Enkele ideeën voor de feestdagen

13/12/2019 - Enkele wijnsuggesties, geproefd en goedgekeurd, met een correcte prijs-kwaliteitverhouding.
Zwitserland, Elzas, Bourgogne, Loire, Languedoc en Roussillon, naar deze gebieden trok IVV op wijnreis voor een feestelijke selectie met één algemeen kenmerk: de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Cave des Rossillonnes Chasselas – Grand Cru Vinzel 2017 

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est 18-bouteille-cave-des-rossillones.jpg.Vinzel, en niet Vinzelles zoals in de Mâconnais! We bevinden ons tussen Gland en Mont-sur-Rolle in Zwitserland, net boven het Meer van Genève.
Cave des Rossillonnes stelt niet minder dan 8 wijnen voor, waaronder deze Chasselas die echt typisch is voor de wijnregio van La Côte in de Vaud.
Prettig zijn de impressies van gedroogd fruit en noten in deze wijn, zijn kleine fruitige toets, ingetoomd maar zeer aangenaam (gekonfijte citroen). De soepele smaak in het begin ruimt plaats voor meer vetheid, opgefrist door een puntje bitter en een kleine pareling. Een wijn die het bijvoorbeeld bijzonder goed doet in combinatie met een soufflé of een kaaskroket.
Martial Besson nam in 2012 het bedrijf over van zijn ouders. Hij verbouwt 6,65 hectare wijngaarden, waarvan 3 hectare eigendom zijn, hartje Vinzel. 
www.cavedesrossillonnes.ch

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est 18-vigneron-cave-des-rossillones.jpg.

Pfaff La Griffe du Diable – Gewurztraminer 2017

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est griffe-diable-gewurztraminer-20181-1.jpg.Enkele weken geleden stelde ik deze wijn voor tijdens een inleiding tot wijnproeven, net na een chasselas. Het idee was om het verschil aan te tonen tussen een relatief weinig aromatisch druivenras en een heel aromatisch. Ik hoef daar uiteraard geen tekening bij te maken, het aromatisch druivenras was de gewürztraminer. Prettig was het enthousiasme voor deze wijn. Nogal wat van mijn dierbare collega’s vinden gewürztraminer vaak te krachtig, te geparfumeerd, een tikje vulgair zelfs. Maar mijn panel van doorsnee consumenten vonden deze wijn heerlijk! En ik sluit me daarbij aan, want naast zijn aroma’s van lychee en rozen, die kenmerkend zijn voor deze druif, is deze wijn fris van smaak, met een vleugje komijn, zachte specerijen en een schitterend zilte finale. Dit laatste bracht trouwens een kleine discussie op gang rond de term mineraliteit.
De La Griffe du Diable is een wijn uit het gamma van de Cave de Pfaffenheim en refereert naar krassen in een rots, te vinden in Schaenberg, die door de duivel zouden zijn gemaakt. Wees gerust, het enige duivelse aan deze wijn is dat het verleidelijk is om hem opnieuw en opnieuw te proeven.
Wat culinaire combinaties betreft, denk ik aan oosterse keukens of exotisch fruit. Maar waarom niet met Munster gerijpt (lees: ingewreven) met gewürztraminer?
www.pfaffenheim.com
www.topwijnen.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est pfaffenheim.jpg.

Maldant – Pauvelot – Ladoix 2015

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est LADOIX.png.Van in het begin charmeert deze wijn door zijn impressies van wilde pruimen en geplette aardbeien, en door zijn mooi versmolten zuren. In het midden krijgen we te maken met een onverwachte complexiteit, met aroma’s van dennennaalden, blauwe bosbessen en peper, en zachte tannines die perfect geïntegreerd zijn. Een wijn die voor een glimlach zorgt bij elke Bourgogneliefhebber, ook bij mezelf, want veel te vaak blijven we op onze honger zitten.
Maldant-Pauvenot, waarvan de kelder zich in Chorey-Les-Beaune bevindt, verbouwt 26 hectare wijngaarden, verdeeld tussen 22 appellaties in de Côte-de-Beaune, waaronder Ladoix. Jean-Luc Maldant, die dit familiedomein samen met zijn echtgenote runt, is een zeer toegewijde wijnbouwer, sterk verankerd in de Bourgogne maar met een open kijk op de wereld en uiterst scherpzinnig. Wat ik fantastisch vind is dat hij er telkens helemaal voor gaat, voor elke cuvée, wat ook de marktwaarde daarvan is.
www.domaine-maldant.com
https://www.time2wine.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est maldant.jpg.

Xavier Frissant – Touraine Amboise – M de La Touche 2016

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est m-la-touche.png.U houdt van zwarte bessen, blauwe bosbessen, bramen en donkere kersen? Ziezo ! En ik doe er ook nog wat viooltjes bij, akkoord ? Maar opgelet, want achter deze vlotte en ongecompliceerde aanzet gaat een stevige tanninestructuur schuil.
Deze wijn op basis van côt (alias malbec), de specialiteit van Amboise in rood, dankt zijn naam aan de lieu-dit La Touche, een terroir van klei met vuursteen dat typisch is voor de streek van Amboise.
Domein Xavier Frissant telt 25 hectare wijngaarden, waarvan een groot deel uitkijken op de kelder die in Mosnes gelegen is, op de zuidelijke oever van de Loire. De wijngaarden worden biologisch verbouwd en het domein wordt gerund door Isabelle en Xavier Frissant.
http://xavierfrissant.com
www.divinewines.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est frissant.jpg.

Château Ventenac – Puritaine 2017

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est ventenac5.png.Toetsen van iris, viooltjes en bloedsinaasappel in de geur. In de smaak hebben we te maken met impressies van wild en rozemarijn. Een frisse, dynamische en tegelijk diepgaande wijn. Kortom, syrah zoals we graag hebben, ietwat onstuimig.
En dat is precies ook het soort syrah waar Stéphanie Maurel van houdt – syrah is trouwens haar favoriete druivenras. Deze wijn lijkt gemakkelijk, maar er gaat een enorm werk aan vooraf op gebied van selectie, vinificatie en een opvoeding in kruiken, heel nauwgezet allemaal. Ze wil de wijn absoluut niet maskeren door een teveel aan interventies in de kelder, maar een feit is dat deze wijn zichzelf niet maakt.
Samen met haar echtgenoot Olivier nam Stéphanie bijna 10 jaar geleden het wijnbedrijf over van haar vader, een gedreven wijnbouwer die in 1973 in Ventenac aankwam. Of het nu in de AOP Cabardès is of in de IGP d’Oc, dit koppel stelt een breed gamma wijnen voor waarvan meerdere wijnen heel persoonlijk zijn, zoals deze die deel uitmaakt van de reeks Les Dissidents, net zoals hun Cuvée d’Eve of Cuvée de Pierre.
www.maisonventenac.fr
https://vandenbussche-wines.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est maison-ventenac-portraits-vignerons-journal-vignette-actualite-du-vin.jpg.

Domaine Lafage – Rivesaltes Ambré Hors d’âge

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est ambre_ha_petit_format.jpg.Deze wijn is zodanig complex en rijk dat we ons heel even afvragen waarmee we eigenlijk te maken hebben, met een droge of een zoete wijn? Met een goede wijn, zoveel is zeker! Hij start vrij wulps met abrikozen en gedroogde vijgen, waarna er tonen van amandelen, gebrande koffie en notenlikeur vrijkomen. En vervolgens staat de tijd even stil.
Enkele vrienden en liefhebbers van Rivesaltes met wie ik deze wijn dronk, waren eerst verrast en vervolgens helemaal betoverd. En precies dat was de bedoeling!
Voor deze uitzonderlijke wijn maakt Jean-Marc Lafage gebruik van oude wijnstokken grenache die aangeplant staan tussen rolkeien in de buurt van Perpignan. Na een grondige selectie worden de druiven vergist en nadien gemuteerd. Het eindresultaat draait rond de 17,5 graden alcoholvolume. Domaine Lafage bezit ongeveer 160 hectare wijngaarden die verdeeld liggen over de Vallée d’Agly, Les Aspres en de vlakte van Perpignan.
www.domaine-lafage.com
www.wijnengoyens.be

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est lafage.jpg.

Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie