Fraaie wijnen op het salon van Angers

05/05/2015 - Hierbij de lievelingswijnen van onze twee correspondenten in Angers, naar aanleiding van het wijnsalon Vins de Loire. Nieuw dit jaar is de toevoeging van een bijkomend deel, La Levée de la Loire. Afspraak met biowijnbouwers van de Loire aan het eind van de grote hall, gekoppeld aan het salon maar toch van elkaar gescheiden. Deze ruimte werd eenvoudig ingericht zonder enige versiering. Geen tapijt, elke tafel bedekt met hetzelfde witte laken, geen hoger aanbod, en een direct contact met de producent.
Wat ons betreft is er niets mis met dit soort van aan elkaar geschakelde opstellingen. Integendeel, het geeft de gelegenheid om alles te proeven zonder oogkleppen of hokjesdenken. Meer van dat!

Schuimwijn

De Loire maakt zeer specifieke mousserende wijnen, vooral wanneer chenin de eerste viool speelt.

Saumur Brut Château Montguéret Tête de Cuvée 2013lac_ch_montreguet

De partituur van deze wijn is heel simpel. Men begint espressivo met een aroma van rijp geel fruit en gekonfijte citroen. Vervolgens ontwikkelt zich een levendige smaak met een rijke textuur, vivace zoals de tonen van een fluitinstrument, met de zachtheid van een bas, de finesse van een alt en met een rins toetsje van een piccolo. Dit alles vormt heel wat materie, een zonnige en tegelijk levendige gezelligheid, een beetje zoals een Italiaans barok muziekconcert. www.gcfplanet.com/fr/Lacheteau-59.html

Vouvray Méthode Traditionnelle Château Moncontourmoncontour

Honoré de Balzac hield van Moncontour. Hij schreef in een van zijn romans, La Femme de Trente Ans: ‘Het is een van de kleine kastelen in Touraine, blank en mooi, met gebeeldhouwde torentjes geborduurd als Mechelse kant (…) . De daken van Moncontour schitteren in het zonlicht, alles blaakt er van geestdrift.’
Maar hoe zit het met de wijn? De beschrijvingen van de vouvray die Balzac achterliet, stemmen nauwelijks overeen met een schuimwijn maar doen eerder denken aan een zoete versie. Geen wonder, bubbels in Vouvray verschijnen pas voor het eerst tussen de twee wereldoorlogen, dankzij Maurice Hamm, terwijl in Saumur mousserende wijn reeds in 1811 was ingeburgerd. De grote schrijver zal waarschijnlijk een sprankelende Maison Ackerman geproefd hebben, maar geen Moncontour. Jammer voor hem. Niettemin drinkt men deze wijn nog steeds op zijn gezondheid of op de legende ervan. Frisheid en wit fruit, romig zacht en drinkplezier doen denken aan het mooie en nobele Touraine. www.moncontour.com/fr/index.php

Crémant de Loire Langlois Château Langlois BrutLanglois-Cremant-de-Loire-blanc 1

Een fijn parfum van honing en nootjes, een fruitige smaak waarin meloen en rijpe peer, tekenen deze Crémant de Loire Brut met een elegante stijl, eerder dan krachtig, en met een licht getoast einde. Het geheel zorgt voor een sensatie van een complete wijn.
Het label draagt de naam Langlois Château, naar een oud huis in Saint-Hilaire-Saint-Florent dat door Bollinger in 1973 werd overgenomen. De wijn is een mix van het sap van zes verschillende terreinen in Anjou en Saumur. www.langlois-chateau.fr
www.cinoco.com

Saumur Brut Louis de Grenelleivoire 1

Een weelderige schuimwijn, maar niettemin heel fijn. Appel, kweepeer en rijpe abrikoos vormen een rijk aroma. De smaak is levendig en goed droog waarin toetsen van honing, noot en warm brood versmelten. De wijn is tegelijk romig, plezierig en getypeerd, wat wil zeggen dat je hem niet kunt vergelijken met een champagne, noch met een crémant de Bourgogne, Limoux, Alsace, Die, Bordeaux of wat dan ook. Goede saumur staat vaak in de schaduw van crémant de Loire en de meer internationale chardonnay, hoewel chenin zeker een omweg waard is. Meer zelfs, hij was er al eerder! Het huis Louis de Grenelle is een van de oudste in Saumur, nog steeds onafhankelijk en gerund door Françoise Flao, die duidelijk de filosofie van de familie wil behouden en de mooie omgeving. Belangrijker nog is dat men een beetje van dit alles terugvindt in het glas. Evenwichtig, verfijnd, zin voor detail en de verankering van dit mooie hoekje aan de Loire. Heel eenvoudig, dit gaat om pure en goede smaak! www.louisdegrenelle.fr

Cuvée Jean Baptiste Ackerman Millésime 201020100125152256

Heel ongewoon in de Loire is de productie van 15.000 flessen met een jaargang. En nochtans is dit waar Ackeman voor kiest als eerbetoon aan de oprichter, Brusselaar en Fransman, die aan de basis ligt van de schuimwijn in Saumur. Deze cuvée is gemaakt van hoofdzakelijk chenin (70%) en rijpt vier jaar sur lattes. Dit resulteert in een wijn met een aroma van ontbijtkoek en kweepeer en een smaak die rasecht is maar ook vet met de zachtheid van roomboter. www.ackerman.fr

Bulles de Minière (2012), 100% Cabernet Franc

De wijn heeft een karmozijnrode kleur met granaattinten en een verleidelijk lichtroze schuimkraag aan de oppervlakte. Steek eerst je neus in het glas en snuif het sensuele aroma op met zijn delicate animale toetsen, die vervolgens snel opgeslorpt worden door geuren van vlier en cassis. Een hint van zoethout tekent met precisie de contouren van een bloeiende reseda. De aangename en sympathieke smaak komt van de fijne tannine die aan de wijn reliëf en strakheid geeft, naast de ontwikkeling van het fruit. Aalbes, framboos en pruimpjes versmelten en zorgen voor een gekonfijte indruk vergezeld van specerij die het geheel versterkt in de lengte. Deze Pet’Nat’ wordt gedoseerd met druivensap en verblijft 18 maanden sur lattes alvorens hij in je glas terechtkomt. www.chateau-de-miniere.fr
www.davino.be  – www.etiquette-wines.com

Witte Wijn

Sauvignon, chenin, melon … droog, halfdroog en zoet, over de totale lengte van de Loire tref je hier het hele palet. Laat ons de wijnen proeven, de Loire stroomafwaarts.DOMAINES MINCHIN 1

Domaines Minchin Tour Saint Martin Menetou Salon
Le Fumet 2013

Deze wijn is rasecht, met witte bloemen, rokerigheid en een tikkeltje elegantie. De inhoud is vettig en toont een toets van ziltigheid. Dit alles laat een goede en lange indruk achter. Hoewel perfect om nu te drinken, getuigt de wijn van nog bewaarkracht voor zo’n jaar of vier. Als je natuurlijk zo lang kunt wachten. Menetou-Salon is de wieg van de domeinen Minchin, die ook vertegenwoordigd zijn in Valençay met Claux Delorme. https://fr-fr.facebook.com/Les.Vins.Minchin
www.desvins.be/desvinshttp://cavesdefrance.bewww.fijnewijnen.be

Les Maisons Rouges Jasnières Sur le Nez 2013maison rouge 14

Deze groengele wijn heeft een open geur die je meteen doet denken aan varens. Maar hij heeft meer te bieden dan dat. Aroma’s van groene bladeren nestelen zich op de achtergrond en een verleidelijke minerale toon, die ons reeds doet kwijlen, neemt het over. Een toets van anijs doet de papillen trillen. Men verwacht een droge en rustieke wijn. Het tegendeel doet zich voor. Er ontwikkelt zich een mooie en levendige, maar ook rijke en intense inhoud, met zachtheid rondom de minerale elementen in de mond. In het verlengde komt een wereld van specerij opzetten die de mooie densiteit van de wijn verrijken. Deze wijn werd gemaakt met het fruit van een perceel van Clos des Jasnières te midden van de appellatie en van nog een ander perceel, La Gidonnière, beplant met stokken die 70 tot 100 jaar oud zijn en op het hogere deel van de flank liggen, op een moedergesteente van tuffeau.
Gisting en opvoeding gedurende 12 maanden in fusten van 400 liter. € 21,50www.maisonsrouges.com

Cyrille Sévin Une Lente Mélopée Cheverny 2011tiquette lente 2010 1

De samenstelling van deze witte cheverny beslaat 75% sauvignon en 25% chardonnay. In tegenstelling tot wat men verwacht, refereert de naam niet naar een of ander antiek gezang maar naar het immense geduld van de wijnbouwer die gedurende meer dan een jaar zijn wijn laat rusten in vaten van 600 liter (demi-muids) om het juiste moment af te wachten tot wanneer het aromatische karakter en de structuur van de wijn optimaal zijn. Geduld dat wordt gecompenseerd door ontzettend veel wijnplezier. Deze wijn bezit een grote frisheid, met florale accenten en aroma’s van oranjebloesem, jasmijn en buks in de neus en een mooie rijkdom met amandel in de mond. Een nobele wijn voor een klein domein, 11 ha groot, geheel overgeschakeld naar bio en gesitueerd dicht bij Château de Chambord. www.cyrillesevin.com

Domaine des Chesnaies de Béatrice et Pascal Lambert
Rochette Chinon blanc 2012lambert

Witte chinon is eerder zeldzaam. De productie bedraagt zo’n 3%. Deze van Pascal (want hij heeft er meerdere in zijn gamma) zijn opmerkelijk. De meest frisse en de meest directe op dit moment is de cuvée Rochette. Een bleekgele kleur en een parfum van munt en peper met een beetje vanille en wat snoep (guimauve) kenmerken deze wijn. De smaak is krokant met een tegelijk zachte en frisse inhoud waarin minerale elementen en indrukken van ziltigheid ontplooien.
De chenin groeit er op een rotsachtige en kalkstenen bodem. Na het persen, kort na de oogst, bezinkt de most bij een koude temperatuur. De gisting en opvoeding op de fijne droesem gebeurt in eikenhouten vaten van 500 liter die één tot drie keer gebruikt zijn en in houten vaten van 20 hl voor een periode van 10 tot 11 maand. De malolactaatomzetting wordt toegepast.   15,00www.chinonlambert.com
www.wine-not.behttp://legrenieravins.com/https://fr-fr.facebook.com/vinsquonseme

Anjou Blanc Domaine du Pas Saint Martin
Cuvée «Le Vent dans les Saules» 2013
Anjou Blanc Domaine du Pas Saint Martin Cuvée «Le Vent dans les Saules» 1

Aan de oevers van de Layon, op bodems met schist en kiezel in Doué-la-Fontaine, staan de cheninstokken van Laurent Charnier die er witte wijn maakt onder de appellatie Anjou Blanc. De wijngaard wordt biologisch bewerkt. In de neus ontwikkelen zich aroma’s van kweepeer, rijpe perzik, witte bloemen, frangipane en acaciahoning, geuren die je eerder doen denken aan een likoreuze wijn. In de mond daarentegen komt een droge anjou, levendig en met een wolkje ziltigheid in de finale. Een rasechte wijn zonder franjes maar niet zonder drinkplezier. Houtzachtheid ?  www.lepassaintmartin.fr

Domaine Delesvaux Authentique Franc de Pied 2013DOMAINE DELESVAUX1

Groengeel met een geur van dennenhoning. De smaak biedt een goede zuurgraad die de aroma’s van droge bloemen en bladeren versterken. Het lijkt misschien wat eigenaardig maar deze aromatische variatie ontwikkelt een ongewone herfstsensatie op de tong. De boselementen lijken nog te versterken met een veelvoud aan specerijen en accenten van anijs met kardemom over witte peper en komijn. Het fruit verschijnt pas later met peer en appel, cider op basis van citrusfruit die je smaakpapillen doen trillen. Heel verwarrend! Het doet Catherine glimlachen en ze port haar man aan zijn verhaal te doen : ‘Deze stokken (pieds francs) werden aangeplant zo’n 15 jaar geleden in puddingsteen afkomstig van morenen (gletsjers). Vooral de meest zanderige grond interesseerde me, nauwelijks 1 ha en geheel gericht naar het zuiden. De gisting verloopt in fusten en de opvoeding in eiken vaten van drie en vier jaar oud. De wijn heeft een enorme complexiteit en een immense diepte.’ 20,00domaine.delesvaux@hotmail.fr
www.vinvino.be  – http://fermearsouille.be/

Patrick Baudouin Anjou Les Saulaies 2011baudouin 1

De wijn heeft een lichtgoudgele kleur met groene nuances. De geur combineert anijs met gekonfijte citroen, gevolgd door een toets van zachte amandel en witte peper. In het verlengde ontwikkelen zich enkele aroma’s van witte perzik. De smaak toont een delicate textuur. Een toets van hout geeft reliëf aan de wijn en accentueert de florale, fruitige en kruidige elementen die zich ontplooien op onze papillen. De intense frisheid versterkt het aromatisch karakter.
Lange fermentaties in tanks en Bourgondische fusten van vijf jaar. Een gehele malolactaatomzetting en een opvoeding op fijne droesem in fusten. www.patrick-baudouin.com
www.delozenboer.be

Château du Cléray Muscadet 2014

In Muscadet heeft de nazomer van september 2014 de moeilijke jaargang gered. De echte zomer was letterlijk en figuurlijk rotslecht. ‘Op Château de Cléray werd de magere oogst zwaar geselecteerd, maar wat overbleef was goed’, aldus Pierre-Jean Sauvion, oenoloog van het domein.
Het bewijs komt in het glas. Deze 2014 toont een zeer fijne geur met zeer elegante en florale toetsen (kamperfoelie?) en met daarnaast ook veel fruit (vooral peer en appel), wat in mindere mate in de smaak terugkeert vergezeld door specerij. De finale is vrij vettig, licht boterachtig maar ook ziltig. Dit alles vraagt om een tweede glas.
Pierre-Jean Sauvion verklaart : ‘Melon is een van de grootste druivenrassen ter wereld en zoals alle grote sterren geeft hij zich niet dadelijk prijs. Je moet op zoek gaan naar zijn complexiteit.’ www.sauvion.fr
www.gcfplanet.com/fr/Accueil-2.html

Domaine Guindon Coteaux d’Ancenis Malvoisie 2014

Malvoisie in Ancenis is niets anders dan pinot gris, net zoals in Valais. Het is niet zoals in Corsica een synoniem voor vermentino. In deze streek voor droge witte wijnen – we zitten in de zone van Muscadet Coteaux de la Loire – maakt men er meestal zoete wijnen van.
Pierre Guindon in Saint Gédéon maakt een er brede wijn van met aroma’s van gele vruchten (abrikoos en perzik) en honing. In de mond volgt eenzelfde patroon met een goede aciditeit. Ondanks het restsuiker blijft er een hele frisse indruk achter. domaine.guindon@hotmail.fr

Domaine Cady Chaume 1er Cru 2013DOMAINE CADY1

Een goudkleurige wijn met koperachtige tinten schittert in het glas en bezit geuren van honing met gekonfijt citrusfruit, gekleurd door saffraan en geaccentueerd door een toets van jodium. De smaak vraagt om geduld. Een mooie frisheid in de mond, wat onmisbaar is voor dit type wijn. Een kleine bitterheid met de smaak van gentiaan geeft een levendig kantje aan de zoetheid. De minerale toon omringt de mollige textuur. Aangenaam van begin tot eind.
Deze Chaume heeft 130 g suiker voor een zuurgraad van 5,5 g en bezit een mooie zuur-zoetbalans. De cheninstokken staan verspreid over vijf percelen en groeien op een bodem van schist. Opvoeding gedurende 8 maanden op de fijne droesem. € 16,00 – www.domainecady.fr
Wine Brands Ambassador

Rode wijn

Van de Côte Roannaise tot de monding van de rivier gebruikt men andere druivenrassen en zijn er verschillende klimaten. Maar steeds is er diezelfde frisheid die ons begeleidt.

Domaine Sérol Côte Roannaise Les Originelles 2014les_originelles 1

Het domein Sérol met zijn 27 ha wijngaard, waarvan de bodem bestaat uit granietachtig zand en gelegen is in Renaison, stelt ons deze cuvée van gamay saint romain voor met exuberant veel fruit (framboos) en soepele tannine met een mooie minerale finale. Aangenaam met het dynamisme van jong en lichtzuur sap. Eveneens boeiend in de categorie IGP Urfé is de Viognier Cuvée ‘De Butte en Blanc’ 2013 van hetzelfde domein, bijzonder aromatisch en met een mooie molligheid.
www.domaine-serol.com

Domaine Baron Touraine La Fût Nambule 2013

Diepe en intens paarsrode tinten kleuren het glas, net zoals het expressieve aroma opstuift met toetsen van muskus die herinneren aan cassis en vlier ondersteund door zoethout, rokerigheid, peper en komijn. De smaak is fris. Korrelige en ietwat ruwe tannine bezorgt de wijn zijn karakter. De wijn heeft iets rustiek maar is gezegend met een waanzinnige charme. De wijn is gemaakt met 100% cot opgevoed in eikenhouten vaten gedurende 12 maanden. vignoblebaron@aol.com
www.terroirnv.be

Saint Nicolas de Bourgueil Sébastien David Vin d’une Oreille 2011

Sébastian David heeft de vaardigheid om originele namen te vinden voor zijn cuvées. Trouwens, onze eerste ontmoeting was rond een glas Hurluberlu (met schroefdop).
De Vin d’une Oreille is een mooie wijn, een harmonieus trio van fruit, structuur en aciditeit. De klankkleur is correct, het ritme opgedreven. Het hout is mooi verweven en delicaat. http://patrimoinesd.canalblog.com
www.basin-marot.bewww.odyssee-vins.comhttp://legrenieravins.com/

Wilfrid Rousse Chinon Les Puys 2013Les-Puys 1

Tussen de Vienne en de Loire ligt Savigny-en-Véron, waar Wilfrid Rousse een 20-tal ha exploiteert en in 2011 het certificaat van bio behaalde. Hij produceert verschillende chinonwijnen waarvan de cuvée Les Puys vooral drinkplezier nastreeft. Opdracht volbracht in 2013, met een opstuivende geur van viervruchtenconfituur en een mooie smaakaanzet, eerlijk en levendig, smakelijk en gestructureerd met soepele tannine en een lange afdronk. Wat willen we nog meer? http://chinonrousse.fr/

Domaine d’Elles Bourgueil 2014thumb_28500373

Een totaal nieuw project, hier in Bourgueil. Anne en Sophie ontmoetten elkaar in het wijnbouwlyceum van Amboise in 2012 en werden beiden verliefd op cabernet franc. Twee jaar later vergistte de eerste most … Op dit moment is de wijn nog niet gebotteld, maar het ruwe sap is nu al succulent. Twee cuves zijn klaar, gemaakt van de oogst van een perceel, 4,5 ha groot en biologisch bewerkt.
Gravier Bourgueil 2014 is erg cassisgeoriënteerd met een toets van vlier, een zijdeachtige en mollige textuur, de stijl van wijn die men drinkt zonder nadenken, toegankelijk en een en al charme.
Argilo Calcaire Bourgueil 2014 lijkt serieuzer met behoud van zijn gracieuze karakter. Tannine is mooi, strak maar sappig. Een domein om te volgen.  http://domainedelles.com/

Bourgueil Domaine de la Chevalerie Les Busardières 2010 (Magnum)

Pierre Caslot, jammer genoeg veel te vroeg overleden eind oktober laatstleden, laat ons genieten van deze vloeibare erfenis, een cuvée gemaakt van het fruit van een perceel op een helling uit het turonien, zuidwest georiënteerd. Dit is een bourgueil met een goede structuur, zwart krokant fruit, presente tannine, goed onderbouwd en met tonen van gebrand en rokerig hout in finale. http://www.domainedelachevalerie.fr/

Sortir du bois 2011 Bruno Dubois Saumur Champignybouteille-saumur 1

In het glas vloeit een karmozijnrode wijn met een sombere aanblik. Aanvankelijk komt wat fruit opzetten. Men vraagt ons wat geduld te hebben en te walsen met het glas. Na een poos komt een explosie van aalbes en vlier, een fabuleus duo die als concurrent het trio van cassis, zoethout en anijs krijgt. De smaak verschaft heel wat plezier met zijdeachtige tannine die als een subtiele streling over onze papillen glijdt. De stokken voor deze cabernet franc groeien op terreinen met een bodem van tufsteen. De wijn wordt opgevoed in tanks.  www.bruno-dubois.com

Clos de l’Elu Anjou L’Aiglerie 2013

Dieppaars met violet. De stevige geur verraadt delicatesse en elegantie. Het fruit ontplooit zich met ranke tonen die een beleefde mix suggereren van kersen en cassis, braam en aardbei, en aroma’s van irissen die de geurindrukken opsmukken. De smaak antwoordt gedienstig en het sap krijgt ten volle onze goedkeuring. Het is steeds aangenaam wanneer men constateert dat sommige intense wijnen met een goed evenwicht en de juiste concentratie zich met plezier en gemak laten drinken. L’Aiglerie is 2 ha groot, zuidelijk georiënteerd en geheel gelegen bovenaan de Corniche Angevine. De cabernet franc-druivelaars staan aangeplant in gronden in kiezel van kwarts en schist. De wijn rijpt in eikenhouten vaten. www.closdelelu.com

IGP Vin de Vendée Jérémie Mourat Grenouillères Négrette 2013img_bouteille-grenouillere 1

Négrette vinden we niet enkel in Fronton! Het is een van de rode referentiedruiven voor de Fiefs Vendéens, vooral in Mareuil. Vraag niet hoe deze er gekomen is, een feit is dat hij er goed gedijt. Oude stokken van het perceel Grenouillières leveren het fruit voor deze wijn met een mooie robijnrode kleur en een geur van cassis, pruimpjes en spar. De smaak is tegelijk sappig, levendig en soepel met ronde tannine, een mooie structuur en een verfrissende finale met zoethout. www.mourat.com
Wine Brands Ambassadors

Wijnen en amforen

92746164_o

Meer en meer wijnbouwers keren terug naar amforen voor de vinificatie en/of de opvoeding van hun wijnen. Vooral in de Loire, maar ook elders in de wereld keert men terug naar de oudheid. De reden hiervoor is even divers als het type en de oorsprong van deze grote recipiënten in aardewerk. We zouden eigenlijk ‘dolium’ moeten zeggen, wat verwijst naar de capaciteit ervan, zelfs al spreekt de naam amfora meer tot de verbeelding. Hierbij twee wijnen die onze aandacht trokken.

Saint Nicolas de Bourgueil
Sébastien David Coëf 2013

De kleur is granaat tot karmijnrood. In de geur komen aanvankelijk een pak specerijen. Nadien volgen rood en zwart fruit met aalbes, braam en vlier. De smaak, mooi onderbouwd, zorgt voor stevige tannine ondersteund door massaal veel fruit maar toch voldoende present. Nadien brengt de wijn je in een wereld van delicate smaken, een beetje zoals Alice in Wonderland. We worden ondergedompeld achter een aromatische spiegel van een wijn opgevoed in een dolium. Een mix van droge en verse bessen, zeste van de schil van citrusfruit en gelei van vruchtjes, oosterse kruiden en droge bloemen. Opeenvolgend laat de wijn ons het diepste van zijn ziel zien. De cabernet weekt 90 dagen. http://patrimoinesd.canalblog.com

www.basin-marot.be www.odyssee-vins.com – Le Grenier à vins

La Romana 2013 Bourgueil Domaine des OuchesDOMAINE DES OUCHES 1

Een ietwat eigenaardige wijn gevinifieerd in een open tank van 4 hl met manueel omroeren en een inweking van 15 dagen gevolgd door een opvoeding in amforen van 150 liter gedurende 1 jaar.
Robijnrode kleur met karmozijn. Een aroma van kleine pruimen met wat muskus en een toets van cassis. Blind geproefd denk je eerder aan pinot noir dan aan cabernet franc. De smaak is zeer afgerond, met een mooie spanning en een korf van gezond fruit waarin kers, cassis, bosbes en blauwe bes zitten, ondersteund door zoethout. Zeer elegante wijn. www.domainedesouches.com

Marc Vanhellemont en Hervé Lalau

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

 

 

 

 

Geef een reactie