Francesca Nonino : La grappa è femmina.

“Als wijn de poëzie is van de bodem,
dan is grappa de ziel”.
Mario Soldati

Een interview

Nonino – in 2019 door Wine Enthusiast verkozen tot ‘s werelds beste distilleerder – is in de wereld van de Grappa dé referentie. Benito en Giannola Nonino introduceerden in 1973 als eersten een ‘single varietal’ Grappa op basis van picolit: ‘The Legendary’ . Met Francesca treedt de zesde generatie Nonino aan.

Nonino is een hele familie die geschiedenis schrijft. Maar wie is Francesca?

Ik ben de eerste van de acht kleinkinderen van Benito en Giannola die meedraait in het bedrijf. Ik studeerde economie en financiën , ik ben een sommelier en gecertificeerd bartender en nu ambieer ik nog het WSETdiploma, kwestie van mij te legitimeren en te zorgen dat men mij au serieux neemt.
Ik ben opgegroeid in een gepassioneerde wereld van het distilleren. Mijn grootmoeder met al haar boeiende verhalen betrok mij al heel vroeg in de zaak. En voor de Noninofamilie is Grappa een cultureel goed, dat vraagt maturiteit. Grappa drink je niet maar degusteer je. Grappa doet je mediteren.

Grappa è femmina, Grappa is vrouwelijk , zeg je ?

Ik werd zeer geïnspireerd door het sterk vrouwelijk rolmodel van mijn moeder Cristina en mijn grootmoeder Giannola: je eigen passie gestalte geven. Ook al was het voor hen niet evident, toch kreeg ik de kans om zes maanden economie te studeren aan de universiteit van Seoul. Het werd een hele uitdaging voor mij . Net als mijn familie ben ik immers gefascineerd door culturele verschillen.
Het Noninobedrijf is – behoudens grootvader en meester distilleerder Benito – een bedrijf gerund door vrouwen: mijn grootmoeder, mijn moeder en haar twee zussen Elisabetta en Antonella. Het lot besliste dat – behoudens mijn broer – de andere zeven kleinkinderen vrouwen zijn.
In vergelijking met het profiel van de gemiddelde Grappaconsument, valt het op dat onze Grappa in verhouding méér vrouwen bekoort. Onze Grappa is geen agressief vuurwater maar een ‘warme knuffel’. Nonino staat voor verfijnde Grappa en delicate cultuur. In een flesje Nonino zit – op basis van de zuiverste druivendraf waarvoor we een tot tien maal hogere prijs betalen – een hele wereld om te ontdekken.


De Noninoprijs wordt jaarlijks aan een schrijver, geleerde of bijzondere bartender gegeven ?

Wat begon als het ijveren voor de erkenning van de lokale druivenvariëteiten groeide uit tot het celebreren van culturele identiteit in verscheidenheid. Inderdaad al 45 jaar. Vijf prijswinnaars – waaronder J. Higgs en V.S. Naipul wonnen nadien zelfs een Nobelprijs. Ook Hugo Claus ontving de Noninoprijs in 2000 net als Harry Mulisch in 2007. Het zijn telkens creatieve geesten die grenzen verleggen, verschillen cultiveren en diversiteit respecteren. J moet maar eens de toespraak van Giannola lezen, die ze hield ter gelegenheid van haar eredoctoraat aan de universiteit van Udine.

Wat is het geheim van jullie familiebedrijf. Welke wijndomeinen zijn voor jou een spiegel ?

Geloven in wat je doet. Zo hebben mijn grootouders de Grappa van Assepoester omgetoverd tot een ware koningin. Voorbij de dagelijkse meningsverschillen delen wij met z’n allen dezelfde waarde: authentieke Grappa van de hoogste kwaliteit maken. Het Noninobedrijf is als Giannola’s vierde dochter.
Ik bewonder familiale wijndomeinen als Marco Felluga en Specogna. Ilaria Felluga behoort – weliswaar wat jonger – net als ik tot de 6de generatie. Ja en ook Castello di Buttrio. En ik geef toe , m’n eerste idee was Antinori, maar uit bescheidenheid durfde ik dat toch niet zo direct te zeggen.

Wat zijn jouw professionele dromen ?

De legendarische Grappa Picolit ligt mij het nauwst aan het hart. Mijn focus is om zelf meester distilleerder te worden. Ik wil dat Grappa even kwalitatief geserveerd wordt als wijn en dat onze Grappa op de speed rail komt te staan van alle bekende bars , een protagonist wordt in het rijk van de cocktails. Mijn stoutste droom is om in 20…. mijn eigen Grapparevolutie te creëren.
Gepassioneerd als ze is, heeft Francesca nog heel wat te vertellen. Nonino’s toekomst is alvast verzekerd.

En dan nu de degustatie

Francesca stuurde vijf grappa’s die volgens haar een representatief beeld geven van waar Nonino voor staat: de referentie zijn voor hoogwaardige grappa. We degusteerden in de volgorde die zij voorstelde; kwestie van ‘druppelsgewijs’ de ziel van Nonino te proeven.

Grappa Nonino 41°

Dit is een traditionele instap grappa, op basis van een selectie van draf van witte en rode ontsteelde autochtone Friuliaanse druiven. Om maximaal de organoleptische karakteristieken van de druiven te behouden wordt er meteen na de fermentatie gedestilleerd. Nadien verblijft deze grappa nog 6 maanden tot een jaar op Inox vaten.
Een licht gerookte neus met heel wat rozenblaadjes en rozijnen. Geleidelijk verschijnt lavendel, jeneverbes, gentiaan en zelfs wat tijm. In de mond krijgen we myrtilles en anijs en dropjes en vervolgens amandelen, peren en tonkabonen. Deze grappa heeft een levendige maar niet-agressieve aanzet en een gracieuze ruggengraat. Krachtig en elegant. Zeer lang en gelijkmatige aanhoudend. Hij proeft als de meest aardse van de drie eerste.

Grappa Cru Monovitigno Picolit

Dit is de legendarische grappa die Benito en Giannola in december 1973 creëerden op basis van één druivensoort : de lokale picolit gecultiveerd op eigen wijngaarden.
We krijgen aroma’s van peren, cederappel, kweepeer, vijgen , verfrist met munt en citroenmelisse en finaal wat accaciahoning. Zeer zachte aanzet die verfijnd aanzwelt. Het is een subtiele en harmonieuze grappa met een vrouwelijke implicietheid. Hij reveleert iets van een zoet-zuur-spanning maar ook wat ziltigheid en finaal proef je umami. Uiteindelijk genieten we van een zeer rijke, lange en complexe finale.

Grappa Monovitgeno Il Moscato

Meer geprononceerde parfums zetten meteen heel sterk aan. We krijgen nogal wat citrusvruchten en zeste van boedhavingers . Vervolgens reliëf brengende kruiden zoals salie en dragon. In een lange finale toont deze grappa zich wat molliger en versierd met wat rozen en een vleugje vanille.
Na deze drie niet-hout gelagerde grappa’s volgen er nu twee die wel een houtgelagerde geschiedenis achter de rug hebben.

Grappa Monovitegno Lo Chardonnay

Deze grappa op basis van chardonnay kreeg een extra opvoeding van 12 maanden op eiken vaten. Goudgele kleur met een licht groene inslag. Frisse parfums van witte bloemen, amandelpastei met wat grassige toetsen gedragen door smeuïge aroma’s van wit brood en vanille. Een jodium neusje en de vluchtige alcohol accentueert de frisheid.
Een briljante onmiddellijke wat wilde aanzet met een rijke elegante sequentiële opbouw in een lange finale die naar het einde toe licht afneemt. Hij degusteert vrij aards.

Antica Cuvée Riserva Aged 5 Years

Deze grappa is op basis van draf van cabernet, merlot en refosco. Hij kreeg 5 jaar lagering op eiken barriques en sherryvaten.
Een fonkelende cognackleur. En we krijgen ook meteen een cognac met een licht zoete indruk en dan volgt een indrukwekkende rijkdom: nootjespastei, honing, kaneel en toetsen kruidnagel. Tabak en cederhout. Retro abrikozengebak met wat fondant chocolade, een krokant korstje crême brulée
Dit is een grappa voorbehouden voor fijnproevers: sferisch en zeer harmonisch opgebouwd en alle elementen – en dat zijn er heel wat – zijn in evenwicht. En alsof dat nog niet genoeg was krijgen we een fijne exotische nagalm in de eindeloze finale. Francesca had het niet voor niets over grappa ter meditatie.

En om ook te eindigen in schoonheid : “een bitter in de mond maakt het hart gezond”

Amaro Nonino Quintessencia

Deze bitter op basis van aquavit van druiven, waarin tal van kruiden weken, krijgt een opvoeding van 12 maanden in houten barriques van Limousin en Nevers en enkele sherryvaten.
Donker amberkleurig gloed met de geur van aromatische planten, afgewerkt met zeste van sinaasappel en een licht getoast accent. Indringend maar elegant bitter dat meteen bijgestaan wordt door een afrondende licht gekarameliseerde honing. Krachtig en smeuïg gedragen door een tintelend verfrissende textuur.

Francesca vroeg mij naar mijn keuze. Hier geldt echt wel het spreekwoord: kiezen is verliezen. Maar om haar te plezieren. De Legendary Picolit vind ik onvergetelijk en de Antica kan ik maar niet uit mijn hoofd zetten.

www.grappanonino.it
www.bestwhisky.be – www.vins-fins.be – www.drinksco.be  – www.100vins.be – www.vinalgros.be – https://yourwineonline.be

Pour accéder aux autres «Spirits», cliquer ici

Geef een reactie