Grand Larousse du Vin 2016

21/09/2016 -Twee van onze medewerkers, Marc Vanhellemont en Hervé Lalau, werkten mee aan de nieuwste editie van de Grand Larousse du Vin die enkele dagen geleden verscheen.

Meer bepaald aan de hoofdstukken rond de wijnen van Zuid-Afrika, Duitsland, Rhône, Corsica, Jura, Languedoc, Australië, Argentinië, Italië, Spanje en Portugal.

larousse-vin1Het werk, dat meer dan 650 pagina’s telt, schenkt aandacht aan de wijnbouw, de vinificatie, maar ook aan het proeven, de geschiedenis, de wijnterroirs. Kortom, aan alles wat onder de noemer ‘wijncultuur’ valt. Alles wat maakt dat wijn zowel een drank is als een cultuur, wat maakt dat een goed geïnformeerd wijndrinker ook een soort van cultuurmens is.

In het grootste deel van de wijnstreken die aangedaan worden, worden wijnbouwers (en wijnen) in de kijker geplaatst waar onze meest trouwe lezers wellicht reeds uitstekende herinneringen aan hebben. We denken hierbij aan Zind-Humbrecht, Stéphane Tissot, Patrick Baudouin, Château Margaux, Ausone, Mas Jullien, Domaine d’Aupilhac, Château d’Aquéria, Chapelle Saint Cosme, Clos Mont-Olivet, La Chablisienne, Antoine Arena, Penfold’s Grange, Egon Muller, Krug, Cauhapé, Robert Plageoles, Château du Cèdre, Quinta do Noval, Klein Constantia, Miguel Torres, Antinori, Catena Zapata, enz…

Uiteraard hadden we liever wat meer pagina’s gezien over wijnstreken buiten Frankrijk. Want ook al is het lezerspubliek voor dit werk hoofdzakelijk Frans, ook zij hebben het recht om te reizen, rond te snuffelen en allerlei zaken te ontdekken in andere landen, al was het maar in hun buurlanden.

Wat ons betreft kan elke rechtgeaarde wijnliefhebber niet voorbij aan een uitgebreid bezoek aan de grote wijnstreken van Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Zwitserland en Oostenrijk.

Deze landen worden dan wel voorgesteld in het boek, vrij bondig weliswaar, toch worden ze naar onze mening niet voldoende naar waarde geschat.

In de volgende editie, misschien?
http://www.editions-larousse.fr/collections/cuisine-et-vins

Voor meer “Leestips”, klik hier

 

Geef een reactie