Een whiskytempel: The Vintage House

18/04/2019 - Tijdens mijn jongste trip naar Londen bezocht ik The Vintage House in Old Compton Street (Soho), ongetwijfeld een van de beste plaatsen, buiten Schotland, om ‘uisge beatha’ te ontdekken.

In deze volgestouwde winkel vind je naast het (vriendelijke) personeel en de vele habitués maar liefst 1100 Schotse whisky’s die onder meer uit Campbeltown, Highlands & Islands, Islay, Lowland en Speyside komen. Nog bijzonder is dat je sommige whisky’s cask strength kunt kopen (ongefilterd, niet bijgestuurd en met een alcoholpercentage tussen 47 en 60%).

Voor ieders beurs

Wie op zoek is naar een J&B, Ballantine’s of Johnnie Walker is eraan voor de moeite. Maar als je liever iets in de stijl van een Benrinnes, Glentauchers of Bladnoch proeft, dan ben je hier aan het juiste adres.

Je kunt je zelfs laten verrassen door enkele speciale whisky’s van de meer bekende merken, zoals de Distillers’ Edition van Cragganmore, de Taghta van Glenmorangie of de Experimental Series van Glenfiddich…

Naast deze overvloed aan merken en origines is een van de grote pluspunten van The Vintage House dat er zeer oude whisky’s worden verkocht, zelfs van één bepaald jaar.

We hebben het over heel uitzonderlijke whisky’s waar (helaas) ook een stevig prijskaartje aan vasthangt, zoals de Caol Ila 1983 cask strength voor 459 Britse pond, de Arbeg Old Particular 1991 voor 439 pond en de Convalmore 1977 voor 999 pond. Geen nood voor wie een klein budget heeft, die kan zich helemaal laten gaan met de vele miniatuurflesjes waarvan dit huis een zeer brede waaier aanbiedt.

Oban Single Malt 14 years old

Zelf ging ik voor de Oban Single Malt van 14 jaar oud. Ik heb een bijzondere band met dit merk omdat ik begin jaren 80 op deze plek vastzat door een sneeuwstorm (herinneringen…). De distilleerderij bevindt zich te midden van de kleine baai van Oban, aan de monding van Loch Linnhe die verdergaat richting Fort William en daarna via Loch Ness richting Inverness en de Schotse noordkust.
De distilleerderij telt slechts twee alambieken of pot stills, waardoor het een van de kleinste distilleerderijen van Schotland is. En toch behoort het tot de groep Diageo.
Op de plaats zelf kan niet meer worden uitgebreid. Het gebouw dateert van eind 18e eeuw, waarna de stad verder uitbreidde en beetje bij beetje de distilleerderij omringde. Interessant om weten is dat de Oban van 14 jaar oud deel uitmaakt van de elf « Classic Malts of Scotland » van de groep, net zoals de Lagavulin, Knockando of Talisker, om het over de iets ruimer verdeelde merken te hebben.

Op de grenslijn van twee werelden


Ondanks de beperkte productie is Oban veel meer dan een kleine distilleerderij. Zo ligt het op de scheiding van twee whiskywerelden: geografisch en op gebied van stijl. Het bevindt zich op de grens tussen de Highlands en de Islands (Mull ligt tegenover de stad, Jura en Islay een beetje meer naar het zuiden) en niet verwonderlijk vinden we deze nabijheid ook in de whisky terug: tegelijk zacht en droog, fruitig en gerookt. Wat fruit betreft herkennen we bittere sinaasappel, peer en vijgen. Het gerookte doet denken aan mout en tabak, maar we zitten ver verwijderd van de zwaar gerookte en turfachtige whisky’s van de eilanden. Tijdens het proeven komt er een impressie vrij die moeilijk te omschrijven valt. Harmonie en contrast ervaren we, met daarbovenop enkele specerijen en een dierlijke toets. Een zeer mooie whisky die ik aanraad om hem aangelengd te proeven met minstens twee eenheden fris water, niet ijskoud.

www.vintagehouse.london/about
www.obanwhisky.com

Hervé Lalau

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Geef een reactie