Hecht & Bannier : ode aan het Franse zuiden

Wijnhuis Hecht & Bannier bezitten geen eigen wijngaarden. Deze beide heerschappen die het zo’n vijftien jaar geleden oprichtten, kozen er onmiddellijk voor om alles in te zetten op hun beroep als ‘négociant-éleveur’, maar dan zo artisanaal en nobel mogelijk. Hun ontginningsgebied omvat een groot deel van Zuid-Frankrijk. Zo doorkruist het duo bijna onophoudelijk de regio’s Languedoc, Roussillon en Provence, op zoek naar goede wijnen die ze vervolgens assembleren met het oog op karaktervolle cuvées, wijnen die perfect aansluiten bij hun vooringenomenheid om fraaie wijnen voor te stellen.

Hun bronnen van bevoorrading zijn heel divers. Of het nu coöperaties zijn, jonge wijnbouwers of gereputeerde domeinen, achter elk lot dat weerhouden wordt zit een heel precieze intentie. Gregory Hecht kent het werk van wijnen selecteren als geen ander. Het was deze man die jarenlang wijnaankoper was voor de groep Flo, een van Frankrijks belangrijkste holdings in de restaurantbusiness. François Bannier deed op zijn beurt ervaring op in Champagne, onder meer bij Veuve Clicquot en Charles Heidsieck, een wijnregio waar men weet wat assembleren is.

Kernwoorden

Van in het begin was het bij Hecht & Bannier niet te doen om volumes, integendeel. Ook vandaag komen veel van hun wijnen op de markt in kleine oplages. De gedrevenheid van beide heren kan omschreven worden in drie woorden en drie etappes: selectie, assemblage en opvoeding. Door hun manier van werken zijn ze heel vrij: elk wijnjaar wordt er gekozen uit een ruim palet druivenrassen en origines, al naargelang hun talloze proeverijen in elke wijnstreek en in elk domein. Uiteraard identificeerden ze met verloop van tijd de regio’s en wijnbouwers die het meest in aanmerking komen voor hun wijnen, waardoor vandaag 80% van de basiswijnen afkomstig zijn van dezelfde trouwe partners. Niettemin zetten ze hun zoektocht in wijnstreken in de nabijheid van de Middellandse Zee (in Frankrijk) onverminderd verder, met het oog op andere representatieve wijnen voor te stellen van de beste terroirs.

Oefening in de praktijk

Om van de theorie naar de praktijk over te stappen, kozen we voor een van de mooiste wijnen van Hecht & Bannier: de Bandol 2011. Net zoals bij al hun andere wijnen is de assemblage van deze cuvée een mix van meerdere kleine percelen binnen de appellatie. De wijnen van de beroemde Chemin de l’Argile in La Cadière-d’Azur worden gekoppeld aan die van rond Saint-Cyr, met een ondergrond van kalkpuin. Deze worden aan die van Sainte-Anne-d’Evenos toegevoegd, een zone die bekend staat als meest koude van de appellatie, wijnen die de uiteindelijke assemblage van meer frisheid voorzien. In Bandol is mourvèdre heer en meester, het is dus deze druif die het grootste deel voor zijn rekening neemt. Daar wordt wat mooie grenache aan toegevoegd voor een meer verleidelijk en vlezig karakter, net zoals een beetje cinsault van zeer oude wijnstokken die voor een kleine en ietwat verscholen magische toets van fruit zorgt. Omdat Hecht & Bannier de opvoeding van de wijnen als primordiaal zien, komen de wijnen al heel vroeg in hun wijnkelders terecht. De duur van de opvoeding is uitermate belangrijk, meestal is dat een werk van een jaar of twee. Grote formaten krijgen systematisch de voorkeur. Deze Bandol kreeg een opvoeding van 20 maanden in foeders (voor een zachte invloed van zuurstof) en 6 maanden in betonnen tanks na de assemblage.

dsc1971copier1

Van al dat praten krijgen we dorst

bteillebandol2011hd1Mooie en diepe kleur van duivenbloed. Zonder ‘pull’ te roepen stuift er een ietwat wilde geur op. Bij aanvang ruiken we toetsen van wild en bloed op een achtergrond van leder en enkele specerijen (kaneel en kruidnagel) die ergens verdekt staan opgesteld. De eerste impressie is krachtig en doet een zeer volle smaak vermoeden, zelfs wat massief. Dit wordt bevestigd in de krachtige aanzet met forse tannines die ons meteen overvallen. Niettemin ontsnappen er vleugjes tabak en wild uit, gevolgd door gerookte tonen van zoethout en muskaatnoot die ons tot in de afdronk achterna zitten. Kleine opmerking: om de versie in 3D te zien van deze grizzly die in het bos een dutje doet en daarna wakker wordt, moet u het beestje in een karaf overgieten. Eens hij wakker wordt en een boost krijgt door deze onverwachte teug zuurstof, laat hij u niet meer los. Schotel hem een mooi stuk rundvlees voor en een culinair orgasme is wellicht niet veraf. Een karaktervolle Bandol dus, zonder concessies, een waar we van houden. Bovendien, gezien zijn postuur, kunnen we hem met gemak nog minstens vijf tot zes jaar met rust laten.

Last minute info

H&B Languedoc Vieilles Vignes Rouge1Onze nationale Delhaize heeft zopas een sympathieke wijn van Hecht & Bannier in de rekken staan, een Languedoc ‘vieilles vignes’ 2014 (en nog bio ook). Deze cuvée is grotendeels op basis van syrah (vrij brutaal) en wordt vergezeld door de onvermijdelijke grenache en een heel klein beetje carignan (die voor een leuk opstootje zorgt). Voor amper € 6,29 kunnen we deze fles rangschikken in de categorie van wijnen met een uitstekende prijs-plezier-kwaliteitverhouding.
http://hechtbannier.com
www.phildanstacave.bewww.conseildelicatesses.be –  www.huismanendonckx.be –  www.huisvandesmaak.be –  www.wineandgifts.bewww.lavolnaysienne.bewww.vivelevin.be

 

Daniel Marcil dan

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier

 

 

Geef een reactie