Fermenthings : de eerste fermentatieboetiek van België

23/10/2017 - Hartje Jette, op twee stappen van het Spiegelplein, vinden we Fermenthings. Deze gloednieuwe zaak wil zowel foodies als andere nieuwsgierigen of toevallige voorbijgangers laten kennismaken met een nieuwe hype: fermenteren!

Met een winkel, atelier, aparte ruimte en toekomstig food-lab wil Fermenthings zaken uit het alledaagse leven aanbieden, die uiteraard met gisting te maken hebben, maar ook inzoomen op het miscroscopisch leven van dit proces.

Julien en Yannick, geholpen door Cédric die uit de wereld van het bier komt, stellen een reeks producten voor die op de een of andere manier met gisting te maken hebben. Bieren maar ook ciders, koffie, chocolade, zuurkool en meer exotische producten als kombucha (gefermenteerde zoete thee zonder alcohol) of kimchi (Koreaanse gefermenteerde witte kool) vinden we er. Er is een winkel waar dit alles kan aangekocht worden, maar er is ook een workshopruimte voorzien (de eerste workshop staat in het teken van brood met huisgemaakte gist), een bibliotheek, een ruimte waar dingen kunnen geproefd worden en een keuken annex brasserie waar kan geëxperimenteerd worden.

Maar waarom zich op fermenteren focussen ? Omdat dit proces geen deel meer uitmaakt van onze alledaagse gewoonten. Duizenden jaren lang werden voedingsmiddelen op een zo natuurlijk mogelijke manier bewaard, voedingsmiddelen die ook anders gingen smaken en vaak ook beter verteerbaar waren. Door de opkomst van de koelkast en de diepvries, maar ook door de industriële voeding werd het fermenteren van producten een zeldzaam iets. Niettemin consumeren we elke dag minstens één gefermenteerd product en is de wereldwijde consumptie voor 70 procent gebaseerd op producten die gefermenteerd zijn. Van Belgische bieren tot jerky van Amerikaans rundvlees, van Japanse miso tot tal van Mexicaanse bereidingen … We hoeven alleen maar naar traditionele recepten te kijken!

Heel belangrijk voor Fermenthings is dat er aan uitwisseling van ideeën wordt gedaan. Tips die aan klanten worden gegeven, worden vaak in eeuwenoude familierecepten verwerkt: mondiale recepten van een kosmopolitisch Brussel. Een project om te volgen!

Fermenthings – Pierre Timmermans 28a (Jette) https://fermenthings.be
Open van dinsdag tot zaterdag, van 11.00 tot 19.00 uur; zondag van 10.00 tot 14.00 uur.

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Geef een reactie