Grüner Veltliner, Oostenrijks wit bij uitstek

12/12/2018 - Grüner Veltliner zorgt voor zeer diverse wijnen met heel uiteenlopende karaktertrekken, van droge witte wijnen, fris en licht met een puntje CO2, over meer ronde en romige wijnen, tot rasechte terroirwijnen van topkwaliteit.

Een derde van alle Oostenrijkse witte wijnen zijn op basis van Grüner Veltliner. Oorspronkelijk is deze druif een afstammeling van traminer en afkomstig uit Niederösterreich (Neder-Oostenrijk). De ‘kneedbaarheid’ van Grüner Veltliner zorgt ervoor dat wijnbouwers dus met deze druif meerdere kanten uitkunnen en voor wijnen kunnen kiezen met diverse smaakprofielen. De meest courante aroma’s zijn peper, florale accenten en appel, dit voor de meest eenvoudige wijnen. Aan deze aroma’s worden nog impressies van gele vruchten toegevoegd, soms exotische, en vooral opvallende minerale indrukken, wanneer we richting terroirwijnen gaan. Hieronder volgt onze selectie na het proeven van 109 wijnen op basis van Grüner Veltliner.

Niederösterreich, in het noorden van het land

De regio die op de Oostenrijkse wijnkaart het meest in het westen ligt is Wachau. Deze wijnstreek wordt gekenmerkt door steile hellingen van schist, vaak in terrasbouw, die uitkijken over de Donau, en zorgen voor wijnen die vaak zeer mineraal zijn. Ten oosten en iets meer naar boven vinden we Kremstal, een gebied dat minder steil is, met bodems van rotsen en löss. In de rechterbovenhoek, ten opzichte van de Donau en verder naar boven, vinden we Kamptal, een oneffen gebied van rotsachtige heuvels met bodems van rotsgesteente, zand, löss en vulkanisch zandgesteente. Deze drie wijnstreken in Niederösterreich zorgen voor grote Grüner Veltliners die bij de beste wijnbouwers een combinatie zijn van concentratie, rijpheid, frisheid, mineraliteit en zuiverheid. Vanuit deze drie regio’s is dit onze selectie.

Kamptal

Kammerner Gaisberg 2016 – Hirsch

De flanken van deze heuvel bezitten een ondergrond van gneis bedekt met bruine aarde en kalk. Moeten we daar het rechtlijnige en het minerale van deze strakke en schitterende biodynamische wijn zoeken? De eerste geur doet denken aan bloemen die onmiddellijk worden gevolgd door citrusvruchten, bloedsinaasappel en limoen, alsook een hint van peer. Het friszure wordt goed omwikkeld door het zacht en rijp fruit, een smaak waarin het strakke wordt versterkt door de zilte en minerale tonen die aanhouden tot in de elegante, frisse en persistente finale.
www.weingut-hirsch.at
www.vinothek-brancaia.ch

Ried Käferberg 1ÖTW  2016 – Jurtschitsch

Schitterende terroirwijn afkomstig van een bodem met gneis, mica en amfiboliet. Het merendeel van de wijnstokken zijn meer dan 50 jaar oud en hun wortels reiken meerdere meters diep tot aan het vulkanisch rotsgesteente. Op deze arme bodem is de opbrengst laag, wat op zijn beurt voor meer concentratie zorgt, droogextract en aroma’s. De geur is even complex als elegant: gekonfijte citrusvruchten, gedroogd gras, peperige minerale tonen, florale toets van brem. In de rechtlijnige smaak zit een beetje exotisch fruit, heel levendig en droog, maar licht omwikkeld door het zachte en lichtzoete van dit rijpe fruit. Kortom, een karaktervolle en elegante wijn met een persistente finale en een fijn mineraal bittertje.
www.jurtschitsch.com
www.wijnenjanrots.bewww.jeanarnaud.comwww.fischer-weine.ch

Langenloiser Alte Reben 2016 – Bründlmayer

De oude wijnstokken voor deze wijn staan aangeplant op een hoogte tussen 260 en 380 meter, op een bodem van löss, graniet en gneis, en werden eind oktober 2016 geoogst. Aan dit magnifiek resultaat ging een heel drastische druivenselectie vooraf. De complexe geur doet denken aan knapperige druiven, gele perziken, citrusvruchten, roze peper en een florale toets. De smaak is meer rechtlijnig dan breed, met een verticale ruggengraat van zuren en mineralen die voor spanning en elegantie zorgen. Lange en persistente finale met minerale impressies.
www.bruendlmayer.at
www.wijnenjanrots.bewww.anfors-imperial.comwww.martel.ch/shop

Ried Thal 2017 – Hiedler

Deze wijn komt van de oudste wijngaard van het domein waarvan de allereerste wijnstokken werden aangeplant in 1856. De wijnstokken staan op terrassen aangeplant, op bodems die een mix zijn van rood zand, kiezel en löss met veel kalk. De geur van de wijn is expressief met impressies van wit en geel fruit, zoals perziken, peren en appels. De smaak is mooi vineus en breed, met een zekere zachtheid dat gelinkt is aan het rijpe van de druiven. De relatief rijke smaak wordt gecounterd door fijne zuren en minerale indrukken, waardoor het zware vermeden wordt.
www.hiedler.at
https://cavesdefrance.bewww.anfors-imperial.comwww.haus-oesterreich.ch

 

Grand Grü Reserve 2015 – Steininger

Uit onze reeks van wijnen uit Kamptal is dit de meest volle wijn. Hij doet zijn naam alle eer aan, een woordspelletje tussen Grüner Veltliner en grand cru: Grand Grü. De wijn verbleef 10 maanden in houten vaten, dit voor een meer rijke textuur. We vinden er aroma’s van gekaramelliseerde appel in terug, abrikozen en een meer frisse toets van limoen. De smaak, die heel breed is in het begin, plooit zich terug rond een minerale frisheid dat voor extra pit zorgt. De finale zet zich verder richting een mineraal bitter met een warm puntje alcohol, zij het heel licht.
http://weingut-steininger.at
www.gustoworld.com –  www.verbuntverlinden.nlwww.uvaeva.ch

Kremstal

Ried Pellingen 1ÖTW Privat 2015 – Nigl

Deze wijn, waarvan de geur eerst heel ingetogen is, komt van wijnstokken van 35 tot 45 jaar oud die in terrasbouw staan aangeplant op een rotsachtige helling met kristalstructuren. Na walsen komen er minerale tonen vrij en meer uitgesproken aroma’s van gekonfijte citroen, wit fruit en specerijen. Mooi vineus en karaktervol van smaak, een soort van strak raster omwikkeld door glycerol. Veel droogextract, met dus een diepte en een lengte die gekenmerkt wordt door opvallend zilte tonen.
www.weingutnigl.at
www.adbibendum.netwww.ullrich.ch

Ried Hölgraben Alte Reben 2017 – Malat

Deze zeer klassieke cuvée van dit domein is op basis van een gisting in inox tanks, gevolgd door een opvoeding van 3 tot 5 maanden in foeders. Florale geuraanzet die vervolgens overgaat naar witte perzik, citrus, geplette appel en witte peper. Frisse smaak die rond een friszure structuur zit en die bijdraagt aan deze vrij lichte wijn met aroma’s die gedomineerd worden door pompelmoes. In de finale bemerken we een discreet bittertje.
www.malat.at
www.start2taste.bewww.grottoria.ch

 

Ried Gotschelle 1ÖTW 2016 – Malat

Op deze topwijngaard, met een bodem van löss met veel kalk, bereikten de druiven klaarblijkelijk een zeer goede rijpheid. Zo treffen we in de geur accenten aan van exotisch fruit, gekonfijte sinaasappel, een vleugje honing, specerijen en minerale indrukken. Deze complexiteit vinden we ook in de smaak terug, relatief breed van aanzet, waarnaast de zuren en het ziltig minerale voor een opvallende spanning zorgen. Het zachte en zoete van het fruit wordt gecounterd door een opmerkelijk droogextract en een strakke en zilte frisheid. Een heel grote terroirwijn die zelfs na 72 uur open nog steeds zeer vitaal is.
www.malat.at
www.start2taste.bewww.grottoria.ch

Ried Gottschelle 1ÖTW 2016 – Stift Göttweig

Een wijn van hetzelfde terroir (met vanaf de oude benedictijnerabdij daar reeds 10 eeuwen een prachtig uitzicht over), maar van een andere producent. Vanaf de eerste slok ervaren we een zeer brede wijn met veel rijp fruit, waaronder appel, peer, gekonfijte kers, maar ook saffraan en kurkuma. Maar dankzij de zilte en minerale frisheid komt deze wijn totaal niet zwaar over, een rechtlijnigheid die het zachte van het fruit en de 6 gram restsuiker mooi in balans brengt. Fraai bitter in de finale.
www.weingutstiftgoettweig.at/weine
www.verbuntverlinden.nl  – www.moevenpick-wein.com

Ried Gottschelle 2017 – Josef Dockner

Geur van exotische toetsen vermengd met gekonfijte citrusvruchten en een fijn mineraal puntje. De smaakaanzet is eerder rond met een zacht mondgevoel dat wordt afgevlakt door een minerale frisheid, dat op zijn beurt door het boterige en romige van de wijn wordt opgenomen. De finale is middelmatig lang en bezit een discreet mineraal bittertje.
www.dockner.at
www.wijnhuistinto.bewww.smaragdwijnen.nlwww.feinweinsein.ch

Ried Wachtberg 1ÖTW 2016 – Stadt Krems

Op deze hellingen in terrasbouw, die tot 400 meter hoog gaan, wordt de moederrots van gneis en schist bedekt met een bodemstructuur van leem en kalk. Opnieuw hebben we hier te maken met een zeer grote terroirwijn, een wijn met een elegante geur van citrusvruchten, mango, peper en ragfijne minerale impressies. De wijn is zowel vol als vitaal, met een opmerkelijk zilte frisheid die voor harmonie zorgt tussen de zuren en de 4 gram restsuiker. Lange en persitente afdronk met een delicaat en mineraal bitter.
www.weingutstadtkrems.at
www.ryslavy.comwww.okhuysen.nlwww.moevenpick-wein.com

Trockenbeerenbauslese 2017 – Türk

Een soort van curiositeit, deze Grüner Veltliner van met edelrot aangetaste en geselecteerde druiven. Maar als de wijn goed is, waarom niet? En wanneer u van de smaak van botrytis houdt, dan houdt u ongetwijfeld van deze smaakaanzet met zijn hoog gehalte aan glycerol en toetsen van honing. In het middenrif bemerken we meer spanning, met geconcentreerde zuren en een fijn bitter dat zich doorzet tot in de finale. Wat de aroma’s betreft, buiten de honing, ontdekken we appelstroop en zachte specerijen. De 208 gram restsuiker per liter weegt niettemin door, ondanks zijn zuurgraad van 7 gram per liter en 10 graden alcoholvolume.
www.weinguttuerk.at
www.wineinabottle.bewww.womenonwine.nlwww.haus-oesterreich.ch

 

Wachau

Ried Kellerberg 2016 – Pichler-Krutzler

De strakke zuren van deze wijn worden versterkt door een kristalhelder en rotsachtig mineraal accent. Qua aroma’s zitten we eerst tussen groene appel en limoen, om vervolgens meer zachte impressies van rijpe peer te ontdekken. Ook een florale toets en indrukken van gedroogde kruiden, type tijm, bemerken we. Het middenrif is meer rond van smaak en zet zich verder richting een middelmatig persistente finale.
www.pichler-krutzler.at
www.wijnenjanrots.bewww.smaragdwijnen.nlwww.weinesimonelanz.ch

 

Wagram

Deze wijnregio in het noordwesten van Kamptal telt 2732 hectare wijnstokken, aangeplant op diepe bodems van löss en leem aan beide oevers van de Donau. Historisch werden er rode en vrij rustieke witte wijnen gemaakt, maar een positieve dynamiek zette meerdere wijnbouwers aan om meer moderne grüner veltliners te maken die een interessante prijs-kwaliteitverhouding kunnen bezitten.

 

Ried Brunnthal 1ÖTW 2017 – Leth

Wijnstokken van 35 jaar oud op een hoogte van 300 meter met een goed verschil tussen dag- en nachttemperaturen. Geen wonder dus dat we zowel in de geur als in de smaak veel frisheid tegenkomen. De bodem van löss, met daarin veel kalk, bevordert de aroma’s van gekonfijte citroen. Maar ook gele appel, peer, peper, een florale toets en een fijne minerale toets bemerken we. De opvoeding in foeders zorgt voor een aangenaam rond puntje dat aan de 3,3 gram restsuiker wordt gekoppeld en waardoor ook de zuren meer omwikkeld worden. Frisse finale met een elegant en mineraal bitter.
www.weingut-leth.at
www.rabotvins.comhttps://wijntransport.comwww.haus-oesterreich.ch

 

Traisenthal

Met zijn 851 hectare is dit een van Oostenrijks kleinste wijngebieden. Meestal staan de wijnstokken er aangeplant op smalle terrassen met bodems van kalk, kiezel en löss. De belangrijkste druivenrassen zijn Riesling en Grüner Veltliner.

Ried Alte Setzen 1ÖTW 2017 – Markus Huber

Deze ‘premier cru-wijngaard’ bevindt zich op een helling die naar het oosten is gericht. Er wordt een selectie gemaakt van druiven die perfect rijp zijn. De opvoeding van de wijn gaat voor de helft door in acacia vaten, de andere helft verblijft in inox tanks. De geur is opmerkelijk fijn met aroma’s van geel fruit, peper, specerijen en een discrete toets van blonde tabak. De smaakaanzet is een tikje rond, maar wordt onmiddellijk afgewisseld door een spanning met een elegant en rechtlijnig smaakprofiel. De minerale frisheid draagt bij aan het fonkelende van deze wijn. Een vitale wijn met diepgang en een persistente afdronk met een fijn bitter dat aan stenen doet denken.
www.weingut-huber.at
http://lewine.be – www.vinotrade.be –  www.lesgenereux.nlwww.moevenpick-wein.com

Ried Sonnleithen Alte Reben 2017 – Karl Brindlmayer

Wijnstokken van ongeveer 30 jaar oud op een diepe bodem van löss en gericht naar het zuidoosten. Deze wijn heeft enkel inox gezien. Hij is uitermate fris en bezit tegelijk relatief veel diepte. Aroma’s van exotisch fruit zoals ananas en mango, een kruidige toets en een hint van tabak dragen bij tot een correct evenwicht tussen het zachte van het rijpe fruit en het pittige van de zuren. Fijne minerale indruk in de finale.
www.brindlmayer.at
www.wijnkennis.be

 

Weinviertel

In tegenstelling tot de vorige wijnregio is dit de grootste van het land, goed voor 13.858 hectare wijngaarden. Op gebied van kwantiteit is dit dé streek van de grüner veltliner. We vinden er veel wijnen die eerder snel moeten gedronken worden met aroma’s van peer en vers fruit, het geheel voorzien van flink wat koolzuurgas. Toch ontdekten we er ook een aantal meer ambitieuze wijnen.

Steinberg Alte Reben 2017 – Ebner-Ebenauer

De wijngaard op deze heuvel met een bodem van löss is ongeveer 60 jaar oud. In de geur ontdekken we aroma’s van rijpe gele appel, meloen, specerijen en witte peper. De smaaktextuur is smeuïg met het zachte van zoet fruit, maar ook met voldoende zuren om het geheel in evenwicht te brengen. In de finale komt bij het zoete een licht bitter opzetten.
https://ebner-ebenauer.at
www.terroirnv.bewww.dewijnwarrior.nlwww.boucherville.ch

                             

Äußere Bergen 2015 – Zull

Op deze heuvel met een ondergrond van afzettingsgesteente van leem en zand, beschermd tegen de zon en de westenwind, rijpt deze Grüner Veltliner ongetwijfeld uitstekend. De complexiteit van de geur vertaalt zich door de rijke toetsen van gele appel, rijpe peer, peper en exotische vruchten. Gerijpt in grote vaten ontbreekt het deze wijn niet aan generositeit, met zijn vetje en zijn volle aroma’s. Maar voorzien van een minerale basis die tot in de finale aanhoudt en voor steun en harmonie zorgt, is dit een zeer goede wijn.
www.zull.at
www.odilon.bewww.dewijnkamer.bewww.millevins.ch

 

Reserve Golden 2017 – Pfaffl

Van de 109 geproefde grüner veltliners is deze ongetwijfeld de meest volle. De druiven ervoor rijpten op zanderige heuvels die naar het zuiden zijn gericht, wat reeds een deel verklaart. De kleur is uitgesproken geel en in de geur krijgen we een mix van honing, mango en ananas met peper. De smaakaanzet is smeuïg en de kracht wordt gecompenseerd door de zuren. Een wijn voor de liefhebbers van vlezige wijnen met een warm accent.
http://pfaffl.at
www.ambrosius.bewww.whynotwein.euwww.pootagenturen.nlwww.wijnhuisverlinden.be

 

Richting het zuiden van Oostenrijk

Burgenland

Ten zuiden en oosten van Wenen, langsheen de grens met Hongarije, zorgt de wijnstreek van Burgenland met zijn 13.000 hectare wijngaarden voor een derde van alle Oostenrijkse wijnen. Het klimaat is er uitgesproken continentaal. Burgenland is de warmste wijnregio van Oostenrijk met zeer warme zomers die heel lang aanhouden. We treffen er 4 DAC’s (AOP’s) en blauwe druivenrassen nemen er een groot deel voor hun rekening.

Zantho 2017

Jonger dan andere wijnen is deze wijn reeds vandaag prettig om te drinken, dankzij zijn krokante indruk, zijn deel koolzuurgas en zijn impressies van aalbessen en witte perziken met peper. Zijn citroenachtige frisheid versterkt zijn vitaliteit, net zoals zijn mineraal bitter, dit alles voor een middelmatig volle en resoluut droge wijn die tevens een interessante persistentie bezit.
www.zantho.com
www.doliovinum.bewww.anfors-imperial.comwww.riegger.ch

Bernard Arnould

2 reacties

 • Roger Mignolet says:

  Weingut Prager maakt misschien wel de allerbeste Grüner Veltliner. En de enige nog echte Stockkultur met wijnstokken van meer dan 70 jaar.

  • Philippe Stuyck says:

   beste Roger
   Ik ben blij dat deze informatie interesseert U.
   We hebben niet alle de Grüner Veltliner van Austria voor onze proeverij gekregen !
   Het is juist, Prager is een heel goede producent.
   Waarom niet een staal naar ons te sturen om deze wijn te proeven ?
   Groenten
   Philippe Stuyck

Geef een reactie