Gavalas Winery, Santorini

27/10/2017 - Op het eiland Santorini had ik tot voor kort drie favoriete wijnbouwers (zie mijn artikel in het IVV-archief, nr. 168). Na het overwacht overlijden van Haridimos Hatzidakis (50 jaar) op de eerste dag van de oogst, augustus jongstleden, blijven er daar nog twee van over: Paris Sigalas en George Gavalas. Een paar weken geleden kwam George Gavalas naar Brussel en ontmoette ik hem, samen met enkele van zijn wijnen uit recente wijnjaren. 

Katsano 2014 

George Gavalas ligt aan de basis van de renaissance van deze lokale druif die goed is voor minder dan 1% van alle aangeplante druivenrassen op Santorini. De druiven van deze vroegrijpe variëteit worden in het algemeen begin augustus geoogst. Ze bezitten een vrij lage zuurgraad, wat eerder voor ronde wijnen zorgt, zacht van smaak en met een discreet mineraal accent. Een ideale wijn voor bij een bord zongerijpte groenten.

Aidani 2014

Analytisch gezien zit de zuurgraad van deze wijn op basis van 100% aidani lager dan bij de vorige, maar in de smaak komen de zuren echter meer tot uiting dankzij een goed aanwezige minerale ziltheid. De smaak is puur en heel precies met uitgesproken aroma’s van citrus, tropische vruchten en gedroogde kruiden. Een maritieme wijn voor bij zeevruchten.

Santorini 2016

Assyrtiko is het belangrijkste druivenras van Santorini, goed voor ongeveer 80% van de totale aangeplante wijngaardoppervlakte. DNA-onderzoek wees uit dat dit lokaal druivenras verwant is aan nog twee zeer oude variëteiten van de Cycladen. Het eiland bezit een van de oudste en nog steeds actieve wijnbouwgebieden. Wijnbouwers stekken (marcotteren) er nog altijd. De vele wijnstokken van honderd jaar oud (en meer) zijn niet-geënte stokken en zijn ongevoelig voor phylloxera omdat deze ziekte niet kan overleven op deze bodems rijk aan puimsteen en vulkanische as. Deze wijn van 2016 is heerlijk fris van geur en smaak, met toetsen van citrus, vuursteen, heel recht van profiel, met een pittige en frisse ziltheid, en een knappe lengte.

Santorini Natural Ferment 2015

In tegenstelling met de vorige wijn, is deze afkomstig van een gisting met natuurlijke gistcellen van de druiven en de vinificatieruimte. En ook al is het hier moeilijker om het sap helemaal tot op het einde uit te vergisten, dan nog bezit deze wijn slechts 4 gram restsuiker. Hij is voor 100% op basis van assyrtiko van eigen wijngaarden, terwijl de productie bij Gavalas voor 50% afkomstig is van druiven die aangekocht worden bij kleine wijnbouwers. De wijn bezit florale aroma’s en fijne geuren van peer en citroen. De smaak is slanker en dieper, zeer pittig ook, dankzij de typische zilte frisheid. Een smakelijke vissoort of een stukje wit vlees zijn alvast uitstekende combinaties.

Nikteri 2016

Ook hier bestaat de wijn voor 100% uit assyrtiko, zij het 15 dagen later geoogst op geselecteerde percelen en met een houtlagering. De naam van de wijn refereert naar het verleden, toen de oogst overdag verliep en de druiven ’s nachts (nykta, in het Grieks), met weinig licht, werden gekneusd om de frisheid te bewaren en de most te beschermen tegen oxidatie. De kleur is goudgeel met een complexe geur van peer, citroen, walnoten, honing en eik. De wijn is vol van smaak, een rijkdom die gesteund wordt door opnieuw die typische zilte minerale indrukken van wijnen van Santorini, met een lange finale. Een wijn die beslist kan opboksen tegen kruidige gerechten.

Voudomato 2015

Deze wijn draagt de naam van het blauwe druivenras waarvan hij is gemaakt, een variëteit die slechts 0,5% uitmaakt van het wijngaardoppervlak in Santorini. Deze kleine druifjes met dunne schil worden tussen begin en midden augustus geoogst, om vervolgens na een korte extractie gevinifieerd te worden in inox tanks. De kleur van deze rosé doet aan œil de perdrix (patrijsoog, letterlijk vertaald) denken, terwijl voudomato in het Grieks runderoog betekent! Zijn fruitig karakter is heel typisch, met aroma’s van rode aalbessen en kersen. Kenmerkend voor dit druivenras is het klein bittertje in de finale, wat tegelijk voor een verfrissende frisheid zorgt. Gerechten met tomatensaus kan deze wijn probleemloos aan.

Xenoloo 2015

Deze rode assemblagewijn is op basis van drie druivenrassen die samen niet meer dan 5 tot 7% van het wijngaardoppervlak uitmaken : mavrotragano, voudomato en athiri. Alle drie worden ze in het lokale dialect xenolo genoemd, vandaar de naam van deze wijn. Hij krijgt een opvoeding van 8 tot 10 maanden in barriques en verenigt frisheid, een aangename ronde smaak en wat tannine van het hout. Rood fruit en walnoten in de geur, goed evenwichtig van smaak.

Mavrotragano 2014

Deze monocépage is voller van smaak, rijker ook, met aroma’s van zwarte bessen en kersen die complexer worden door de toetsen van tabak en specerijen. Mavro betekent zwart en tragano krokant, geen wonder dat de kleur een heel diep rood is en dat hij vrij pittige zuren bezit. Deze wijn kreeg een opvoeding van 12 maanden in barriques, maar heeft daarom zijn sappigheid en frisheid niet verloren. In dit stadium is deze wijn eigenlijk nog een baby.

Vinsanto 2009

Met deze nectar sluiten we de degustatie in schoonheid af. Hij verenigt drie druivenrassen: assyrtiko, aidani en athiri, waarvan de druiven een 10-tal dagen in de zon worden gedroogd. Vervolgens worden ze in de volle warmte geperst om er zoveel mogelijk sap uit te halen, alvorens er een lange en trage vergisting van start gaat op basis van natuurlijke gistcellen. Tegen kerstmis start deze zeer zoete wijn zijn veroudering in oude vaten van Russisch hout met een inhoud van 1500 liter. Deze rijping neemt 6 jaar in beslag, waarna we aroma’s in de wijn ontdekken van rozijnen, vijgen, gedroogde pruimen, walnoten en honing. De smaak is heel zacht en breed, maar zijn rijkdom wordt perfect gecounterd door de zuren en de typische vulkanische minerale indrukken van dit eiland.

Deze proeverij is het bewijs dat George Gavalas een enorme voorliefde bezit voor autochtone druivenrassen. Iets waardoor we specifieke wijnen van Santorini kunnen proeven, afkomstig van een eeuwenoude wijnstreek waar bijna 40 verschillende druivenrassen staan aangeplant. Met dank aan George Gavalas kunnen we daar vandaag enkele zeer geslaagde wijnen van proeven.
www.gavalaswines.gr
www.oenogea.be

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

 

Geef een reactie