Foreau forever!

26/01/2018 - Domaine du Clos Naudin, sec 1980 : een mytische fles uit mijn bijna amoureuze relatie met de Vouvraywijnen van dit domein. Uit dat wijnjaar, dat allesbehalve gemakkelijk was, schudde deze Vouvray van André Foreau mijn smaakpapillen stevig door mekaar, beginnend wijnproever die ik toen was. Drie jaar later nam zijn zoon Philippe het bedrijf over : de start van een groot avontuur voor hem, en een passie voor mij.

Wijnen proeven met Philippe Foreau is een dubbel plezier : enerzijds is er het plezier van wijnen proeven die heel dicht tegen hun origine aanleunen, hun terroir, en anderzijds is het fantastisch om te horen hoe hij zijn wijnen met veel vuur becommentariëert. Deze liefhebber van subtiele aroma’s, precisie en elegantie, bezit het uitzonderlijke talent om alle wijnjaren, inclusief hun kwaliteiten en gebreken, perfect te memoriseren.
En dan heb ik het nog niet over zijn reukzin gehad, die hij als volgt omschrijft : “Op 25-jarige leeftijd begreep ik dat ik misschien een bijzondere ‘neus’ had. Zoals die van een parfumeur, wat misschien ook een optie had geweest. Maar ik ben wijnbouwer geworden. Waarom? Omdat mijn familie een wijndomein bezat. Van jongs af aan baadde ik in de wereld van de wijn.” (La Loire, les Vignerons, leur Histoire, Arlettaz et Cloix, p. 51)

Clos Naudin: terroir

Nogal wat wijnbouwers breiden, om economische redenen, liefst de oppervlakte van hun domein uit, maar Philippe heeft daar een andere kijk op. Essentieel voor hem is een oppervlakte op maat die overeenstemt met zijn perfectionistische ambities.
Alle elementen die bijdragen tot het maken van grote wijnen, afkomstig van uitzonderlijke terroirs, wil hij onder controle houden. Zijn grootvader Armand startte met weinig wijngaarden om in 1969 tot 15 ha te komen, het jaar waarin hij met pensioen ging en zijn beide zonen een geschenk gaf.
Een deel ervan ging naar André, de vader van Philippe, die beetje bij beetje enkele nieuwe percelen aankocht om tot een oppervlakte van 12 ha te komen, het huidige aantal.
De meeste wijngaarden bevinden zich in de lieu-dit van La Croix Buisée, vlakbij en boven de kelders die uitgehouwen zijn in de kalksteen, zoals dat wel meer het geval is in deze streek. De helling die uitkijkt op de rivier bezit drie bodemstructuren op basis van klei met vuursteen, de beroemde ‘perruches’. Deze grondlaag bevindt zich op een sokkel van kalk, de al even beroemde ‘tuffeau’. De andere percelen liggen eerder richting het plateau en bevatten minder vuursteen. De chenin, het magische druivenras dat hier als geen ander gedijt, is perfect aan het klimaat aangepast, wat hier doorslaggevend en overheersend is.
De smaak van de wijn wordt bepaald door de weersomstandigheden van dat bepaalde wijnjaar. De wijnen worden in diverse stijlen gevinifieerd : droog, halfzoet en zoet in warme jaren ; droog en als fijne schuimwijnen in koude jaren met veel neerslag.

Clos Naudin: werk

De wijnstokken, tussen 20 en 40 jaar oud, worden geregeld heraangeplant volgens een massale selectie. Het domein maakt geen aanspraak op biologische wijnbouw, maar geeft zichzelf in feite de vrijheid om bepaalde chemische molecules te hanteren om meeldauw te bestrijden, indien nodig.
Hoe dan ook worden de wijnstokken met zeer veel respect behandeld, de stokken zelf en het leven in de bodem: regelmatig omploegen, totale afwezigheid van insecticiden en systematische behandelingen, seksuele verwarring sedert 2005, korte snoei voor een optimaal beheer van de rendementen en natuurlijk het nauwkeurig opvolgen van alle stadia tot wanneer de druiven perfect rijp zijn. Gemiddeld draaien de rendementen rond de 40 hl/ha.
Na de manuele oogst gaat de gisting van start met de eigen gistcellen. Vervolgens krijgen alle wijnen een opvoeding van 6 tot 8 maanden in vaten van 300 liter, overwegend oudere vaten.
De filosofie van Philippe is even zuiver als zijn wijnen : “Ik houd van pure dingen en begreep als heel snel dat om goede wijn te maken, ik goed fruit moest hebben dat al het goede van de natuur in zich draagt”. Voor de droge wijnen wordt er geijverd voor een natuurlijke stop van de vergisting, door het vasthouden van de juiste temperatuur in de kelder, om zo uit te komen tot wijnen met minder dan 4 gram restsuiker en een zuurgraad van 5 tot 6 gram. De malolactische gisting wordt vermeden. De halfzoete wijnen draaien rond de 20 gram suiker per liter.

Clos Naudin: in het glas

Sec 2014

De Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) zorgde ervoor dat er maar één wijn werd gemaakt, deze droge wijn met het potentieel van een halfdroge op het moment van de oogst. Het fruit is minder present dan gewoonlijk, met discrete toetsen van citroen die de minerale smaak met zilte accenten voorafgaan. Een rechtlijnige wijn met een zekere strengheid die wordt gecorrigeerd door een licht zoetje.

Sec 2016

30% verlies door de vrieskou, gevolgd door een regenachtige lente en een warme zomer met veel stress voor de wijnstokken. Een mooi najaar zorgde voor prima halfzoete wjinen, maar bij gebrek aan botrytis werden er vrijwel geen zoete wijnen gemaakt. Deze droge wijn bezit heerlijke aroma’s van clementines en sinaasappelen met peperige accenten. Mooi vol van smaak met 8 gram suiker en strakke zuren, gevolgd door een zilte en sappige finale. Kortom, een droge wijn met een uitstekend bewaarpotentieel.

Demi Sec 2016

Een smaakprofiel dat dicht tegen de droge wijn zit, maar met 20 gram restsuiker dat goed wordt gecounterd door de strakke zuren. Met de leeftijd wordt wellicht de expressie van het terroir nog duidelijker, van de tuffeau, waardoor de toetsen van oranje citrusvruchten en druiven nog meer uitkomen. De smaak is ongelooflijk puur, heel fris, met een fraaie spanning tot in de finale. Een wijn die het verdient om nog wat te wachten, om nadien van een grote Vouvray te genieten.

Demi Sec 2015

Afkomstig van een warm wijnjaar, een wijn met een rijker profiel die in dit stadium reeds vrij veel van zijn fruit is verloren. Wat rest zijn nog verre sporen van peer en perzik. De smaak is meer gefundeerd, minder turbulent dan in 2016, met een vlezig mondgevoel en duidelijke toetsen van honing. De 27 gram suiker wordt fraai gecounterd door zeer mooie zuren en goed aanwezige tannines waarvan het bitter in de finale heel smakelijk blijft. Niettemin nog wat wachten.

Moelleux 2015

Een vrij gesloten geur van peer en honing voor deze wijn met een strakke maar fijne textuur. De 70 gram suiker wordt goed in evenwicht gebracht door de zuren, maar ook door de bijna tannineachtige impressies en mineralen die de lange finale fris en fonkelend houden.

Moelleux Réserve 2015

Dit groot wijnjaar zorgde voor een weelderige wijn met 125 gram restsuiker, afkomstig van een eerste selectie die deels door botrytis was aangetast. De kleur is meer uitgesproken dan die van de vorige wijn, met aroma’s van peer, kweepeer, mirabel en citrusschil die voor een heel complex en vooral extreem elegant boeket zorgen. De zuren zijn intens, de textuur nog strak, met een knap evenwicht tussen volume, glycerol, minerale frisheid en een zijdezacht mondgevoel. Een wijn met nog een eeuwigheid voor zich!

Moelleux Réserve 2016

Weinig zoete wijnen in 2016, maar tenminste toch deze grote Réserve met 130 gram restsuiker, hetzij 10 gram meer dan die van 2015. De geur opent met een toets van jodium, maar na walsen wordt er overgegaan naar meer exotische aroma’s met accenten van gekonfijte ananas en passievrucht. De smaak is onweerstaanbaar weelderig. Deze wijn is uiteraard nog veel te jong en moet nog zijn eigen patina krijgen, maar zijn harmonie en bewaarpotentieel zijn nu reeds impressionant.

Moelleux Réserve 2005

Een mooi voorbeeld van veroudering, deze wijn, waardoor hij vandaag fijne en gracieuze toetsen bezit met een rokerig accent van vuursteen, impressies van peer, amandel, honing en thee. De smaak is ragfijn, het mondgevoel sensueel. Een wijn die aan taftzijde doet denken, ondanks zijn vrij strakke kant die kenmerkend is voor de stevige klei van Vouvray.

Goutte d’Or 2015

Wat is er beter om deze proeverij af te sluiten dan met een uiterst zeldzame elixir die zowel André als Philippe enkel in de beste wijnjaren maken, in jaren waar alle condities perfect zijn: 1947, 1990, 2011 en 2015. De concentratie qua suiker moet enorm zijn, hetzij 180 gram voor deze wijn van 2015, gekoppeld aan zuren die krachtig genoeg zijn om deze rijkdom te kunnen verteren tot wanneer het eindresultaat een krachtige wijn is met een zeer ongewoon maar ragfijn mondgevoel. Verbazend is dat we een accent van rood fruit in de geur tegenkomen, type rode aalbes, naast de aroma’s van peer, honing en dadels. De persistentie is enorm. Of zoals Philippe zegt: “un vin d’esprit”, een van een buitengewone klasse.

Met dank aan de terroirs en aan André, Philippe en zijn zoon Vincent voor hun grote wijnen die het beste van Vouvray vertolken!

leclosnaudin.foreau@orange.fr
https://tgvins.be

Bernard Arnould

Voor meer “Portret”, klik hier

Vincent Foreau

Geef een reactie