Familia Cecchi in Toscane

Neen, dit is geen titel van een nieuwe televisiereeks over een Italiaanse wijnfamilie, maar een Toscaans domein dat recent zijn 125e verjaardag vierde. De ideale gelegenheid dus om naar Castellina in Chianti te trekken en er kennis te maken met de vierde generatie van de familie Cecchi en hun medewerkers.

Wanneer we snel even in de tijd teruggaan, komen we terecht bij de stichter: Luigi Cecchi. Omwille van zijn liefde voor wijn en zijn kennis ervan, het wijnmaken en het wijnproeven, besloot hij van jongs af aan wijnbedrijven te helpen. In 1893 koos hij ervoor om officieel wijnproever te worden. Hij huurde twee pakhuizen voor zijn eigen bedrijf, waar hij jarenlang ontelbare wijnen proefde en keurde. Door het succes dat hij daarmee kende, kon hij zijn bedrijf verder uitbreiden. In het begin van de 20e eeuw kwam zijn zoon Cesare in het bedrijf werken. Van zodra ze geloofwaardigheid en internationale erkenning hadden opgebouwd, konden ze de noodzakelijke investeringen doorvoeren die nodig waren om het bedrijf verder te doen ontwikkelen. Luigi, de kleinzoon van de stichter, werd daarin de spilfiguur. Door hem sprong het merk Cecchi er in de nationale wijnbusiness bovenuit, dankzij technologische innovatie, opzoekingswerk in diverse wijnregio’s en een uitstekende neus voor zaken. In 1962 kocht Luigi Cecchi een prachtig domein in Chianti Classico en in de jaren 1970 vestigde het bedrijf zich in Castellina in Chianti, daar waar de hoofdzetel werd ondergebracht. Vandaag runnen Cesare en Andrea, de vierde generatie, het familiebedrijf.

Richting terroirwijnen

Het bedrijf werd in de vorige eeuw vooral groot door zich te focussen op de négoce van wijnen uit het middensegment. Maar in de 21e eeuw kwam ook de ambitie bovendrijven om echte terroirwijnen te produceren. Beide broers willen ‘naar de toekomst kijken’ en zijn constant op zoek naar opportuniteiten om te verbeteren en te evolueren.

De familie bezit zes domeinen. Het oudste is Villa Cerna, waarvan het domein 80 ha groot is en op de heuvels ligt nabij het prachtige domein van Castellina. De bodems zijn grotendeels kleiachtig en zorgen niettemin voor interessante wijnen, met een beperkend effect op de tanninekwaliteit van de sangiovese. Dit is de reden waarom Cesare en Andrea in 2015 een ander domein kochten: Villa Rosa met een terrein van 126 ha, waarvan 36 ha wijngaarden en 15 ha olijfgaarden. De bodem is klei-kalkachtig en rijk aan albarese, een compacte en rotsachtige mergel waarvan de kalk afkomstig is van versteende diatomeeën, fossielen dus. Maar deze bodem is ook rijk aan galestro, de rotsachtige en schistactige kleiformaties die we geregeld tegenkomen in de beste wijngaarden van Toscane. Wanneer de wijngaarden bewerkt worden zoals de familie Cecchi dat doet, zorgt dit voor elegante tanninestructuren.

Naast deze twee eigendommen, is dit de volledige lijst van andere domeinen en wijngaarden:

Castello Montaùto, San Gimignano, eind jaren 1980, met 48 ha wijngaarden voor de productie van Vernaccia di San Gimignano DOCG. 

Val delle Rose, Grosseto in het zuiden van de Maremma, 25 ha in 1996, maar vandaag goed voor 105 ha in eigendom en 84 ha in pacht. Hoofdzakelijk voor de productie van Morellino di Scansano DOCG.

Tenuta Alzatura, Montefalco, Umbria, gekocht eind jaren 1990, met 25 ha wijngaarden, hoofdzakelijk sagrantino voor de productie van Montefalco Sagrantino DOCG.

En tot slot nog heel recent, want in 2018, kocht de familie Cecchi 6 ha wijngaarden in de beroemde herkomstbanaming Montalcino. Het hoofdgebouw wordt momenteel volledig geherstructureerd. De naam moet nog gekozen worden, maar het ligt ten zuiden van de stad, net onder de abdij van Sant’Antimo.

Het beste van de productie

Gezien de aanzienlijke oppervlakte van alle domein van de familie Cecchi, is het niet meer dan normaal dat niet alle wijnen van hetzelfde kwaliteitsniveau zijn of dezelfde terroirexpressie bezitten. Toch willen de twee broers en hun medewerkers bewijzen dat ze wel degelijk in staat zijn om echte terroirwijnen te produceren. Door gebruik te maken van selecties per perceel en precisiewerk in de wijngaarden, maakten ze een reeks wijnen die eerder hun origine weerspiegelen dan dat ze eenvoudigweg het druivenras of de vinificatietechniek doen uitkomen. Hun talrijke investeringen, hun werk, hun gedrevenheid en vooral deze terroirwijnen zorgen ervoor dat hun imago verzekerd blijft.  

Villa Rosa

Chianti Classico Gran Selezione 2015

Een 100% sangiovese van de topwijngaard Casetto op 340 m hoogte met een aanplantingsdichtheid van 4800 stokken/ha. Er wordt geoogst wanneer de schillen van de druiven krokant zijn, gevolgd door een maceratie en een fermentatie van 22 dagen. De opvoeding in vaten duurt 15 maanden, gevolgd door 3 maanden in betonnen tanks en nog 1 jaar op fles.
De geur is opmerkelijk fijn met florale accenten, impressies van zwarte kersen, witte peper en een discrete houttoets. De smaak is prettig door het fijne van de tanninestructuur, het evenwicht en het vitale van deze vlotte wijn. De oogst moest vroeger plaatsvinden omdat er geen omheining was voorzien om de everzwijnen tegen te houden, en dus moest er een voorzichtige extractie doorgevoerd worden. Totaal niet mager, deze wijn, maar diepgaand en met voldoende persistentie.

Chianti Classico Gran Selezione 2016

Rijper geoogste druiven en een meer ingrijpende extractie zorgden voor een meer solide tanninestructuur. Deze wijn is meer gespierd, waardoor zijn energie op de tweede plaats komt. Toch is dit een harmonieuze wijn met een minerale frisheid die zijn 14 graden alcohol mooi in evenwicht brengt.

Impressies van viooltjes en kersen in de geur, met in de smaak indrukken van chocolade en pruimen, een kruidige toets en wat hout, niet overdreven. Deze wijn is persistenter dan de 2015 en verdient het om enkele jaren te wachten, opdat hij zich volledig zou ontplooien.

Villa Cerna

Chianti Classico Riserva 2016

Een selectie van de beste sangiovese op een meer kleiachtige ondergrond, aangevuld met 5% colorino op 250 m hoogte. Aanplantingsdichtheid van 5000 stokken/ha en een opbrengst van ongeveer 30 hl/ha. Maceratie en fermentatie van 15 dagen, gevolgd door een opvoeding van 14 maanden in barriques en in kleine vaten, plus nog 9 maanden op fles.
Florale geur, met in de smaak een goed evenwicht tussen tannines, zuren en alcohol. Een wijn met een zilte en minerale frisheid en een meer korrelige tanninestructuur dan in de twee vorige, ondanks het sappige en het fruit in de finale. Een meer klassieke Chianti Classico.

Val delle Rose

We trekken richting de Maremma, meer precies naar de streek van Grosseto en de herkomstbenaming Morellino di Scansano DOCG. De bodems zijn hoofdzakelijk zanderig en houden het water niet goed bij, wat maakt dat er in de warme gebieden van deze streek irrigatie wordt toegepast. Het doel van de aanvankelijke investering was sangiovese te produceren, hier in Morellino di Scansano, met meer soepele tannines dan in de streek van Chianti Classico, en dus meer ronde en vlottere wijnen te maken. De wijnstokken staan aangeplant tussen 50 en 150 m hoogte en zijn gericht naar het noorden en noordwesten. In 2021 wordt het biolabel voorzien. Buiten morellino (of sangiovese) vinden we er merlot, cabernet franc en vermentino in wit.

Cobalto 2017 – Maremma Toscana DOC

Wanneer de ‘gewone’ vermentino, de Litorale, een eerder technische wijn is die zonder meer fris en fruitig is, bezit deze Cobalto veel meer persoonlijkheid.
Zijn geur van rijp wit fruit en meloen heeft hij ongetwijfeld te danken aan zijn pre-fermentaire maceratie, eerder dan aan zijn rendement van 50 hl/ha. Ook zijn opvoeding in verschillende recipiënten, met onder meer een verblijf in aardenwerken kruiken, zorgt ervoor dat hij veel meer body bezit, sappig is en zilt mineraal van smaak. En voor de extra breedte van het exotische fruit zijn wellicht de bâtonnages verantwoordelijk.

Poggio Al Leone Riserva 2015 – Morellino di Scansano DOCG

Deze wijn is op basis van een selectie van 90% sangiovese en een paar andere druivenrassen, aangeplant op bodems van zand en zandsteen met veel kiezel op een hoogte van 150 m. Er wordt vrij laat geoogst, richting midden oktober, gevolgd door een gisting in inox tanks en een opvoeding van 12 maanden in barriques.
De tanninestructuur wordt goed gecounterd door het sappige en het fluwelige, ziltig en fris van smaak. De geur doet denken aan gekonfijte zwarte kersen en sappige blauwe pruimen. De finale houdt vrij goed stand. Een typische wijn van de Maremma, tussen vlezig fruit en een ronde en frisse smaak.

www.cecchi.net
www.raineri.be

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie