Een Zwitserse chasselas en een Portugese loureiro

29/08/2019 - Voor het aperitief selecteerden we twee droge witte wijnen. De ene komt uit de streek van het meer van Genève en de andere uit de Minho.

AOC Lavaux La Petite Cure 2017

In het kanton van het Zwitserse Vaud, waar de religie hoofdzakelijk protestants is, refereert een ‘cure’ naar het huis waar een protestantse dominee woont. Deze huizen vallen op door hun geschilderde luiken die in de kleuren van het kanton geverfd zijn, hier in groen en wit.
Deze korte geschiedenis verduidelijkt de naam van deze uitstekende chasselas van Obrist in Vevey. De naam ‘cure’ komt nog in andere wijnen voor van dit domein, zoals in La Cure d’Attalens, maar die bezit het statuut van een Grand Cru.
Hoe dan ook heeft deze Petit Cure alles van een grote. De geur zit boordevol geel en wit fruit (perziken, peren, abrikozen) met een hint van citrusvruchten, heel uitnodigend. Ook de smaak is een en al fruit, ondersteund door zilte tonen en een klein parelend accent. Deze wijn kan ongetwijfeld nog een tijdje bewaard worden, maar waarom zouden we wachten, verleidelijk als hij is.
www.obrist.ch/fr
www.schenk-wine.com

Vinho Verde Curvos Loureiro 2016

Kent u loureiro? Het is een witte druif die in het noorden van Portugal, in de streek van Minho, staat aangeplant. Maar ook aan de kust van Galicië komen we deze druif tegen, onder de naam loureira. In beide gevallen komt zijn naam van het woord laurier. Tegelijk moet deze druif vaak opboksen tegen de alvarinho, die dankzij het succes van de Australische alvarinho’s veel beter gekend is. Ook Frankrijk heeft recent wijnen op basis van alvarinho.
Om terug te komen op loureiro, en in originele versie, toont deze wijn van 2016 opnieuw aan dat sommige witte wijnen (om niet te zeggen alle) er baat bij hebben dat we ze even laten liggen en niet onmiddellijk drinken van zodra ze gebotteld zijn.
Vandaag smaakt hij schitterend, met typische accenten van het druivenras, onder meer citrusvruchten met vooral clementines, maar ook groene appels en perziken proeven we. Aan de pittige smaak van knapperig en friszuur fruit wordt in de finale een zilte en sappige toets toegevoegd. Deze Vinho Verde wordt geproduceerd door Quinta de Curvos, een historisch domein dat van in de jaren 1970 eigendom is van de familie Fonseca, goed voor 27 hectare wijngaarden.
www.quintadecurvos.pt
www.portevinho.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie