Fenavin, megabeurs Spaanse wijnen

26/08/2019 - Deze tweejaarlijkse wijnbeurs die doorgaat in Ciudad Real lijkt zowel bij wijnliefhebbers als professionals nog niet echt super bekend. En toch. Fenavin, dat is 31.271 vierkante meter verdeeld over 9 zalen waar 1802 bodegas en wijncoöperaties aanwezig zijn. Een niet te missen wijnevenement voor de liefhebbers van ‘vinos ibéricos’.

Hola, ¿qué tal?

 Een lijst maken van de domeinen die je wil bezoeken op de beurs, inclusief hun standnummers, is verstandig indien je niet te veel tijd wil verliezen.

Tijdens een van de eerste proeverijen kwam ik Pep tegen die een tijdje voor het domein werkte dat opgericht werd door het trio Laurent Combier, Jean Michel Gérin en Peter Fischer in Priorat, dit ex Trio Infernal werd L’Infernal. Pep richtte intussen (met (Patri Morillo) zijn eigen domein op : Celler Comunica in Montsant, niet ver van Tarragona in Catalunya. Hij liet ons proeven:

Vi Del Mas 2018 DO Montsant

Een gemakkelijke wijn, fris en vrolijk met een lichte tanninestructuur, heel speels van karakter. Een onwaarschijnlijk vlotte rode wijn van 70% garnacha en 30% syrah.

Comunica 2016 DO Montsant

Robijnrood met een opmerkelijke aanzet waar duidelijk zilte tonen in aanwezig zijn, gevolgd door wild fruit en tannines die maar pas een beetje zijn ingetoomd, heel peperig in de finale. Misschien komt dit door het extreem klimaat waarin de 65% cariñena en 35% garnacha peluda op een bodem van graniet staan aangeplant?

Vinya Goretti 2016

Vervolgens was er nog de 100% cariñena van 80 jaar oud op een schistbodem, de Vinya Goretti 2016 : heel donker paarsviolet, met een al even imposant karakter, zeer strakke maar fijne tannines en sap van peperige zwarte bessen.
http://cellercomunica.com/en/

Meer naar het noorden

We ruilen de Middellandse Zee voor de Altantische Oceaan en zijn unieke Txacolí. In de streek zelf vinden we tal van klassiekers die lichtjes parelen in het glas. Sympathiek is de Txomin Etxaniz 2018 die naar abrikozen ruikt en in de smaak aan opspattend zeewater doet denken, en waar het frisse versterkt wordt door een fijn bitter van walnoten. De 2017 die iets minder parelend is, komt smeuïger over en is ook culinair interessanter.
www.txominetxaniz.com/fr

Hoe dan ook hield ik meer van de Txacoli’s van Bat Gara, helemaal anders van stijl. Hier geen parelende wijnen maar volle, smeuïge en karaktervolle Txacoli’s, zoals de Uno 2017 : goudgeel, mineraal, vet en zilt in de smaak met een krokante indruk. Deze 100% hondarrabi zuri werd geoogst in kratten, gevinifieerd in tanks en kreeg een rijping van 6 maanden in tanks ‘sur lies’. 

En om aan te tonen dat dit type wijnen ook goed kan verouderen, werd ons een wijn uit 2013 voorgesteld, de Uno 2013: goudgeel en honingachtig van geur met peper en accenten van kweepeer. De smaak is schitterend met aroma’s van hooi en gekonfijt geel fruit, een elegante verrassing. Tot slot was er de Cuvée Urtabaran 2017 : gevinifieerd en gerijpt in houten vaten, wat nog verder verwijderd ligt van de Baskische traditie. Een hele zilte wijn, heel sappig ook, met een massa gedroogde vruchten, hazelnoten en pistaches, tegelijk fris en smeuïg, en niet gemarkeerd door het hout.
www.batgara.com

Uit een ander register

Het voordeel van zo’n beurs is dat je van de hak op de tak kunt springen en bijvoorbeeld deze aangename cava kunt proeven, de Cava Jazz Nature: 50% xarel·lo, 40% macabeo en 10% parellada. Een fles met een opvallende packaging maar helemaal niet teleurstellend. Deze vlotte cava is heel knapperig van smaak, met aroma’s van citrusvruchten op zandkoekjes, een elegante toets van zoethout, zilte indrukken met geleien van gepeperd wit fruit.
http://castellsantantoni.com

Oxidatieve finale

 Om te eindigen nog enkele wijnen van Bodegas Robles in Montilla-Moriles, nabij Córdoba. De expressie van de px of pedro ximénez is anders dan die van de palomino fino in Jerez.
De Fino die 2 jaar rijpt met eigen gistcellen doet aan aromatische planten denken waarin we fenegriek en salie herkennen, bovenop de indrukken van hazelnoten en pistaches. Een vette wijn, smeuïg door de glycerol en met een fris bitter van gentiaan. De Amontillado is licht amberkleurig, krachtig en fris, met accenten van cacao en gegrilde hazelnoten op een minerale basis bedekt met gedroogde bloemen. De Oloroso is wat donkerder en ruikt naar gebrande karamel en jodium, ondanks de zee die toch veraf ligt. Het vetje is van het type hazelnootboter, elegant peperig van stijl, heel fris en met een kruidige finale. De PX is bruin amberkleurig met aroma’s van citroen en gekonfijte sinaasappel, gekoppeld aan het frisse en bittere van de zeste, een zoet accent van kandijsuiker en bruine rietsuiker, zonder echt zoet te zijn, gevolgd door de ietwat vreemde maar heel verfrissende tonen van selderij en salie. Grappig is dat de Fino, Oloroso en PX ook in bag-in-box verkrijgbaar zijn. Rest er nog de Vermut op basis van Oloroso, bruin amberkleurig met een groen accent, geurend naar kruiden en absint. De smaak is fris met elegante tonen van kaneel, kruidnagel, munt en tijm die onderstreept worden door de gracieuze bitters van zoethout en gentiaan.
www.bodegasrobles.com

Rocío Márquez, enóloga de Bodegas Robles

Dit was het voor deze keer, hoewel ik nog een heleboel andere interessante domeinen en wijnen ontdekte tijdens mijn uitstap naar Ciudad Real.

www.fenavin.com

Marc Vanhellemont

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie