Grote wijnen van de Dão

27/03/2019 - Alvorens de phylloxera de wijnstreek van de Dão teisterde, te vinden in het centrum van het land, was dit een van Portugals belangrijkste wijngebieden. Tijdens het laatste deel van de 19e eeuw werden de wijnen ervan vlot geëxporteerd. Daarna viel alles stil en dommelde de wijnstreek in.

De afgelopen 20 jaar leefde de Dão echter opnieuw op, onder impuls van private domeinen die werden opgericht door producenten die veel ambitieuzer waren dan de coöperaties van weleer.  

Ongeveer 80 km ten zuiden van de vallei van de Douro, op dezelfde afstand van de oceaan, werd het gebied van deze DOC (denominação de origem controlada) begin 20e eeuw vastgelegd, een soort van groot bekken tussen de bergen. Deze zorgen ervoor dat het gebied beschermd is tegen de koude wind van het noorden, de zomerse regen van over de Atlantische Oceaan in het westen en het ruwe continentaal klimaat van het oosten. De granietrijke bodem is vaak verbrokkeld tot granietrijk zand dat zeer waterdoorlaatbaar is, met in het noorden en het zuiden van het gebied twee zones waar meer klei in de bodem zit. De zomers mogen dan warm en droog zijn, door het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht blijven de druiven voldoende zuren bezitten en zorgen die op hun beurt voor de nodige frisheid in de wijnen. Deze wijnen worden gezien als ‘bergwijnen’, in tegenstelling met de wijnen die van de vlaktes in het zuiden komen of de Atlantische wijnen van aan de kustlijn. De wijnstokken staan op een zekere hoogte aangeplant, tussen 200 en 600 m al naargelang de omgeving.

Druivenrassen

Rode wijn is in deze streek goed voor ongeveer 80% van de jaarlijkse productie. Het leeuwenaandeel is weggelegd voor 4 druivenrassen: touriga nacional, jaen, alfrocheiro en tinta roriz. Baga, het dominante druivenras van de naburige DOC Bairrada, rijpt hier veel moeilijker en kent weinig succes. Het druivenras in wit dat eruit springt omwille van zijn kwaliteiten is de encruzado. Maar er staat ook bical en malvasia aangeplant. Nog niet zo lang geleden werden de rode wijnen vaak gekenmerkt door vrij agressieve tannines, enigzins te wijten aan de typiciteit van de druivenrassen maar nog meer aan de ‘oude’ manier van wijnmaken in de coöperaties. Vandaag is dat lang niet meer zo, getuige de wijnen die we hieronder voorstellen.

M.O.B.


M.O.B. is misschien een ietwat vreemde naam voor een wijndomein. Achter dit acroniem gaat een nieuwe joint venture schuil van 3 wijnbouwers: Jorge Moreira (Poeira), Francisco ‘Xito’ Olazabal (Quinta do Vale Meao) en Jorge Serôdio Borges (Wine & Soul). Allemaal zijn het bekende wijnbouwers die gebaseerd zijn in de Dourovallei, maar die hier in de Dão hun krachten bundelden. Hun doel is wijnen maken met een sterke identiteit, typisch voor de Dão, wat in het algemeen leidt tot wijnen met meer subtiele fruittonen en hogere zuren in vergelijking met die van de warmere Douro. In 2010 huurde M.O.B. een wijngaard, Quinta do Corujão, gelegen in het oostelijke deel van de regio, vlak bij de Serra da Estrela, de hoogste bergketen van Portugal. De wijnstokken staan aangeplant tussen 500 en 600 m hoogte. Er worden twee rode wijnen en één witte wijn gemaakt, boeiende wijnen.

Senna Branco 2017 DAO DOC

Deze witte wijn is een blend van encruzado en bical, wijnstokken van 25 jaar oud en aangeplant op een granietbodem op 650 m hoogte. De wijn kreeg een opvoeding van 8 maand in barriques, waarvan 30% nieuw, met een lichte bâtonnage.
De kleur is goudgeel, de geur elegant en subtiel met citrusvruchten en florale tonen op een basis van vuursteen. De smaak is al even elegant: rechtlijnig door de graniet, fris door de hoogte met fonkelende minerale indrukken, citrustonen van de bical en een discreet vetje van de encruzado, diepgaand en persistent, wat resulteert in een authentieke terroirwijn die vol is en goed standhoudt.

Senna Tinto 2015 DAO DOC

Assemblage van touriga nacional, alfrocheiro en jaen afkomstig van de granietrijke bodems van Quinta do Corujão. De touriga werd gekneusd in een lagar, terwijl de alfrocheiro en jaen aan een lage temperatuur vergist werden in inox tanks met een afgemeten extractie. De wijn kreeg een opvoeding van 12 maanden in Franse eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuw.
De kleur is mooi violet, vol van geur met aroma’s van zwarte bessen, kersen en zwarte olijven, inkt en veldbloemen. Het tannineraster in de smaak is goed aanwezig maar de tannines zijn ingetoomd en sappig, met zuren die heel typisch zijn voor de Dão, gekoppeld aan goed geïntegreerd hout. Deze gastronomische wijn is heel vineus en karaktervol en evolueert beslist nog mooi verder op fles in de komende jaren.

Quinta do Corujao 2016 DAO DOC

Dit is de instapwijn van het trio van M.O.B. De geur doet denken aan zwarte bessen, blauwe pruimen, rode kersen en enkele specerijen. Dit is een heel vlotte en drinkbare wijn met een lichte tanninestructuur gedrenkt in het sap van het fruit, met daarbovenop het typisch frisse van de Dão. Kortom, een zeer plezierige wijn met toch voldoende body.

Quinta de Saes


Naast de vernieuwers van de Dão is deze man eerder een figuur die ‘bijstuurt’. We hebben het over ingenieur Alvaro Castro, eigenaar van Quinta da Pellada met wijngaarden tussen de heuvels en Quinta de Saes waar de kelder zich bevindt op de uitlopers van de Serra da Estrela. Zijn wijnen vertolken het idee dat wijn in de wijngaard gemaakt wordt. Hij staat argwanend tegenover praktijken die het ‘ruwe’ product veranderen. Met veel passie praat hij over wijnen die de bodems weerspiegelen.

Reserva 2014 Estagio Prolongado 

Een mix van 70% oorspronkelijke variëteiten die samen staan aangeplant op diverse percelen op 500 m hoogte met een bodem van graniet en 30% touriga nacional en alfrocheiro, samen vergist in inox tanks. Nadien kreeg de wijn een opvoeding van 2 jaar in Franse eikenhouten vaten van 2 jaar.
De geur is fijn met aroma’s van knapperige zwarte kersen, bramen, rozenblaadjes, vuursteen en een discrete houttoets. De smaak is sappig en elegant. Het typische van de Dão vinden we meer in de rijpe zuren terug dan in de tanninestructuur die aangenaam sappig en fruitig is. Een zeer harmonische wijn met een lange en persistente finale en fijne minerale indrukken.

Tinto 2016

Een soort prototype van de Dão is deze wijn met z’n eenvoudige en smakelijke sappigheid. Een wijn zonder ‘technologische misleiding’, zoals Alvaro Castro zegt.
Heel mineraal en fris smaakt hij, met heerlijke aroma’s van knapperige rode kersen, accenten van viooltjes, rozenblaadjes en krokante tannines. Super charmant en vlot drinkbaar, maar met présence.

https://quintadapellada.com

Antonio Madeira

Dao Vinhas Velhas 2016 DOP Sub-regiao da Estrella

In 2010 ging Antonio Madeira in deze subregio op zoek naar plaatsen die we zouden kunnen kwalificeren als ‘Grands Crus van de Dão Serrano’. Hij vond intussen een reeks wijngaarden met oude wijnstokken die anders zijn omwille van de authenticiteit van de druivenrassen, de karakteristieken en nuances van de granietrijke bodems en de ligging ten opzichte van de zon. Deze wijn is een mix van diverse druivenrassen: siria, fernão pires, bical, arinto, cerceal.
Geur van vuursteen en geel fruit, gevolgd door een smaak die breedte en vetheid aan elkaar koppelt met een prima spanning en een minerale frisheid. We vinden er diepte in, lengte, maar ook vrij veel hout ondanks de opvoeding zonder barriques (foeders en inox gedurende 18 maanden). Het respecteren van de druiven en de natuur door zich te focussen op de expressie van het terroir van de Serra da Estrela, dat is de wijnmakersfilosofie van Antonio. Er wordt geen enkele toevoeging gebruikt, met uitzondering van een heel klein beetje zwaveldioxide.

https://www.facebook.com/antonio.madeira.908/

www.theportugalcollection.be

Bernard Arnould

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie