Filip Salmon schrijft Belgische wijnbijbel

25/11/2016 - Filip Salmon – zelf groot liefhebber van en schrijver over wijn  –  brengt   met zijn  Wijn in België  een onmisbare praktische handleiding’ voor wie  wijn wil genieten, ontdekken, proeven en beleven in België.

Filip Salmon, Wijn in België, Davidsfonds Uitgeverij, Leuven, 2016,  417 p., € 45.

oibvksco_400x400Die staatsgrens  is meteen het wijnminnend kader  waarbinnen we vier vlot en boeiend geschreven delen gepresenteerd krijgen  in combinatie met heel wat sprekende portretten door de fotograaf Thomas De Boever.   Na een kort overzicht met wat kengetallen  (zoals de € 3,6 die Belgen gemiddeld spenderen aan een fles wijn) schotelt de auteur ons  eerst een aantal wijnrestaurants,-brasseries en wijnbars  in Vlaanderen (per provincie) en Wallonië voor, waar je  genietend wijn kan ontdekken en proeven. Het zijn gelegenheden waar de wijnkaart op hetzelfde hoge niveau staat als de spijskaart, waar wijn een ereplaats heeft zonder enig snobisme of chichi. Nogal wat toonaangevende creatieve sommeliers als Joachim Boudens , initiators in de wijnmagie, komen eveneens in beeld.

Een beslissend criterium voor goede wijn is dat je er een tweede glas van wil drinken. Het tweede deel informeert ons niet alleen over een aantal bijzondere  dikwijls wijnregio/-land gespecialiseerde  wijnhandels in Vlaanderen (per provincie) en Wallonië, maar ook over het wijnaanbod in de supermarkten.

CV WIB_v2.inddNa het proevend ontdekken en genieten, volgt bij velen een nieuwsgierigheid en dorst naar kennis. Het derde deel  is  dan ook gewijd aan bekende  journalisten – wijnpersoonlijkheden, de wijntijdschriften zoals In Vino Veritas en de belangrijkste wijnblogs, wijnclubs en opleidingen om af te sluiten met de belangrijkste wijnevenementen zoals Megavino.

Het vierde deel sluit af met een overzicht van de toonaangevende wijnboeren  en – domeinen in Belgïe.

Wijn in België biedt een ruime en doordachte keuze mede dankzij de  medewerking en raadpleging van heel  wat  wijnfanaten. Eén schoonheidsvlekje: jammer dat de meermaals geciteerde pionier Herwig Van Hove niet geportretteerd werd.  Maar wees gerust in Vino Veritas maakt dit binnenkort goed met een uitvoerig interview.

Hoe dan ook dit boek is een echte aanrader en verdient een vaste plaats – bij de hand – in het boekenrekje dat men dagelijks raadpleegt. Een wijnbijbel dus voor telkens als  men op zoek is naar wijngenot.

Johan De Groef 

http://www.winetasting.be/news/filip-salmon-schrijft-belgische-wijnbijbel

Voor meer “Leestips”, klik hier

Geef een reactie