Esplendor Vardon Kennett en Marcel Cabelier

22/09/2017 - Vardon Kennett en Marcel Cabelier zijn niet de twee slechteriken uit de laatste James Bond, een groot liefhebber van champagne overigens, maar zijn twee uitstekende schuimwijnen die daar probleemloos mee kunnen concurreren. Laat de kurken maar knallen!

Esplendor Vardon Kennett 2013
Quality Sparkling Wine Torres Family

Nee, het is geen Engelse schuimwijn, noch een Amerikaanse of een Australische. De familie Torres had de woorden van Obama kunnen herhalen en zeggen ‘Yes we can’, en nu ‘Yes we did’, want tot nu toe produceerde dit beroemde wijnhuis enkel stille wijnen. Maar reeds een aantal jaren hadden Miguel en Mireia Torres het plan in hun hoofd om een schuimwijn te maken van topkwaliteit. Hoe dan ook wilden ze dit niet doen binnen de twee Spaanse denominaciones voor schuimwijnen: Cava en Clàssic Penedès. Een eigenzinnige keuze misschien, maar gezien het resultaat is hun eer gered.
De naam Verdon Kennett werd gekozen ter herinnering aan een Brit die zich in Catalunya vestigde voor de handel in wijnen naar Engeland. Met deze wijn doet Torres een reeds bestaande wijngaard en domein heropleven.

Het reliëf van de fles en het etiket doen denken aan een schelp en herinnert aan Vardon die de wijnen destijds verscheepte. De wijn wordt volgens de ‘traditionele methode’ gemaakt en is op basis van 55% pinot noir, 40% chardonnay en 5% xarel.lo. Hij is steeds van een bepaald wijnjaar en komt op de markt als Extra Brut. Wijnjaar 2013 was een koud en vochtig jaar, waardoor de druiven en de wijnen hoge zuren bezaten. Om die reden werd er een malolactische gisting toegepast, voor alle wijnen. Een klein deel (12%) werd vergist in Franse eiken vaten en een kelderrijping van 30 maanden zorgde mee voor een fraaie complexiteit.
De kleur is helder met een hint van smaragd, met daarin duizenden fijne belletjes die ritmisch naar boven stijgen en daar een mooi parelsnoer vormen. De geur is fijn en doet duidelijk denken aan citrusvruchten, brioche en een aangenaam mineraal puntje. De smaak is fris en rechtlijnig met accenten van wit fruit, limoen, stenen en licht geroosterd brood. Door de persitente finale en het fijne maar zeer aangenaam bitter, scherpt deze schuimwijn de eetlust aan. Klassiek is hem als aperitief serveren, maar ook in combinatie met schorpioenvis, tarbot, zeetong, rog of schaaldieren doet hij het perfect. Ter bevestiging van deze schitterende signatuurwijn kijken we alvast uit naar de volgende cuvée. www.vardonkennett.com
www.globalwineries.com

Crémant du Jura Marcel Cabelier Extra Brut Vintage

Dit wijnhuis dat een filiaal is van Grand Chais de France lanceerde onlangs een nieuwe crémant. De verpakking van de fles vertelt ons meer om welke stijl crémant het gaat. Hij rijpte 60 maanden ‘sur lattes’, wat reeds iets meer zegt over de finesse ervan. Er werd voor een monocépage gekozen, enkel chardonnay, omwille van de frisheid en elegantie, wat blijkbaar de intentie van de keldermeester was. De productie werd bewust vastgelegd op 12.000 flessen opdat er een kwalitatieve selectie kon doorgevoerd worden.
Nadat we hem in een flûte gieten, zien we een middelmatig dikke mousse met fijne belletjes. Te midden van een gouden kleur stijgen deze ragfijne belletjes gezwind richting het oppervlak om daar een fijn parelsnoer te vormen. De geur doet denken aan appel, rijpe peer en brioche dat onderstreept wordt door een elegant en zacht oxidatief accent. De frisse smaak wordt aangevuld door een explosie van geraffineerde belletjes. Het middenrif wordt gekenmerkt door het frisse van citrus en groene appel, heel breed van smaak.


De geringe dosage, minder dan drie gram, zorgt mee voor het rechtlijnige en karaktervolle van deze crémant. De finale, met een fijn bitter, houdt bovendien lang stand.
Door zijn fraaie afdronk en eetlustopwekkend karakter is het een ideaal aperitief, waarnaast hij ook kan geserveerd worden bij bepaalde gerechten. Terrines van gevogelte, nieroogkreeftjes in een nage of rabarbertaart zijn alvast uitstekende combinaties, dit voor de fijnproever die eens iets anders wil. http://fr.maisonduvigneron.com
www.intermarche.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie