Guette Soleil te Chablis en Cascaille van Pierre Clavel

16/01/2017 - Wit van het noorden, wit van het zuiden … Twee terroirwijnen, twee heerlijke wijnen die perfect zijn voor aan tafel en uw culinaire creaties beter doen uitkomen.

Cascaille 2015 – AOP Languedoc – Pierre Clavel

 

Bij het openen van deze witte wijn ruiken we verleidelijke aroma’s van knapperige druiven, type muskaat, een zachte bloemengeur en mandarijnen waar minerale toetsen bijkomen van schilfers kalk. Al deze impressies komen terug in de smaak, heerlijk frisse citrusvruchten onderstreept door een mineraal accent dat voor elan zorgt in deze aangename wijn op basis van gelijke delen grenache blanc en roussanne, dit voor 80%. De rest van de assemblage wordt verdeeld over viognier, muscat, vermentino, clairette, marsanne en carignan blanc, zij het in homeopathische doses. De wijn komt van het terroir van Pic Saint Loup. De finesse en de harmonie van deze wijn krijgen steun van een zilte toon, eerst heel discreet, maar na 24 uur en zelfs 48 uur wordt deze impressie nog duidelijker, te meer in de finale die overigens zeer lang aanhoudt.
www.vins-clavel.fr
www.cavedesoblats.com – sens.larges@skynet.be –  www.magnuswijnen.be – www.wijnhandelvandenbossche.be – www.phildanstacave.be – www.vinedevos.be – www.maxivins-overijse.be – www.vinotheek.bewww.lavigneraie.com –  www.lesgenereux.nl – www.vimowa.lu

Chablis 2014 – Domaine du Guette Soleil

Op het eerste gezicht is de kleur transparant, maar wanneer we goed kijken zien we een gouden schijn. De geur is heel floraal en doet denken aan acaciabloesem en meidoorn, waarna er richting fruit wordt overgegaan. Wit fruit vooral, met daarnaast enkele citrusvruchten.
De pittige smaak wordt getemperd door het weelderige fruit, dat niettemin goed in evenwicht wordt gebracht door het minerale. Het fruit komt naar voren in verrassende duo’s: knapperige appel met lychee op siroop, gekonfijte rabarber en verse ananas, sappige peer en rozen in de knop, het geheel afgewerkt met de textuur van een fijne gelei die werd opgefrist met citroen en mandarijn. In de finale komen al deze indrukken terug en wordt er nog een kleine toets van boter met hazelnoot aan toegevoegd.
Een aangename chablis geknipt voor een geraffineerde maaltijd. Vis met een saus of wit vlees, maar ook champignons zijn geen enkel probleem.
De stokken chardonnay voor deze wijn staan aangeplant op een kalkbodem uit het Kimmeridgien met een ondergrond van klei en zand.
Traditionele vinificatie met een alcoholische en malolactische gisting aan gematigde temperaturen die niet boven de 20°C gaan. Na de vergisting wordt de wijn 4 tot 6 maanden opgevoed in tanks in contact met de lies.
www.domaineguettesoleil.fr
www.devinenvin.bewww.veluvins.be – Inlichtingen : jmjaeger06@yahoo.fr – 0496 52 33 34Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie