Enkele parels van Peloponnesos

27/01/2017 - 13 januari jongstleden stelde de dynamische Vicky Corbeels (ViConsult) een masterclass voor rond wijnen van Peloponnesos, in samenwerking met de regionale wijnproducentenvereniging (ENOAP) en de Griekse ambassade.

Het was prettig om opnieuw enkele wijnen van twee herkomstbenamingen te proeven die ik ontdekte in het begin van de jaren 2000: Nemea (in rood) en Mantinia (in wit).
Maar bovenal was het de ideale gelegenheid om mijn kennis bij te spijkeren, het regionale aanbod te proeven, en waar zich dat situeert in het Griekse aanbod.

Enkele cijfers

Peloponnesos is een groot schiereiland met een oppervlakte van ongeveer 21.000 km (twee derde van België) dat met het vasteland verbonden wordt door de landengte van Korinthe. Het is de tweede grootste wijnregio van Griekenland, goed voor meer dan een derde van de nationale productie. Ongeveer 180 wijnbouwers tellen we, waarvan meer dan een vierde aangesloten zijn bij ENOAP. De totale wijngaardoppervlakte bedraagt zo’n 19.500 ha.

Het is een zeer verbrokkelde wijnregio. De grootste wijngaard uit één stuk is niet groter dan 8 ha. Zelfs de belangrijkste producenten bezitten meerdere kleine percelen.

Peloponnesos is ook de regio met het grootste aantal herkomstbenamingen (GPO): zeven in totaal. Naast de eerder geciteerde Mantinia en Nemea, zijn er vier AOP’s in de streek van Patras in het noordwesten (Muscat de Patras, Patras, Mavrodaphne de Patras en Muscat de Rion), en helemaal in het zuidoosten is er Monemvasia op basis van malvasia, fraaie wijnen die de Venetianen destijds introduceerden.

Goed om weten is dat al deze AOP’s op basis moeten zijn van autochtone druivenrassen. Meer dan negen van de tien aanplantingen voldoen daaraan: rhoditis (34%) op kop, gevolgd door agiorgitiko (19%), moscofilero (9%) en mavroudi (7%).

Peloponnesos is hoofdzakelijk een regio voor witte wijnen (60%), wat duidelijker wordt door zijn bergachtig reliëf en zijn verbazend veel neerslag, vooral in het westen en in het noorden.

De hoge ligging van de wijngaarden, van 200 tot 900 meter, is een doorslaggevende factor. Meer nog dan de opvoeding of de druivenrassen is dat element zeer belangrijk om van echte crus (speciale wijngaarden) te spreken, die momenteel niet bestaan maar wat door de versnippering van het wijngebied allesbehalve gemakkelijk zal zijn.

Genoeg gepraat, over naar het proeven. Positief is dat alle voorgestelde wijnen verkoopbaar en correct zijn, zonder wijnfouten. Op dat gebied kende Griekenland een sterke vooruitgang. Maar zeggen dat alle wijnen opeens interessant zijn, neen. Peloponnesos is een regio met veel doorsnee wijnen, enigzins fruitig, meer dan op hout opgevoed. Wijnen die (mij) niet veel zeggen of wijnen die weliswaar technisch goed zijn maar ook niet meer dan dat. Toch blijven er voldoende wijnen over die de veeleisende of nieuwsgierige wijnliefhebber wellicht wel heel erg kan appreciëren, zoals deze vier.

Tetramythos Organic Winery Retsina

De eerste wijn was meteen raak, een retsina. Een woordje uitleg daarover.
Retsina is de laatste jaren aan een opmars bezig. Enerzijds doordat de betere producenten meer en meer een prima basiswijn selecteren (hoofdzakelijk op basis van rhoditis in Peloponnesos) en anderzijds doordat het toevoegingsproces van de hars verbeterd is. Ook de hoeveelheid hars werd teruggeschroefd. Het massief gebruik in het verleden als antioxidant is in de moderne oenologie niet meer nodig. Komt daarbij dat de Peloponnesos over zeer mooie aleppoden beschikt, de meest kwalitatieve den voor hars.
Al deze praktijken zijn ondertussen standaard voor de retsina van Tetramythos. Ver van de bedwelmende geur van terpentijn, ruiken we pijnbomen in de zon. De smaak is fris en licht muntachtig, met een verrassend (of verleidelijk) mooi bitter en een rokerig accent in de finale. Lang geleden dat ik zo’n mooie retsina proefde.
www.tetramythoswines.com/en
www.canette.be

Tselepos Blanc de Gris Arcadia 2015

De naam van deze wijn refereert naar de kleur die de druif moscofilero afgeeft, eerder oudroze dan wit. De geur bezit enkele accenten van muskaat, maar vooral opvallend zijn de prachtige zuren. Zij die menen dat wijnen van het zuiden altijd ietwat rond zijn en weinig pit hebben, moeten absoluut deze wijn proeven! Hij werd vergist in barriques.
Niet ver van de stad Tripoli, in Arcadië, bezit domein Tselepos een breed palet hooggelegen percelen (gemiddeld 750 meter hoog), met bodems tussen schist en klei. Naast een 40-tal ha in Mantinia, bezitten ze ook 15 ha in Nemea.
Deze wijn, een IGP Arcadia, komt van de heuvelachtige streek van Perpatiates. Hij krijgt een opvoeding ‘sur lies’.
Wanneer de zee relatief dichtbij is, is Arcadië vrij koud in de winter (het sneeuwt er regelmatig) en warm in de zomer. Het is een van de meest continentale gebieden van het schiereiland.
Ter informatie: ook de Mantinia uit het Tselepos Classic-gamma (eveneens op basis van moscofilero) is een aanrader. Ik proefde deze wijn onlangs nog in Griekenland.
www.tselepos.gr
www.canette.be

Estate Constantin Gofas Nemea 2014

Met deze wijn gaan we naar de grootste herkomstbenaming van Griekenland: Nemea (3000 ha). Het is ook de bakermat van het druivenras agiorgitiko (Sint-Georges), alias het ‘bloed van Herakles’ refererend naar de mythologie.
Geen enkele wilde geur in deze wijn, zoals van de leeuw van Nemea. Wel misschien een beetje leder, maar ook aroma’s van peper, kersen en viooltjes. Hierdoor is er na het hout leven voor deze Sint-Georges. De wijn verbleef 12 maand in barriques. In de smaak komt er een fijne rokerigheid opzetten en enkele kersensteeltjes (wat lang geen drama is). Deze mooie wijn wordt ondersteund door voldoende zuren en ik denk dat hij nog een uitstekend bewaarpotentieel voor de boeg heeft. Even dacht ik aan een Taurasi (maar was Campania niet lange tijd Grieks?).
Domein Gofas, opgericht in 1959 en nog steeds in familiebezit, ligt verspreid tussen twee mooie ‘crus’ (Daphne en Koutsi, officieus van Nemea). Ook hier is deze factor meer bepalend, als u het mij vraagt, meer dan het aantal maanden op hout. Hopelijk wordt dit op een dag op het etiket vermeld.
www.ktimagofa.gr
www.oenogea.be

 

Monemvasia Winery Monemvasia-Malvasia 2012


Ongetwijfeld is dit de herkomstbenaming van de Peloponnesos die in de geschiedenis het grootste succes kende, dankzij de malvasiadruif, de grote wijnvedette in de middeleeuwen en de renaissance (ook al komt de naam malvasia terug in tal van wijnregio’s wereldwijd). De officiële herkenning als AOP is niettemin vrij recent en dateert van 2010.
Het productieprocedé van deze natuurlijke zoete wijn (niet versterkt dus) is vrij streng. Eerst en vooral moet de wijn samengesteld zijn uit malvasia (minstens 51%), asprouda (een sterk lokaal druivenras), kidonitsa (recent herontdekt in Laconië) en assyrtiko (zeer bekend in Santorini). De druiven worden aan de wijnstok ingedroogd en vergisten nadien op een natuurlijke wijze, zonder toevoeging van alcohol om de gisting te stoppen. Vervolgens krijgt de wijn een opvoeding van 2 jaar in barriques, in de streek van productie.
In een Monemvasia worden vaak meerdere wijnjaren vermengd; het jongste wijnjaar wordt op het etiket vermeld.
Monemvasia is ook de naam van een kelder die in 1997 werd opgericht in de stadsburcht. Hun doel is opnieuw aansluiten met de malvasia van vroeger. Tijdens de afgelopen jaren werden er reeds meerdere experimenten uitgevoerd met diverse klonen malvasia en kidonitsa. Dit illustreert ook de nieuwe wind die door de Griekse wijncultuur waait, die van technische vooruitgang gekoppeld aan lokale druivenrassen, van eeuwenoude tradities gesteund door de wetenschap.
Markant in deze wijn is de prachtige integratie van het zoete en de aroma’s. Wat aroma’s betreft wordt de wijnliefhebber overladen met rozijnen, abrikozen, amandelen, kweepeer, honing, maar ook toetsen van cacao en een puntje kurkuma in de finale. Kortom, een zoete wijn met een immens lange afdronk en waarvan het zoete niet klef of vervelend wordt.
www.malvasiawines.gr
www.alexopoulo-sa.com

Hervé Lalau

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie