Fitou en Vin de France

17/11/2017 - Twee wijnen met opvallende namen : L’Âme Soeur en Liberty

Fitou, L’Âme Sœur

Âme sœur kunnen we in het Nederlands vertalen als zielsverwant of soulmate. Of hoe ze in Cascastel met de cuvée L’Âme Scoeur een soort van synergie creëerden.

L’Âme Sœur 2015 Fitou Château de Cascastel

Fluweelachtig en diep robijnrood, geurend naar zwarte bessen en verse zwarte vijgen, muskaatnoot en aardbeiboomvruchten bestrooid met cacao en peper. Aan deze fruitmand worden nog enkele rode vruchten toegevoegd met wat munt.
De smaak verrast door zijn fijne tanninestructuur. Weliswaar goed aanwezig, maar alsof de bessen omwikkeld worden door een dikke zijde die de textuur van de wijn versterkt. Een frisse zijde die ook het sappige meer in de verf zet en voor extra proefplezier zorgt. Andere specerijen, zoals kardemom en komijn, geholpen door een subtiel bitter met de smaak van zoethout, verstevigen het karakter van deze wijn van de Languedoc, terwijl hij ook heel genereus is.
Vinificatie : deze cuvée is een blend van 40% carignan, 30% grenache en 30% syrah van 6 verschillende percelen die telkens eigendom zijn van een andere wijnbouwer. Het is een beetje de topwijn van enkele jonge dertigers van deze coöperatie.

De carignan en syrah worden volgens de macération carbonique-methode gevinifieerd met een inkuipingstijd van ongeveer 2 weken. De grenache wordt ontsteeld en krijgt een traditionele gisting. In het begin van de vergisting wordt een délestage uitgevoerd en de chapeau wordt regelmatig met wijn bevochtigd voor een betere mix van de wijnen onderling en een betere extractie van de polyfenolen. De syrah krijgt een opvoeding van 9 maanden in nieuwe vaten van 300 liter.
Het etiket in zwart en wit stelt een wijnstok voor en een hand van een wijnbouwer. Het vertelt het verhaal van deze cuvée, de symbiose tussen druivelaars en wijnbouwers, druiven die enkel kunnen groeien dankzij hun werk.
Het is tegelijk een cuvée die de vernieuwing van deze coöperatie weerspiegelt en voor een nieuwe wind zorgt in Fitou.
www.vin-cascastel.com
www.corawine.bewww.tonvincolruyt.be 

Liberty, of hoe vrijheid voor knappe verrassingen kan zorgen

Een knipoog van Julien Barrot naar zijn appellation Châteauneuf-du-Pape vanuit Gadagne. Het is daar, op 125 meter hoogte, dat de cuvée Liberty ontstond. Dit dankzij de medewerking van zijn oude compaan Yannick Alliaud, wijnbouwer in Gadagne, en diens wijnstokken. Deze druivelaars groeien op hetzelfde terroir uit het villafranchien zoals dat van La Crau, met dezelfde samenstelling qua wijngaard, maar dan op de linkeroever van de Rhône.

Liberty 2015 Vin de France Domaine La Barroche

Paars violet met geurimpressies van vruchtvlees van zwarte vijgen, verse dadels en bramen, afgewerkt met peper en onderstreept met zoethout. De smaak bezit zachte tannines gedrenkt in sap van rode en zwarte bessen dat op een hoekige, minerale en verbrokkelde rolsteen neerplenst. We herkennen er de fijne smaak van zwarte bessen in, van frambozen en blauwe bosbessen, gekoppeld aan de ruwe textuur van aardbeiboomvruchten. Een subtiel parfum van viooltjes versterkt het elegante van deze wijn. Het frisse zorgt voor extra raffinement en verwent onze smaakpapillen die zich aan deze tegelijk eenvoudige, directe en diepe wijn, met een sterk maar terughoudend karakter, niet hadden verwacht.
Deze Liberty komt van een perceel waarop meerdere druivenrassen naast elkaar staan aangeplant en is een blend van 55% grenache, 18% syrah, 12% mourvèdre, 10% cinsault en 5% carignan, waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 65 jaar draait. Er wordt manueel geoogst en enkele de nog onrijpe trossen worden verwijderd. De vinificatie gaat door in ondergrondse betonnen tanks met maceratietijden langer dan 4 weken. De opvoeding van 18 maanden vindt plaats in foeders en demi-muids. De wijn wordt niet gefilterd voor de botteling.
www.domainelabarroche.com
www.prima-vinum.bewww.cavestjacques.bewww.tire-bouchon.bewww.hanos.nlwww.divo.chwww.gerstl.chwww.elixirs.chwww.arvi.ch

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie