Hartendieven op het Salon van loirewijnen 2016

25/04/2016 - Het salon is dit jaar een beetje veranderd.  Vorig jaar trof je reeds wijnbouwers aan die biologisch telen. Dit jaar werden ook wijnbouwers die biodynamisch werken en niet buitenlandse wijnbouwers met het label Demeter toegevoegd. Meer zelfs, er waren enkele standen met cider en streekbieren tot grote vreugde van de vermoeide papillen op het eind van de dag.

Een goed akkoord

Het aantal bezoekers nam in de afgelopen jaren geleidelijk aan af.  De veranderingen zorgden dit jaar voor een lichte stijging. Al is het slechts 3%, het toont een hernieuwde belangstelling voor de wijnen gemaakt aan de oevers van de Koninklijke rivier. Wat de “bios” betreft, zijn naast deze van La Levée de la Loire en Demeter nog anderen verspreid onder hun collega’s. Er heerste een goede stemming op het salon, wat een goed teken is voor deze al snel dertigjarige beurs, ondanks de aankondiging van een nieuwe concurrent volgend jaar in Parijs.

De selectie van Marc Vanhellemont

 Mousserende wijnen

L'Essentiel1

L’Essentielle Brut Zéro Touraine
Maison Monmousseau

Gemaakt met 90% chenin, niet gedoseerd. De wijn heeft een luchtige smaak waarin fijne, verfrissende belletjes exploderen.  Bij iedere explosie vormen zich toetsen van citroen, perzik en delicate aroma’s van steranijs. Dezelfde aroma’s keren terug in de smaak. De levendige frisheid, hoewel krokant,  onderbouwt de zwerm van heerlijke smaken nog versterkt door de delicate, ragfijne bitterheid van zoethout. Aan chenin werd 10% chardonnay toegevoegd. De wijn rijpt twee jaar op latten. www.monmousseau.com
www.wijnimport-couvreur.be

L’Ocre Jeanne 2014 Coteaux du Vendômois Domaine Brazilier

ocre-jeanne-domaine-brazilierGerijpt op de fijne droesem, niet gefilterd en voor 100% chenin. Deze lichtgeel gekleurde wijn ontwikkelt een stevige en gekonfijt aroma. De smaak is verfrissend met een delicate bitterheid die zich ontplooit rondom een mineraal skelet. De wijn kreeg een rijping van 12 maanden in eikenvaten. Het eigenzinnige etiket werd ontworpen door Philippe Berthommier en trekt meteen de aandacht bij het proeven wat zorgt voor een dubbel genot: plezier voor de papillen en genot voor het oog!
Het domein gelegen in de gemeente Thoré-la-Rochette strekt zich uit op de hellingen over 25ha, langs de Loir. www.domainebrazilier.com

Het trio van Bourgueil

Cuvée Prestige 2013 Bourgueil Domaine des Chesnaies
Lamé-Delisle-Boucard

Lame-Delisle-Boucard-Cuvee-prestige1Granaatrode wijn geurend naar zwarte chocolade met vulling van zwarte bessen en framboos, naast toetsen van violet en zoethout. De smaak is sensueel met gespijsde cacao en vruchtengelei.  Dichte tannine levert een volle textuur wat door onze smaakpapillen erg gewaardeerd wordt. Frisheid en smakelijkheid zijn de voornaamste spelers. Gegist in kegelvormige houten fusten en gerijpt gedurende 12 maanden. http://lame-delisle-boucard.com/
www.pouletvins.bewww.caverokin.nl

vigneauUn Coup de Breton 2013 Bourgueil Antoine et François Jamet
Le Clos du Vigneau

Wat meteen opvalt, is het etiket dat kuifje lijkt weer te geven. Maar bij nader bekijken wordt niet de omslag van de Zwarte Rotsen maar een van de avonturen van Snipe nagebootst.  De auteur is Julien Pires. Bloedrode wijn met een delicaat aroma van peper, kers en bosbes. De smaak is luchtig zoals een bries op de vooroever, ontplooit volop bloemengeuren van violet en parfums van zuur, fruitig snoepgoed. www.closduvigneau.com
www.vin-lemillesime.com www.wijnendeclerck.be www.lachaveeardenne.be

Conversation 2014 Bourgueil Domaine Ansodelles

ansodellesEen sombere kleur tekent deze wijn met een lichtrokerige geur naast violet, iris en zure kers. Nadien volgt peper, zoethout en cassis. De smaak is zoals een eigenzinnig gesprek over wijn dat zonder blozen zijn potentieel ontplooit met als eerste de bloemen en het fruit…
De stokken van cabernet franc groeien op kalkbodems. De wijn rijpt in tanks. www.ansodelles.com

Bitter of zoet ?

juchepie

Les Churettes 2014 Coteaux du Layon Domaine de Juchepie

Wijnen met een bittere stijl stopt de gesprekken. Bitters nestelen zich in deze wijn omringd door de zachtheid van 48gr suiker. Beter nog. Een frisse molligheid ontplooit  in een verleidelijke textuur van specerij en fruit tot in het oneindige. Dit is geen duo maar een trio: een subtiel geweven stuk, een fascinerende maelström waar gentiaan, gekonfijt citrusfruit, kruiden ….en een traktatie met een geraffineerde kracht. www.juchepie.fr
http://rodrigues-wijnen.be http://oinos.be www.dewijnwinkel.be http://champstore.be http://bacchus-knokke.be www.provinovero.be

Laten we eindigen zoals we begonnen zijn met bubbels

Bretesche 1387 brut nature Jérémie Huchet

Bretesche1100% melon. De wijn toont een fijne pareling en heeft een opaalbleke kleur met briljante spiegel. Het parfum ontwikkelt verfrissende tonen van jodium, anijs en zoethout. Zeste van citroen zorgt voor een bevestigende smaak. En dan is er het krokante, de toets van peper, het gekonfijte van citrusfruit en de pittige finale die ons betoveren. De stokken groeien op een zand- en kleibodem met hier en daar gneiss. De wijn blijft 20 maanden op latten. http://jeremie-huchet-vigneron.fr
www.swaffou.com www.e-cru.nl www.sterwijnenthuis.nl www.vanlieverlee.nl www.favorietewijn.nl

phil'en bulles

Phil’en Bulle Vin de France Domaine Philippe Tessier

Een mooi schuimvorming ontwikkelt zich geleidelijk en laat bubbels los met een parfum van gentiaan en zoethout, pompelmoesschil en roze peper. De smaak toont zich met een indruk van tannine die aan het reliëf, vrijgegeven door de aromatische bubbels, accenten van guimauve, melisse en zwarte peper toevoegt. Deze schuimwijn is een assemblage van 90% romorantin en 10% menu-pineau, niet gedoseerd en zonder toevoeging van sulfiet. De wijn rijpt een jaar op latten. www.philippetessier.fr
www.gvb-wines.be  www.lechemindesvignes.be  www.vivelevin.be  www.wijnfolie.be www.vin-lemillesime.com

Désabullez-moi1

Déshabulle-moi Vin de France Hervé Bossé

Mooi gevormde belletjes tekenen deze brut natuur.
Krokant fruitig in de mond zoals een frisse, fruitige grolleau moet zijn.
Een beetje restsuiker voegt een toets van zachtheid toe aan de omringende frisheid met een smaak van rabarber.
Kersen en aalbessen met peper versterken de smakelijkheid.
Aan grolleau werd een beetje cabernet franc toegevoegd. bosseherve@gmail.com

Enkele niet Franse,  vreemde wijnen

Xinomavro1Het deel voorbehouden voor “la levée de la Loire” en “demeter” heeft ons aangenaam verrast. Hieronder enkele favorieten.

Een Griekse wijn, 100% natuurlijk om te starten:
Xinomavro 2013 Naoussa Domaine Thymiopoulos,
Sympathieke wijn met opulent fruit waarin kers, pruimpjes en violet. Rijping van 6 maanden in vaten van 600l. www.thymiopoulosvineyards.gr
www.matthys-wines.be

30Nog een Griekse wijn, Vafeiadas Athanasios, een banneling uit Argentinië, stelt een soepele malbec voor, Fresh de Doña Silvana 2014 Bodegas Krontiras, met capsule. De kleur is licht granaatrood. Het aroma ontwikkelt framboos en mango, licht gepeperd. De wijnstokken zijn 10 jaar oud en groeien dichtbij Mendoza in Lujan de Cuyo. www.bodegaskrontiras.com
http://adinvinitum.be

Keren we terug naar Frankrijk met Les Nouvelles 2014, een aangename savagnin kenmerkend voor Philippe Châtillon. De levendige stijl schrikt onze papillen op. Nadien volgt een mondvullende sappigheid, fruitige aroma’s voorop met nadien bloemige accenten. http://domaine-chatillon-poligny.avis-parfaits.com/

Een ervaring met een wijn in een amfoor…

sauvageonneEric Plumet van het domein La Cabotte in het Massif d’Uchaux liet mij dezelfde wijn proeven, la Sauvageonne 2014 gemaakt met clairette, gegist in amforen van 220l en in eikenvaten van 224l. De eerste is stevig, fris en dynamisch, reeds goed verweven, de tweede heeft een zeker evenwicht maar is nog gedissocieerd met een aciditeit die slechts gedeeltelijk geïntegreerd is…. www.cabotte.com
www.dulst.be  www.vinikusenlazarus.be Autrement Divin www.vinsetcompagnie.be  www.biobelvin.com www.wijnvdnatuur.nl  www.biowijnclub.nl

Brasserie Le Druide de Boisillier 1Brasserie Trompe Souris1Kortom, er was genoeg te doen en zoals gezegd in het begin eindigen we met een paar biertjes, de blonde La Culotte des Filles van de Brasserie Le Druide de Boisillier, moutig en zacht bitter, de karaktervolle Galinette, de mooie reeks van Brasserie Trompe Souris waar de rode bio zich onderscheidt dankzij zijn frisheid, lengte en specerijen.

De selectie van Bernard Arnould

Domaine de la Chauvinière – Granit de Château-Thébaud 2009 – Muscadet – Jérémie Huchet

Een wijn afkomstig van de kleinste Cru van de Mainevallei met percelen tussen graniet en gneiss: vijf jaar rijping zonder omroeren. Dit zorgt voor een materie met fijne aroma’s, licht anijsachtig. Een ziltige frisheid met jodium ondersteunt de zonnige smaak, eigen aan de jaargang. Gezien de extreme hitte van 2009, zijn we aangenaam verrast door het evenwicht van deze wijn en zijn verfrissende afdronk met fijne bitters. http://jeremie-huchet-vigneron.fr/fr/
1-terroir-chauviniere-jeremie-huchet1

Le Clos de la Meslerie 2014 – Vouvray

In 2008 vestigde Peter Hahn, afkomstig uit de Verenigde Staten, zich in het kleine dorp Vernou. Hij bewerkt er 3ha om per jaar een unieke vouvraywijn te bekomen. De wijn gist en rijpt in eikenvaten van 2 tot 10 jaar oud. Deze 2014 biedt een mooie zachtheid verwijzend naar 10g restsuiker. Dit doet geen afbreuk aan de spanning en de schittering van deze materie, rijk aan aroma’s van mandarijn en citroen. De finale is sappig dankzij de fijne, minerale ziltigheid. www.lameslerie.com

meslerie41

Côme Isambert – Cabernet Franc  AOP Puy Notre Dame 2014

Deze jonge producent, sinds 13 jaar wijnmaker in Saumur, creëerde zijn onderneming in 2013. Hij bezit zelf geen wijnstokken en koopt druiven alleen bij biologische wijnbouwers. Hij koos voor deze wijn een rijping in een vat van 600l. Een gedoseerde extractie en een mooie kwaliteit van de tannine  leveren een mooie fruitige cabernet franc op, afkomstig van een klei- en kalksteenbodem.  Een sappige en frisse materie met een meer dan gemiddelde lengte in de finale. www.facebook.com/C%C3%B4me-Isambert-Wines-646920005376422/

comeisambert1

Domaine Philippe et Catherine Delesvaux –  Anjou – Le Roc 2014

Dit is een grote wijnbouwer in Anjou, vooral bekend voor zijn weelderige zoete wijnen in Coteaux de Layon. Men biedt er eveneens interessante rode wijn aan zoals deze wijn, afkomstig van 35 jaar oude stokken die zuid- zuidwest georiënteerd staan op een complexe bodem van carbonachtige leisteen, conglomeraten van vulkanische as en puddingsteen. Na een rijping van 6 maanden in stalen tanks volgt een prachtige wijn met rijp rood fruit en gelei van aalbessen geparfumeerd met toetsen van peper. Tannine is soepel en sappig en voegt charme toe aan deze schitterende wijn. domaine.delesvaux@hotmail.fr

LesDelesvaux

Charlotte et Thomas Carsin – Domaine du Clos de l’Elu –  Anjou – Ephata 2013

Stap voor stap verschijnt de amfoor in de kelders. Is dit een rage of is het een positief alternatief voor de rijping ? Wat het ook mag wezen, deze wijn gemaakt van oude cheninstokken afkomstig van een perceel met een bodem van leisteen is gewoon uitstekend. Zeer zuiver, extreem helder met een materie tegelijk kristallijn en onderbouwd. Een fijne minerale stijl zorgt voor een lange ziltige afdronk. www.closdelelu.com

clos_de_lelu1

Ludovic Chanson – Montlouis – Les Pêchers 2014  Demi-sec

Deze wijn is gemaakt van oude cheninstokken op een bodem van  klei en silex. Ludovic Chanson heeft een grote passie voor zijn wijngaard en verbouwt zijn stokken biologisch. Hij vinifieert nauwgezet zijn wijnen in vaten van 600l, perceel per perceel. Deze wijn bracht 12 maanden in vaten van 400 liter door. De 21g restsuiker markeert nog deze baby met aroma’s van kweepeer en mandarijn. De vaste stoffen en zijn minerale frisheid zijn een garantie voor een evenwichtige veroudering. www.facebook.com/ludovic.chanson.7

LUDOVIC CHANSON

Domaine François Pinon – Vouvray – Les Béronnières 2014

Haast 30 jaar geleden nam François Pinon de wijngaard in Vernou van zijn vader over. De wijnen zijn geëvolueerd van de oorspronkelijke rustieke stijl naar wijnen met een volle expressie van het terroir. Deze vouvray komende van wijnstokken aangelegd op een rots van kalksteen, is een soort eerste versie. De wijn heeft materie met een geur van krijt, frisse citrusvruchten en rijpe druiven in de mond. Het geheel toont zich levendig en krachtig. francois.pinon@wanadoo.fr

Francois Pinon chillin-1

Elisabeth et Benoît Jardin – Domaine Les Maisons Rouges – Jasnières – Sur le Nez 2014

Drie jaar geleden ontdekte ik dit paar die uitmuntende chenins produceren in Jasnières en in de Coteaux du Loir. Deze wijn komt van stokken die 70 tot 100 jaar oud zijn en gedeeltelijk gelegen zijn op de hoge flanken bovenaan de top gevormd door een rots van gele tufsteen. De wijn rijpt in fusten van 400 liter. Het resultaat is een complex aroma met een loepzuivere finesse. De smaak is bijzonder evenwichtig met rijp geel fruit, ziltigheid, wat vettigheid en frisheid. www.maisonsrouges.com

Elisabeth et Benoît Jardin

De selectie van Johan Degroef

Bubbels zijn in en jawel , ook in Loire vind je ‘pareltjes’. Enkele hebben mijn hart gestolen.

Envie de Bulles, Delesvaux.

De Delesvaux staan bekend om hun prachtige witte en rode Anjous en hun emblematische Coteaux de Layons. Genereus en gepassioneerd als ze zijn schuwen Philippe en Catherine geen simpele instap rosé bubbel: eentje voor wie gezond willen leren genieten of om het jonge volkje zin te doen krijgen in iets (h)eerlijk eenvoudigs.
Het is een blend van 2/3 chenin en 1/3  cabernet franc ( afgelopen lekwijn of ‘saignée’).  Zalmkleurig met een uitbundig feest van bubbeltjes. Rode neusjes en frisse zeebessen en in de mond opnieuw rood fruit met hoog snoepgehalte en toetsen van aardbeien. Wat restsuiker (15g) en fris gekoeld maakt  deze rosé tot een zomers verleidelijke dorstlesser.  www.facebook.com/philippe .delesvaux
www.vinvino.be

delesvaux

Crémant de Loire, Monmousseau Blanc

Het Maison Monmousseau uit Montrichard vlakbij het kasteel van Chenonceau in de Touraine heeft een schitterend aanbod van crémants : voor ieders smaakprofiel en culinair veelvuldig inzetbaar. Wij vielen meteen voor twee contrastrijke getypeerde cuvées: een strakke en een vlezige. www.monmousseau.com

Dit is een blend van 45% chenin blanc, 30% chardonnay 15% cabernet franc en nog eens 10% pinot noir. De druiven zijn afkomstig van uiteenlopende terroirs. Er wordt met de hand geplukt en na een eerste gisting op inoxvaten hanteert  men een traditionele opvoeding van zo’n 18 tot 24 maanden. Licht geelkleurig met overvloedig veel fijne bubbels. Een heel vineuse neus met lichte botertoets en een puntje honing.  Het in de mond fijn gespannen fruit van de chenin met een markante mineraliteit draagt een rijke korf vol  sappig vlezig  fruit. Deze blend van enerzijds chardonnay en chenin en anderzijds de rode cabernet en pinot zorgen voor een rijke wat meer volslanke maar evenwichtige crémant met veel finesse.

Caves Ackerman Monmousseau - Exposition

Touraine, Monmousseau Cuvée JM

Deze cuvée genoemd naar de stichter Justin Monmousseau is een quasi ‘blanc de blanc’ van chenin blanc verbouwd op de typische tuffeau ondergrond. Hij krijgt een traditionele opvoeding van 24 tot 36 maanden sur lattes. Licht geelkleurig met veel maar vooral heel fijne bubbels. Een strakke en complexe neus van rijpe citrusvruchten met toetsen van amandelen.  Breed sappig rond een kristallijne strakke mineraliteit die eindigt in een mondvol fris gespannen pompelmoessap  uitlopend op een smakelijk bittertje. Een gracieuse en slanke crémant.
Vouvray   had voorafgaand aan haar  volop mousserende belletjeswijnen ,sinds de 19de eeuw ook  een pétillant variant. Hierbij benut de tweede gisting  enkel de natuurlijke restsuiker. Er is wat minder  druk in de fles ( 3,5 bar tegenover anders 5 bar of meer) maar we krijgen wat méér vinositeit. Het 33 ha tellende domein werkt sinds 1995  biodynamisch.

Pétillant Vouvray fines bulles, domaine Vigneau-Chevreau

Mooi licht goudkleurig. In de neus een lichte toets van brioche met gele pruimen gelei en wat abrikoos. Hij ziet er uit als een stille wijn maar in de mond krijg je een verrassend sprankelend fris feest van knapperig rijp wit fruit, perziken  met in de afdronk gele pompelmoes en een toets van kweepeer. Het geheel is elegant gestructureerd door een fijne mineraliteit met een ziltig puntje. Echt iets voor een verrassingsfeestje. www.vigneau-chevreau.com
www.crombewines.com  www.charvins.be

vigneau1

Clos les Montys. Vieilles Vignes, Vigne de 1914, 2013 ,Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Domaine de la Chauvinière

ChauviniereEen oubollig etiket wijst er op dat het gaat om wijnstokken van voor de grote oorlog. Clos les Montys is een emblematisch perceel van 11 ha in het ‘moeras van Goulaine’ op een ondergrond van amphiboliet en het metamorfe gesteente  metagabbro ( blauwgroene lava in het Armoricaans Massief).
Licht goudgeel met een delicate gejodeerde timide neus. Een rijke mond , licht vettig met wat kokosmelk en amandeltoetsen in balans met strakke zuren uitlopend op wat citroenzeste en een ziltig  puntje. Jeremie Huchet is met deze Clos les Montys een diepgewortelde lichtbaken in deze appellatie. www.jeremie-huchet-vigneron.fr
www.qualitywines.be

Les Perruches 2012, Chinon, Béatrice & Pascal Lambert.

Les Perruches 2012, Chinon, Béatrice & Pascal Lambert.Les Chesnaies is een sinds 1995 biodynamisch wijndomein van 14 ha in Cravant ( = grind) les Coteaux dat 40% van de AOC Chinon beslaat. Deze pure cabernet franc cuvée van gemiddeld 20 jaar oude stokken  op een ondergrond van klei met silex ( de lokaal genoemde perruches) ondergaat een vrij lange fermentatie en verblijft dan 12 maanden deels op fusten van 600 liter, deels op houten tronconische vaten van 50 à 70 hl. Diep bloedrood krijgen we meteen veel fruit in de neus, bosaardbeien omkranst met viooltjes. In de mond wordt al dat fruit met wat pepertoetsen strak mineralig gestructureerd en versierd met gensters silex en een maraschinokers bovenop. De fijne tannines  verlenen deze krachtige en complexere Chinon elegantie. www.chinonlambert.com

Les Sables 2014, Saumur Champigny, Chateau de Chaintres.

Les Sables 2014, Saumur Champigny, Chateau de Chaintres.Het Chateau de Chaintres  –  20ha met tufsteen ommuurde  cabernet franc in volle zon op een ondergrond van klei en kalk –  ligt in de dorpskern van Chaintres en is AB gecertifieerd. Les Sables is een cuvée van 35jaar oude stokken op een zanderiger gelegen perceel en blaakt vineus met zijn kersenrode wangen. Hij heeft een verleidelijke diepte . In de neus volrijpe noorderkrieken, viooltjes, cichorei en een vleugje tabak. In de mond opnieuw overvloedig fluweelzacht bosfruit , braambessen en cassis met wat mokkatoetsen en een fijn lijntje grafiet. Soepele tannines. Vlezig en gespannen sappig tot op het einde. Alleen voor lekkerbekken. www.chaintres.fr

Marc Vanhellemont, Bernard Arnould et Johan Degroef

Voor meer “Dossier IVV”, klik hier

 

Geef een reactie