Enkele ontmoetingen in de wijnstreek van de Rhône

17/05/2016 - Tijdens het maken van deel 3 van de 'Villages met een Indication Géographique', maakte ik tijdens mjn pelgrimstocht doorheen de wijnstreek enkele mooie ontmoetingen mee. En omdat ik van nature graag deel, geef ik ze u van harte!

Pablo Höcht van Domaine Crèce Cœur in Séguret

Pablo Höcht (Domaine de Crève Coeur)1Een mooie ontdekking, bijna heet van de naald. Pablo startte in 2010 als wijnbouwer in Sablet met amper 2 ha aangeplant met oude wijnstokken grenache, mourvèdre en een heel klein beetje syrah. Opgeleid tot chemisch ingenieur en met een artistieke vader leek niets erop dat hij een carrière als wijnbouwer zou uitbouwen. En toch, gedreven als hij is, ging hij bij buurman Louis Barruol van Domaine de Saint Cosme in Gigondas in de leer als keldermeester. Pablo koos ervoor om biologisch en biodynamisch te werken en verwierf in Séguret nog een extra 3,5 ha, opnieuw oude wijnstokken. Zijn minuscule kelder bevindt zich te midden van de bossen die aan de Dentelles grenzen in het achterland van Séguret. 

Domaine Crève Cœur Sablet 2013

Donker robijnrood van kleur start de geur met specerijen die gracieus de geleien van zwarte bessen en bosbessen onderstrepen. Andere rode vruchten, die overigens goed rijp zijn, versterken het fruitige en zonnige karakter van deze wijn. De tannines zijn nog duidelijk merkbaar, iets waardoor de smaak opeens heel streng lijkt. Maar dat is buiten het heerlijk sappige van deze wijn gerekend.
Assemblage van 80% grenache van 80 jaar oud, aangevuld met mourvèdre die op een bodem van safres staat aangeplant.
De oogst wordt niet ontsteeld. De vinificatie vindt plaats in betonnen tanks en de opvoeding in gebruikte vaten gedurende 12 maand. www.domainedecrevecoeur.com

De methode Darricau-Vaillé

darricau-vaille_largeJulien Darricau komt van de Landes en kwam in de wijn en in de Vaucluse terecht door pure interesse. Marine Vaillé, zijn partner, komt uit de streek van Hérault en houdt zich bezig met alles wat met de verkoop van de wijnen te maken heeft. Alles wat ze doen, doen ze anders. Ze bezitten geen wijngaarden noch een vinificatiekelder, wonen aan de voet van de Ventoux maar kopen hun druiven aan in Sablet of Séguret en vinifiëren bij vrienden. Een aparte filosofie die uiteindelijk als doel heeft dat ze bekender worden en een vinificatiekelder kunnen bouwen. Ondanks al deze acrobatieën komen ze toch aan een productie van 75.000 flessen per jaar.

Darricau-Vaillé Sablet 2013

Donker granaatrood, goed gekruid, verrast deze wijn door de witte peper, de komijn en het puntje pikante peper. Maar wat met het fruit? Ook dat is er, absoluut. Zwarte aardbeien, pruimen, kersen en zwarte bessen overvallen ons en kondigen een smakelijk karakter aan dat een plezier is om te proeven. Body, breedte, fruit natuurlijk, fijne maar goed aanwezige tannine en een kruidige finale waarin we opnieuw al dat fruit tegenkomen. Kortom, een wijn die perfect aan zijn geur beantwoordt.
Deze wijn is hoofdzakelijk op basis van grenache van meer dan 90 jaar oud die aangeplant staat op kalkpuin gevat in bruine mergel.
Hij krijgt een opvoeding van 11 maanden in houten vaten waarvan een deel nieuw zijn. http://dv-vins.com/

Terrassen zoals in Priorat

Nicolas Haeni (Malmont)1Van Zwitserse origine en zoon van de voormalige eigenaar van Domaine de Cabasse in Séguret, inspireerde Nicolas Haeni zich op de typische terrasbouw van Catalonië. Hij vroeg raad aan zijn vriend Josep Luis Perez van Mas Martinet in de DO Priorat om zijn wijndomein op het hoger geleden deel van Séguret uit de breiden. De terrassen die hij bouwde respecteren het landschap, maar tegelijk wordt er rekening gehouden met het risico op erosie. Deze terrassen zorgden er ook voor dat de aanplantingsdichtheid kon opgeschroefd worden.

Malmont rouge 2014 Séguret

Paars granaatrood ruikt deze wijn opvallend sterk naar een marmelade van vers fruit gekruid met zwarte peper, opgefrist met munt en geparfumeerd met een takje lavendel. In de smaak komt al dat fruit iets meer gekonfijt over, sappig en fris, met enkele zachte geleien van zwarte bessen, frambozen en granaatappels die bijzonder verleidelijk zijn. In de lengte herkennen we opnieuw specerijen en fruit.
Assemblage van 58% grenache en 42% syrah die aangeplant staan op kalkpuin.
De oogst macereert 27 dagen. De vinificatie en de opvoeding vindt plaats in conische foeders van Frans eikenhout. http://malmont.fr/mmbg/5/

La Romaine séguret sans millésime1

La Romaine, in Vaison …

Deze coöperatie uit deze eeuwenoude stad met z’n 280 leden stelde zichzelf een tijdje geleden in vraag en koos resoluut voor een hogere kwaliteit.
Hierdoor stellen ze vandaag een uitstekend gamma voor waarin vooral de Séguret ons wist te bekoren.

Séguret 2014 Cave La Romaine

Helder robijnrood met een hint van karmozijn en geurend naar donker fruit als zwarte bes, bosbes en braambes. In de smaak komen deze vruchten allemaal terug, fris en smakelijk, omhuld door een fluwelige sluier van zachte tannines en gekruid met zwarte peper en zoethout.
De afdronk is lang en neemt ons mee voor een wandeling tussen garrigue.
Assemblage van 70% grenache en 30% syrah die aangeplant staan op kalkachtige keien. www.cave-la-romaine.com
http://vds-food.com – www.vinsleloup.com

Domaine de Gramenon

Met Maxime-François Laurent, die in 2006 bij het domein kwam, hadden we een leuke ontmoeting. We troffen elkaar in de uitgehouwen rotsen, daar waar de houten vaten van dit domein liggen en van het kleine handelshuis dat Maxime-François tezelfdertijd oprichtte. We proefden er enkele wijnen van 2015 die nog niet helemaal af waren, terwijl Maxime-François honderduit vertelde: ‘2015 is eindelijk een echt wijnjaar! Dat doet goed na de coulure van 2013 die een flink deel van onze grenache trof en waar nadien de rest door hagel getroffen werd, een derde van de oogst, niet meer. In 2014, een laatrijp jaar, was het de regen die een deel van de oogst vernielde. 2015 is eindelijk een jaar met wat volume en kwaliteit.’ Alle wijnen die we proefden bezaten stuk voor stuk mooi fruit dat ondersteund werd door een verrassende frisheid. We kunnen haast niet wachten ze opnieuw te proeven.

l_valreas_domaine_gramenon_l'elementaire_2014L’Elémentaire 2014
Côtes du Rhône Villages Valréas
Domaine de Gramenon

Robijnrood met violet, geurend naar viooltjes en krieken, peper en cacao.
De frisse smaak zorgt voor een luchtige elegantie waar tannines verstrengelen met ragfijne minerale indrukken en waaruit fruitige en florale impressies ontsnappen. Een pareltje, super smakelijk en fijn.
Hoofdzakelijk grenache van een kalkbodem die gedeeltelijk wordt ontsteeld en 15 dagen macereert.
De opvoeding van 8 maand vindt gedeeltelijk plaats in tanks en in houten vaten.

10703788

Orpiment 2014
Côtes du Rhône Villages Visan
Maxime-François Laurent

Granaatrood met violet, met geurindrukken van vele soorten fruitgom. De ietwat strenge smaak van in het begin is tegelijk ook heel genereus, en al snel ontdekken we er fijne tannines in en een heerlijke sappigheid. Hoe dan ook vraagt deze wijn wat tijd om zich te ontplooien, maar dan komt het fijn fruit opzetten en de specerijen.
Assemblage van 70% grenache en 30% syrah die aangeplant staan op een kalkbodem. De oogst wordt gedeeltelijk onsteeld en krijgt een maceratie van 15 dagen in inox tanks. Eigen gistcellen. Opvoeding van 8 maand in barriques en demi-muids. http://domaine-gramenon.fr
www.basin-marot.be – http://pikowines.com – www.maisondesvins.be – www.rhone-vins.be–  http://wijnvriend.nl/ – www.lavinia.com/ch  – https://shop.vennerhus.ch – www.20g.ch – www.puksar-vins.ch 

Rochegude : hart, ziel en energie

BASTIDEIn onze cuvée die we reeds zes jaar produceren, zetten we heel duidelijk Rochegude op het etiket. Spijtig genoeg is deze appellatie nog niet goed gekend. Maar we werken eraan en staan op veel wijnbeurzen’, vertrouwde Valérie Jourdon ons onmiddellijk toe. La Bastide Jourdan is een familiedomein en werd in 1990 opgericht door Valérie en haar echtgenoot Jean-Pierre. In 2015 kwamen hun twee zonen erbij en ook opa Roger, ondertussen reeds 90 jaar, helpt nog steeds mee. Het domein telt 16 ha en situeert zich tussen het Massif d’Uchaux en de vlaktes van de Lez met een klei-kalkachtig terroir. Rochegude is slechts een fractie binnen hun consistent gamma.

Côtes du Rhône Villages Rochegude 2014 Domaine de la Bastide Jourdan

Paars robijnrood ruikt deze wijn naar vers fruit en knapperige bessen, fris als de lente. De smaak ligt er in het verlengde van, met verse en knapperige aalbessen, aardbeien en pruimen onderstreept door zoethout. Vlot en met goed ingetoomde tannines is dit een ontzettend smakelijke wijn.
Assemblage van grenache en syrah, aangevuld met een beetje cinsault die aangeplant staan tussen de rolkeien met een ondergrond van rode klei.
De opvoeding vindt plaats in tanks. www.domainebastidejourdan.com
www.lesvinsdejulie.be

Massif d’Uchaux, een mooi voorbeeld

106103_917_domaine_de_la_guichardeEen wijndomein dat zeer goed het bijzondere terroir van het massief weerspiegelt waar een kalkbodem primeert. La Guicharde ligt dicht bij het domein van Cros de la Mûre richting het noorden van de appellatie, in het deel met vooral kalkachtige zandsteen en meer recente zandbodems uit het Mioceen. Isabelle en Arnaud Guichard streken er neer in 1988 en het domein telt vandaag 40 ha, waarvan 10 ha op het Massif d’Uchaux ligt en waar de cuvée Genest vandaan komt. Sedert 5 jaar wordt er op het domein biodynamisch gewerkt.

Cuvée Geneste 2012
Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux
Domaine de la Guicharde

Granaatrood met karmozijn, een wijn waaruit enkele fruitige tonen ontsnappen en nadien een mespunt peper dat ons bijna doet niezen. De smaak volgt hetzelfde patroon. Maar deze wijn die zich nog niet helemaal blootgeeft, heeft nog veel meer potentieel en aroma’s in zijn mars. In de lengte proeven we kwaliteitsfruit, florale impressies en specerijen.
Assemblage van 55% grenache en 45% syrah van een 50-tal jaar oud op een bodem van kalkachtige zandsteen.
Vinificatie van 3 weken en opvoeding van 18 maanden in betonnen tanks. www.guicharde.fr

La Cave Les Coteaux du Rhône …

cave
of Cave de Sérignan du Comtat koos vrij snel voor een gemeentelijke appellatie. Nadat ze overgestapt waren richting een AOC, bezit deze coöperatie sedert 2005 ook wijnen van het Massif d’Uchaux. Momenteel telt het gamma er drie, waaronder deze van Domaine de Beaumefort.

Domaine de Beaumefort 2014 Massif d’Uchaux
La Cave Les Coteaux du Rhône

Paars granaatrood met een eerste geurindruk van vruchtvlees van kersen, geplette blauwe bosbessen en marmelade van aardbeien. Daarna er wordt overgestapt richting garrigue, zeer geparfumeerd en mineraal. De smaak ligt er in het verlengde van. Een frisse, vlotte, smakelijke en mooi kruidige wijn.
http://lescoteauxdurhone.com

Plan de Dieu, multidimensionaal 

David Gaugé le Bois des DentellesTe midden van een wijnperceel legt David Gaugé uit hoe hij zich sedert 2006 uit de slag trekt. 2006 was het moment dat hij 1,6 ha kocht, waarvan 1,2 ha onderverdeeld is in Plan de Dieu en de rest in Côtes du Rhône om vandaag jaarlijks 7000 flessen te produceren: ‘Ik heb geen eigen kelder, dus vinifieer ik bij Domaine de la Robine. Niet altijd even gemakkelijk, maar momenteel schikt me dat het beste.’ Deze minuscule wijngaard wordt biodynamisch verbouwd, een ervaring die David opstak bij Domaine de la Vieille Julienne.

Plan de Dieu 2014
Côtes du Rhône Villages
Le Bois des Dentelles

Bijna zwart granaatrood is deze wijn met een geur van zwarte bes gekoppeld aan garrigue en gevolgd door rijpe aardbei en kers. De smaak is zacht en onmiddellijk zeer smakelijk, vol maar ook fris, met een discreet bitter van verse salie en tijm onderstreept door zachte specerijen. Fijne tannines ronden het af.
Assemblage van 70% grenache, 15% syrah en 15% mourvèdre die aangeplant staan tussen rolkeien op een ondergrond van klei.
Opvoeding in tanks voor de syrah en grenache en 6 maand in houten vaten voor de mourvèdre. https://www.facebook.com/Le-Bois-des-Dentelles-1459513277684857/timeline?ref=pa
www.facebook.com/pages/Vins-Et-Cuisine-De-La-Passion/234383423390091

mosaic-1-3Veel groter is Domaine de l’Arnesque dat 45 ha telt, waarvan 23 ha in Plan de Dieu ligt. Het is een familiedomein waar de vijfde generatie aan het roer staat, vertegenwoordigd door Marie Biscarrat en haar echtgenoot Sébastien Pathier. Beiden hebben een bijzondere voorliefde voor Plan de Dieu en geloven zeer sterk in het potentieel en de toekomst ervan.

Plan de Dieu 2012 Côtes du Rhône Villages Domaine de l’Arnesque

Granaatrood met karmozijn geurt hij naar verse vijgen, gelei van braambessen en pruimen, waarna peper en muskaatnoot komen opzetten en het geheel afgewerkt wordt met wat citroen. Deze wijn is zacht van smaak en onmiddellijk zeer aangenaam. Zacht door het smeuïge, door de soepele tannines en door het mollige fruit dat opgefrist wordt door een vleugje menthol en een streepje zoethout.
Assemblage van 65% grenache, 20% syrah, 10% mourvèdre en 5% carignan die aangeplant staan op rode klei tussen rolkeien.
Vinificatie in betonnen tanks en opvoeding in demi-muids gedurende 18 maanden voor 90% van de wijn, de rest in betonnen tanks. www.arnesque.com
www.corawine.be – www.antique-wines.net 

Uit Belgische hoek …

We gaan veel te weinig helemaal ten noorden van de Villages. Nochtans treffen we daar een aaneenschakeling van hoge kalkachtige heuvels die het massief van La Lance vormen, een mooie streek die tegelijk de wijngaarden van Rousset-les-Vignes beschermt. Op iets meer dan een kilometer van het dorp kocht Jean t’Kint in 2011 enkele arpents oude grenache en wat syrah. Deze Brusselaar die in België een plasticbedrijf runt, koos van meet af aan voor biologische wijnbouw. Van zijn wijngaard van 4 ha groot wordt tot op vandaag slechts één cuvée gemaakt. 2012 is het eerste wijnjaar.

Vieilles Vigne 2012 Domaine La Banate
Côtes du Rhône Villages
Rousset-les-Vignes

La Banate Rousset les Vignes
Middelmatig granaatrood en geurend naar bosgrond, specerijen en fruitgom. Dat laatste komt onmiddellijk in de smaak terug met daarin rode aalbes, kweepeer en burlatkersen die voor ronde, vlezige en frisse accenten zorgen. De zachte tannines worden gekruid met specerijen. Een mooie ontdekking die ook in de daarop volgende wijnjaren uitstekend is. Frisse en fijne wijnen. Ook het potentieel van de 2015 is veelbelovend. Assemblage van 80% grenache van 60 jaar oud en syrah die aangeplant staan op kalkachtige colluvia. Vinificatie van 4 weken, opvoeding in inox tanks. +33 475 26 19 18
www.basin-marot.be

Een beetje lager, op de kaart dan, vinden we Mas de Sainte Croix dat wordt omringd door 27 ha wijngaarden op 400 meter hoogte ten zuiden van Valréas. Na een carrière in de petroleumindustrie vestigde Jacques Coipe zich hier in 2002 samen met zijn echtgenote Cécile. Met een DNO (nationaal diploma oenologie) op zak kwam hun zoon erbij in 2010. Doordat Jacques een geologische opleiding genoot wordt de bijzonderheid van elk deel van het terroir onder de loep genomen, wat zich weerspiegelt in de verschillende cuvées. ‘We hebben bodemanalyses gedaan, maar het is momenteel nog lastig om de kwaliteiten van de hoger gelegen terroirs perfect in te schatten die voor frisheid en elegantie zorgen’, vertelt Jacques.

j_and_j COIPEL

Passion d’une Terre 2014 Mas de Sainte Croix
Côtes du Rhône Villages Valréas

Paars granaatrood met minerale geurindrukken die aan potlood doen denken, waarna impressies van garrigue komen opzetten; wanneer de ochtenddauw het frisse van de tijm, rozemarijn en muskaatnoot kleurt. De smaak is sappig en fris met fijne specerijen. De nog zeer goed aanwezige tannines versterken het temperament van deze wijn, zonder zijn aangenaam en vlot karakter weg te nemen.
Assemblage van 75% grenache en 25% mourvèdre, beide zeer laat rijp, opgevoed in tanks. http://masdesaintecroix.com
http://drinksdubuisson.be/ – www.vanditmarswijn.nl

Marc Vanhellemont

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier

Cotes du Rhone Villages Seguret /

Geef een reactie