Generación en Montonale

01/12/2017 - Drie wijnen van Wijnhuis Christiaens in Tongeren: twee Spaanse van garnacha en tempranillo en één Italiaanse van marzemino en barbera. Knappe wijnen vooral!

¡Generación! Garnacha y Tempranillo, Bajo Aragón

De familie Yago Aznar, dat zijn vier generaties wijnbouwers. Maar het maken van wijn startte pas een vijftiental jaar geleden. Ervaring op gebied van wijnbouw had deze familie zat, maar het duurde tot 2002 vooraleer hun eigen bodega een feit was, het jaar dat ook hun eerste wijnjaar er gebotteld werd.
Het gamma Generación verschijnt pas later en weerspiegelt de filosofie van deze familie: GENERACIÓN es la capacidad de fusionar la inmensidad de lo vivido durante cuatro generaciones en una copa de vino, oftewel de capaciteit om in een glas wijn de onmeetbare beleving van vier generaties samen te brengen.

Generación 73 2015 IGP Bajo Aragón Bodega Tempore

Granaatrood met karmozijn, met fruitige accenten die aan pas geplukte sleepruimen doen denken na de eerste vrieskou, maar ook aan confituur van griottekersen en gelei van blauwe bessen, marmelades gekruid met nootmuskaat en kaneel, afgewerkt met een tomatenblaadje. De smaak is delicaat en fris, met fijne tannines, sappig en precies gekruid. Een vlotte en toegankelijke wijn is het, zonder simpel te zijn, waarvan de grootste kwaliteit zijn gul fruit is.
Deze 100% grenache kreeg een opvoeding van 12 maand in nieuwe demi-muids van 500 liter. Het cijfer 73 staat voor het jaar van de aanplant. Het gezicht op het etiket is dat van Paula Yago die vandaag het domein runt, samen met haar broer Victor.

Generación 46 2014 IGP Bajo Aragón Bodega Tempore

Karmozijn granaatrood met nadrukkelijke geuren van zwarte bessen, blauwe pruimen, zwarte vijgen en blauwe bosbessen bestrooid met kardemom en komijn. Bij aanvang is de smaak streng, maar al gauw krijgen we te maken met een aangename textuur van een charmante en onverwachte smeuïgheid. Verleidelijk en breed, met marmelades van rijp fruit waarvan het vlezige frisser wordt door zeste van citroen, onderstreept door zoethout. Een karaktervolle wijn die het uitstekend doet in combinatie met entrecote en daardoor ook wat milder wordt.
Deze wijn is een blend van 70% grenache en 30% tempranillo die 1 jaar in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten verbleef. Het cijfer 46 staat voor het geboortejaar van Manuel Yago, de vader van Paula en Victor – zijn gezicht staat afgebeeld op het etiket.

De wijngaarden

De 70 hectare wijngaarden liggen in de gemeente Lécera, zo’n 60 kilometer ten zuiden van Zaragoza op een hoogte tussen 550 en 600 meter. De bodem bevat veel stenen en is hoofdzakelijk samengesteld uit kalk op een onderlaag van klei en zand met weinig organisch materiaal. Jaarlijks valt er nauwelijks 350 millimeter regen, maar gelukkig zorgen de nabijheid van de Ebro en de koele winden die van over de Pyreneeën komen voor wat meer verkoeling tijdens de hete zomermaanden. De wijngaarden van Bodega Tempore worden biologisch verbouwd.
www.generaciontempore.com

www.christiaens-wijnhuis.be

Domaine Montonale 

IGT Benaco Bresciano Rosso 2015 « La Venga » Montonale

Aan de oevers van het Gardameer strekt zich een prachtige regio uit van zacht glooiende heuvels met wijnranken en olijfbomen: Laguna, daar waar de provincies Brescia en Verona samenkomen. Het gematigd klimaat dat beïnvloed wordt door het nabijgelegen meer en de zachte winden, zorgen ervoor dat dit een uitstekend gebied is om aan wijnbouw te doen. Bovendien zorgen de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht ervoor dat de wijnen frisse zuren bezitten.

Aan de leiding van Montonale staan de gebroeders Girelli (Roberto, Claudio en Valentino). Samen vormen ze het perfecte trio, waarbij elk binnen zijn domein ervoor zorgt dat dit bedijf op rolletjes loopt. Montonale bevindt zich in het gelijknamige dorp en telt 25 ha wijngaarden die volgens de geïntegreerde gewasbescherming worden verbouwd, hoofdzakelijk op kleiachtige bodems met een flinke dosis kiezel. De oogst vindt plaats tussen de laatste week van september en eind oktober, volledig manueel, en gaat in kleine kistjes met gaten. Er wordt meermaals door de wijngaarden gegaan, om enkel de druiven te oogsten die op dat moment perfect rijp zijn. De gisting gaat van start met eigen gistcellen en dat gedurende een 10-tal dagen. Gedurende 8 maanden verblijft de wijn in contact met de lies in inox tanks en krijgt nadien nog een flesrijping van een half jaar.

Deze cuvée « La Venga » komt van een uniek perceel en is een mix van 60% marzemino en 40% barbera.
De kleur is een goed ondersteund robijnrood, terwijl we in een geur een fijne compote van fruit herkennen met enkele zachte specerijen. De smaak is heerlijk sappig, met daarin het fruit dat we eerder roken, gekoppeld aan een uitnodigende indruk van een kers op alcohol. Deze tandem van beide druivenrassen werkt uitstekend, waarin het opulente en het ronde in evenwicht worden gebracht door de fijne zuren die voor een aangename spanning zorgen. Zeker niet monsterachtig complex, maar een prima wijn uit Noord-Italië die smakelijk is en zonder veel poeha. Culinair combineert hij probleemloos met eenvoudige en smaakvolle gerechten, zoals met een winterse ragout. €15,65
www.montonale.com

www.christiaens-wijnhuis.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie