François Villard, ‘eigen-aardig’ …

In 2002, op de tiende verjaardag van In Vino Veritas in Brussel , zag ik hen voor het eerst : de drie musketiers uit de Noordelijke Rhône Pierre Gaillard, Yves Cuilleron en François Villard; de grote, de stille en dan , de speelse.

300_villardNu 12 jaar en 7 Découvertes en Vallée du Rhône later lachte het geluk ons weer toe. We ontmoetten François Villard, de meest extraverte van de drie en de spring- in-‘t- veld. Het lukte hem om even stil te staan, ja zelfs om te blijven zitten en terug te blikken op zijn onstuimige, voorbijgeflitste wijnperipetieën. Niet zonder betekenis koos hij een Grand Vallon 2011 als zijn exemplarische cuvée.

Volgens de Chinese kalender is hij een tijger, François is immers net 50 geworden (1962) . Anders dan een tijger houdt hij er van om onder de mensen te zijn en met het vooruitzicht om opnieuw papa te worden zit hij nu, even toch, op een wolk. Levenslustig, onverschrokken en rebels., in tegenstelling tot zijn oudere goed studerende broer die later ambtenaar werd, was de school hem veel te eng . Het moest dan maar zoiets worden als huisje, tuintje….en een bestaanszeker postje als hulp kok in de keuken van het ziekenhuis in Vienne. Ondanks de steile en harde weerstand van zijn familie en schoonfamilie, François’ passie voor wijn – gezaaid door zijn grootvader – kroop waar ze niet gaan mocht. En vanaf 1985 manifesteerde zijn passie zich uitbundig en onstuitbaar. Eerst nog via zelfstudie: la route des vins van Duyker kende hij uit het hoofd, studies voor sommelier in Tain l’Hermitage en nadien nog een landbouwkundige opleiding in Davayé en stages bij Alain Paret en latere compagnon de route Yves Cuilleron. De schaarse maandelijkse spaarcenten gingen naar wijn, om te proeven. Opzet was een kistje van elke appellatie om zo heel Frankrijk te degusteren. En voor de rest ook nog vader worden van Alexandra en Aurelie en dromen van een groots terroir.

Maar dan in 1991, in een garage in Chavannay, zijn eerste vinificatie van viognierdruiven die hij niet verkocht kreeg. De wijnboer was geboren, de veroveraar zette voet aan het beloofde land. Het ene terroir na het andere werd geëxploreerd: De Poncins, Le Grand Vallon en les Terrasses du Palat in Condrieu, Saint Joseph, Côte Rotie en Saint Peray. Alle variaties in wit, rood en nu ook rosé. Tweeëntwintig verschillende cuvées in evenveel jaren . Dat is wat anders dan stil zitten. En bij elke gelegenheid gedreven nieuwsgierig , gul en eerlijk degusteren en voortdurend exploreren, samen met anderen. Alcohol individualiseert, wijn daarentegen brengt samen.

François Villards passie kreeg weelderig gestalte en wint van jaar op jaar aan diepgang. Net als de wijn is ook hij veeleisend eigenzinnig. Een opvorderende lichtheid die hem bevrijdde van het louter technische. Zo speels en creatief is hij dat je niet anders kan dan voor hem zwichten.

Le Grand Vallon 2011 Condrieu François Villard

Hij oogt schitterend, intens goudkleurig en uitbundig glinsterend. De flaterende neus, kruidig, en bloemig verraadt overvloedige rijkdom en kostbaarheden. Zoals één van de drie Wijzen overstelpt hij met geschenken. In de mond, rad van tong, verkondigt hij zijn utopieën van geconcentreerd fruit, vertelt hij zijn dromen vol krachtige aroma’s en evoceert hij zijn verlangens naar wijdlopige parfums. Opgelet, wees aandachtig bij de tweede slok want achter deze sluier verbergt zich een onvermoede diepzinnige ziel.

 

300_grand_vallonKoester die tweede teug maar lang genoeg om geraakt te kunnen worden door de discrete mineraliteit die omzwachteld is met een delicate vettigheid. De derde slok componeert ons een bloemig lied, een suite van poëtische toetsen geritmeerd door zoutheid met een cadans van fraîcheur. Alles lijkt op zijn plaats, wijs, rustig tot ieders tevredenheid. Maar tevergeefs, er is die vonk van de passie, bittere silex. het vuur van de driften zet le Grand Vallon onder spanning en scherpt zo haar percepties aan. Even krijgt men het gevoel dat de aanvankelijke sensaties opnieuw de revue passeren. Maar niets is minder waar. Het aromatisch vervolg is geraffineerd, met een rijke ziel, subtiel jonglerend met fruitige, kruidige en mineralige nuances. In één oogopslag krijgen we een weefsel gestructureerd als een komen en gaan, een zich op zichzelf terugplooien om zich vervolgens weer mooier te openen. Het streelt ons als een dierbaar iemand, en verdwijnt vervolgens schoorvoetend, ons daarbij achterlatend, diep onder de indruk van dat memorabel moment van aromatische gelukzaligheid.

De cuvée Le Grand Vallon is afkomstig van het perceel Grand Val gelegen ter hoogte van Saint Pierre de Bœuf. De viognierstokken staan Oost tot Zuidoostelijk georiënteerd op een granieten ondergrond met kwarts die verspreid bedekt is met een laagje löss. De druivelaars zijn zo’n 20 jaar oud. De oogst wordt meteen geperst en fermenteert zonder toegevoegde gisten op Bourgondische barriques ( 30% nieuwe eik) en blijft zo 11 maanden gelagerd en wordt gedurende 6 maanden regelmatig doorgeroerd.

www.cavedesoblats.comwww.rhone-vins.bewww.rrrhone.bewww.maisondesvinsfins.bewww.dirkgrandry.comwww.lechemindesvignes.be www.millesima.bewww.thewineagency.behttp://www.pasteuning.nlwww.aklin-vins.chwww.complimenti.comwww.domainevillard.com

Johan De Groef et Marc Vanhellemont

Voor meer “Wijnkarakters”, klik hier

Geef een reactie