.php

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie