Gewurztraminer, noord of zuid ?

08/05/2019 - Wanneer dit druivenras ons onmiddellijk aan de Elzas doet denken, met zijn aromafestival van bloemen en citrusvruchten, vinden we het ook elders terug. Zij het misschien iets genuanceerder, zoals helemaal in het Franse zuiden.

 De streek van Pays d’Oc is specialist op gebied van cépagewijnen, een beetje zoals de Elzas die daar al jarenlang een patent op heeft.

Gewurztraminer 2017 Domaine de l’Orangerie de Montrabeau
IGP Pays d’Oc

De uitgesproken gele kleur refereert naar goed rijpe druiven. We ruiken mandarijnen en gekonfijte sukade, afgewerkt met een puntje bergamot en rozen in de knop. Allemaal indrukken die we ook in gewurztraminer van de Elzas tegenkomen, maar hier een meer warme en mediterrane connotatie bezitten. De smaak verrast door zijn licht korrelige tannine en zijn smaakimpressies van witte perzik met een lepeltje acaciahoning. Van begin tot eind herkennen we witte peper en salie die deze zuidelijke wijn versterken, een karaktervolle wijn met een discrete frisheid en impressies die aan garrigue doen denken.
Het wijndomein ligt niet ver van Lézignan-Corbières in de Aude. 

Gewurztraminer van de Elzas staat niet altijd synoniem voor elegantie, maar ver weg van het zware wordt hier vooral op het raffinement van deze Grand Cru-wijn ingespeeld. 

Gewurztraminer Clos Zisser 2017
Grand Cru Kirchberg de Barr – Domaine André Lorentz

De goudgele kleur is versierd met een smaragdgroen, wat de aandacht trekt. In de minerale geur herkennen we gekonfijte vruchten bedekt met een laagje witte chocolade, origineel en bijzonder aangenaam. De ronde smaaktextuur, in evenwicht gebracht door een licht puntje koolzuurgas, is super charmant en laat parfums vrij van rozen en perziken, ananas en mango, omwikkeld met een dun laagje kandij. Het zoete wordt meesterlijk gecounterd door een citrusfrisheid waarin citroengelei en zeste van mandarijn zit. In de finale en de afdronk proeven we karwij en kurkuma.
De 3,5 ha van Clos Zisser vinden we te midden van de Kirchberg de Barr. De bodem is ondiep en samengesteld uit rijke mergel en keien.
www.klipfel.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie