Feinherb van de Moezel en Passito van Pantelleria

13/04/2018 - Twee zoete wijnen maar met een totaal andere expressie, te wijten aan het aantal uren zon en de natuurlijke zuurgraad van beide druivenrassen in kwestie.

Peter & Peter Feinherb Riesling 2017 «Aus der Steillage»

Feinherb is een traditionele Duitse benaming voor halfzoete wijnen. Het suikergehalte zit hier meestel iets hoger dan bij de halbtrocken, dat zich tussen 12 g (voor de wijnen met weinig zuren) en 18 g (voor de wijnen met veel zuren) situeert.
De wijn die we hier aanhalen, een riesling van de Moezel, bezit een prima zuurgraad, waardoor we de indruk krijgen dat hij meer droog dan zoet is. Alhoewel, want deze impressie varieert bijna constant tijdens het proeven. De zoete kant met aroma’s van abrikozen en perziken nemen meerdere keren de bovenhand in vergelijking met de droge kant en zijn aroma’s van citrusvruchten. Deze wijn doet me denken aan een kast met meerdere laden, die telkens wanneer we een lade opentrekken anders is: een wijn die niet onmiddellijk alles vrijgeeft. De finale is heel fris en citroenachtig.
Geen specifieke wijngaard voor deze wijn, het is een mix van druiven van diverse percelen maar alle gelegen op steile hellingen, zoals we dat van de Moezel gewend zijn, wijngaarden met vele uren zon. Toch bezit deze wijn slechts 11,5° alcohol.
Peter & Peter is een merk van de groep Zimmermann, Graeff & Muller (alias ZGM) uit Zell.
www.zgm.de
Carrefour

Passito di Pantelleria Pellegrino NES 2013

Met deze wijn is er geen twijfel mogelijk: dit is wel degelijk een zoete wijn! Het is zelfs een natuurlijk zoete wijn, een van ingedroogde druiven, maar niet versterkt.
Nes betekent mirakel, zoals de productie van een nectar op een vulkanische bodem, zoals hier op Pantelleria, ‘dochter van de wind’, gelegen op 70 km van Tunesië en 110 km van Sicilië.
Deze wijn is ongetwijfeld een ‘dochter van de wind’, maar ook afkomstig van oude wijnstokken op terrassen die heel laag worden gesnoeid en opgebonden in kleine uitsparingen in de grond volgens de alberello pantesco-methode, geklasseerd door UNESCO, om de wijnstokken te beschermen tegen de sirocco.
De geur is een explosie van gekonfijt fruit (abrikoos, sukade), rozijnen en enkele kruiden van de maquis (oregano, salie, munt). De smaak doet denken aan bittere sinaasappel, vijgen en een beetje peer. De structuur is heel dik. Het lijkt wel eten en drinken tegelijk! Dit is minder te wijten aan de alcohol (14,5°) dan aan het zoet, maar lang niet weerzinwekkend, integendeel! We bespeuren geen enkel bitter: de zibibbo (lokale benaming voor muscat d’alexandrie, dezelfde als die van Cap Bon in Tunesië) heeft hier schitterend kunnen rijpen.
De zetel van Cantine Pellegrino bevindt zich in het Siciliaanse Marsala (overigens ook een van de grootste producten van marsala) maar voor hun pantelleria bezitten ze over een kelder op het eiland zelf.
www.carlopellegrino.it
www.webshop.larco.be


Hervé Lalau

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie