In Vino Veritas

François Lurton

LURTON BAN

François Lurton is vooral bekend als de pionier wijnbouwer van grote wijnen in Argentinië, Spanje en Chili.

Nochtans is François Lurton al sinds jaren ook wijnbouwer in Frankrijk.
Als enig lid van de familie Lurton die geen wijngaard in Bordeaux bezit, valt hij vlug onder de charme van de Languedoc-Roussillon, waar hij in 1991 investeert en wijn maakt. In 2001 koopt François Lurton, samen met zijn broer, een wijngaard met een prachtige bodem aan de grens met Corbières: Château des Erles.

IMG_1308 l

In een paar jaar “herstellen” ze de wijngaard en maken dit tot uithangbord van de appellatie Fitou. De wijngaard is gelegen aan de voet van de “Coteaux de Villeneuve-les-Corbières”, in het deel “Haut Fitou”, in het hart van het Massif des Corbières. De terroir van Château des Erles bestaat uit leisteen en zwarte en bruine zandsteen. Het is een arme maar goed doorlatende grond. De “garrigue” omsingelt de wijngaard en geeft de wijn aromatische toetsen: dennen, eiken, jeneverbessen en aromatische planten zoals tijm, laurier, rozemarijn, salie, cistusroos …
Carignan, Grenache Noir en Syrah assembleren zich tot de evenwichtige creatie van Château des Erles en zijn tweede wijn: Cuvée des Ardoises.

B_CHATEAU_ERLES_SM (2)

 

MAS-JANEIL-04-2014 l

In 2009 koopt François Lurton de Mas Janeil in de gemeente Tautavel, een gebied van 70 ha, waarvan 24 ha beplant met wijnstokken, in het hart van het land van de Katharen. Château de Queribus, symbool van de weerstand van de Katharen, overheerst het domein.

Gelegen in Tautavel en in Maury, schrijlings op een geologische breuk, heeft het een fantastische mengeling van warme en goed geventileerde bodems, die zodanig verbouwd worden om de integriteit en het potentieel te behouden en te versterken. Dit geeft verrukkelijke wijnen, kruidig en complex met een zeldzame zachtheid.IMG_0880 l
Samen met zijn team, moderniseert François Lurton de installaties en bouwt in 2009 een nieuwe wijnmakerij. In 2014 wordt 6ha rond de Mas Janeil voorzien van een druppel irrigatiesysteem.

Een hoger gelegen bron op het domein wordt gebruikt voor het irrigeren van de percelen. Vandaag gaat de bio-verantwoorde aanpak van François Lurton nog verder. Zijn nieuw project heeft als doel om aardwarmte te gebruiken voor de productie van elektriciteit voor de bedrijfsgebouwen.
In praktijk zullen sensors in de grond worden begraven om de warmte uit de grond op te vangen. Dit zal dan via een circuit van warm water verspreid worden.
Een nieuwe uitdaging voor François Lurton en zijn team, die in de lente en de zomer van 2015 een volledig onderzoek van de ondergrond gedaan hebben om in 2015 te boren op plaatsen zonder belasting voor het milieu.

http://www.blog-francoislurton.com/