Heerlijke momenten in Saumur-Champigny

‘Moments partagés’ (gedeelde momenten) is een schitterende slogan voor de appellatie Saumur-Champigny. Om u zin te geven er heen te gaan, zoals ik deed, geef ik alvast een paar van mijn lievelingswijnen mee.

Bij wijze van inleiding

Het is moeilijk om niet te houden van Saumur-Champigny. De wijnen hebben verleiding te koop. De appellatie staat trouwens op de eerste plaats wat de verkoop van rode wijn betreft, ver voor Bourgueil en Chinon! En op de vijfde plaats van alle kleuren en wijnstijlen samen. Maar een woordje meer uitleg kan nooit kwaad.

In Saumur-Champigny zijn er twee types. De traditionele wijnen die de kaart trekken van soepele, fruitige wijnen voor onmiddellijk drinkplezier, zoals Saint Nicolas de Bourgueil. En de meer krachtige versies, eerder bedoeld om te bewaren en een beetje vergelijkbaar met sommige wijnen van Chinon. Ik zei wel degelijk ‘een beetje’, omdat iedere appellatie zijn eigenheid heeft. In feite moeten we niet alleen met de bodem en de oriëntatie van de wijngaarden rekening houden, maar ook met de inbreng van de wijnbouwers. Ze zijn met meer dan 180, jonge en minder jonge wijnbouwers, biologische en biodynamische telers, conventionele wijnmakers, bijzondere domeinen, coöperaties, voorstanders van speciale cuvées of cru-wijnen (beter gezegd lieux-dits of gehuchtwijnen). Elk domein heeft trouwens vaak de twee reeksen: wijnen gebaseerd op fruit maar ook krachtige wijnen (ik weet het, het ene sluit het andere niet uit). Er dient ook rekening gehouden te worden met de grilligheid van het klimaat, gezien de regio vrij noordelijk ligt en op de limiet voor de teelt van cabernet franc. Het laatste groot jaar was 2010, in de lijn van 2005, 2000 en 1990. Al is de zone bekend als de warmste plek van de regio, vooral de hellingen naar het zuiden gericht, niettemin mogen we er geen wonderen verwachten. De laatste jaren heeft het weer de Loire niet altijd gefavoriseerd. Maar goed nieuws: na drie jaar van vorst, hadden ze in de Loire in 2014 eindelijk een mooi naseizoen, wat de wijnbouwers toeliet de productievolumes opnieuw op peil te brengen.
Hieronder volgt een opsomming van enkele uitstekende wijndomeinen. Omdat de appellatie zich uitstrekt in een driehoek tussen de Loire in het noorden, het bos van Fontevraud in het zuidoosten en de rivier Thouet in het westen, leggen we het parcours af in wijzerzin, startend in Saumur.

Saumur

Domein Saint-Vincent

Patrick Vadé is een unieke wijnbouwer die een wijnbedrijf in de gemeente Saumur runt. Het domein telt 35 ha, waarvan een groot deel behoort tot de fameuze tuffeauhellingen aan de oevers van de Loire.
Cuvée Les Adrialys 2012
Deze wijn behoort eerder tot de categorie krachtige wijnen, hoewel hij geen fruit mist (framboos, kers en wat paprika) noch florale toetsen (iris). In de mond toont de wijn een stevig karakter, zoals zijn maker: genereus maar een tikkeltje ruw. De smaak heeft mooie zijdeachtige tannine, sappig maar strak. Een lange finale met een toets van ziltigheid aan het eind. U wilt zo meteen een tweede glas! www.melchior-vins.be  – http://st-vincent.com

Domein la Seigneurie

Na een verblijf in Australië, Californië en in het zuiden van Frankrijk, nam Alban Foucher het familiale domein over. De exploitatie is 20 ha groot en ligt volledig in de gemeente Saumur. Le Clos is de topwijn en rijpte 12 maanden in houten vaten.
Le Clos de la Seigneurie 2011
Damaspruimen, violet, toetsen van karamel, krokante tannine in de smaak en sappig. Mooie specerij in de finale.
Le Clos de la Seigneurie 1990
Zelden vinden we in Champigny wijnen met zo’n groot bewaarpotentieel, 15 jaar! Vaak onterecht overigens. Deze is schitterend en heeft nog mooi rijp fruit, een elegante smaak en een goede frisheid. Het hout is geheel versmolten. De wijn heeft niets van zijn charme verloren, integendeel, hij is nog levendig en present. Een mooie verrassing!
www.gelin-vins.be  

Saumur-Champigny: basisgegevens

Beplante oppervlakte: 1550 ha
130 producenten
Gemiddelde productie: 80.000 hl
Druivenrassen: cabernet franc (verplichtend), cabernet sauvignon, pineau d‘aunis (toegevoegd)
Bodem: kleine heuvels van tuffeau en resten van het senonien-tijdperk, plateau van Turonian.

764_Vignes_Champigny_Thomas_Pirel

Parnay

Château de Targé

Sinds 40 jaar runt Edouard Pisani-Ferry het domein, 24 ha groot en gelegen rondom het kasteel aan de voet van de helling. In plaats van zich terug te trekken en tevreden te zijn met zijn erfenis, de plek en de bodem van dit domein, timmerde hij vooral aan het potentieel van de wijnen. Derhalve stelde hij vrijwillig de datum van het in de handel brengen van zijn wijnen uit, om de wijnen de tijd te geven zich perfect te vermengen. De laatste in verkoop is momenteel de wijn van 2012. Hij denkt ook veel na over het druivenareaal. In functie van cabernet franc pleit hij voor het toevoegen van merlot bij het gamma toegelaten druivenrassen. Kortweg, bent u op zoek naar een bewijs dat het belang van menselijke inbreng omtrent het verbeteren van het terroir aantoont, dan vindt u dat bij Edouard.
Château de Targé Saumur Champigny 2012
Rood fruit in de neus, erg flatterend, lichte paprikatoetsen. In de mond geplette aardbei, specerij, eerder elegant en levendig. Een zijdeachtige, bloeiende finale. Een mooie zomerwijn.
Château de Targé Saumur Champigny 2011
Eerder donker fruit; de smaak verrast met een tikkeltje peper, sympathiek, een vlotte wijn maar niet mager. Mooie tannine ondersteunt het gracieuze bouwwerk. www.chateaudetarge.fr
www.vpsbelgium.bewww.veluvins.be   – www.feys-vanacker.be  –

Turquant

Domein Filliatreau

Sinds 1990 is Fredrik Filliatreau verantwoordelijk voor het domein van 40 ha groot. Hoewel de bakermat in Chaintres ligt, mag men zeker de site van La Grande Vignolle in Turquant niet missen met zijn prachtige eeuwenoude kelders.
Saumur-Champigny La Grande Vignolle 2012
Een zeer fijn aroma van donker fruit (cassis en zwarte kers). De smaak toont rokerige en gegrilde tonen, hoewel er geen hout werd gebruikt.
Saumur-Champigny L’Affûtée 2009
Deze selectie van oude wijnstokken levert een wijn die verrast door zijn frisheid, sappigheid en tannine, maar ook door zijn vanille zonder accenten van karamel en met een mooie structuur. Mooi werkstukje! www.filliatreau.fr
www.deconinckwine.comwww.saka20.com

Saint-Cyr-en-Bourg

Domein la Guilloterie

Dit familiale bezit wordt uitgebaat door Philippe en Patrice Duveau, twee broers. De 50 ha liggen verspreid over 120 percelen: cabernet franc voor Saumur Champigny, maar ook chenin voor Saumur Blanc en Coteaux de Saumur (en zelfs een beetje chardonnay voor Crémant de Loire).
Cuvée Tradition 2011
Peper en intens zwart fruit in de neus. In de mond komen strakke tannine, fruit keert terug in finale, sappig en krokant. Te drinken.
Les Loges 2009
Rijp rood fruit, erg jong nog, smakelijke inhoud, fris, perfect om te drinken nu. Het bewijs dat er potentieel is en met goede bewaarwijnen in Champigny. www.domainedelaguilloterie.com
www.fontaine-aux-vins.be

Robert et Marcel

Robert et Marcel is de nieuwe naam van Cave de Saint Cyr, een coöperatie gesticht in 1957 die sinds de oprichting van een eigen stijl en karakter getuigt. De leden hoeven niet exclusief verbonden te zijn aan de coöperatie. Een groot deel van hen zijn tegelijk lid en runnen een eigen wijnbedrijf. Deze formule draagt ongetwijfeld bij aan de samenhorigheid van de appellatie Saumur-Champigny, de belangrijkste productie van de coöperatie, maar die ook Saumur in rood, wit en mousserend binnen Cabernet d’Anjou en Coteaux de Saumur produceren. De kelder vernieuwt regelmatig zijn productiemateriaal. De fermentatie wint voortdurend aan precisie. Een ander belangrijk element is de kennis van elk perceel die alsmaar beter wordt.
Saumur Champigny Les Arpents 2013
Kers en cassis in de neus, een zeer smakelijke en genietbare wijn.
Saumur Champigny Les Vilaises 2013
Een van de belangrijke lieux-dits die de coöperatie naar voren schuift sedert verschillende jaren is Les Vilaises. Hier is de bodem eerder kalkachtig en zijn de druiven vroeger rijp. Dit samen met een langere maceratie resulteert in een meer tanninerijke wijn met meer extract maar steeds mooi fruitig. Een goede inhoud met een mooie aciditeit. www.robertetmarcel.com
www.saka20.com – Colruyt – Delhaize

Varrains

Domein des Sanzay

Alvorens met de proeverij te beginnen, drukt de wijnbouwster, Céline Sanzay, ons het volgende op het hart: ‘Wij maken vooral soepele, toegankelijke wijnen.’ Waarom kreeg ik plots de indruk dat ze zich wilde verontschuldigen, want voor mij is dit juist een van de troeven! Er zijn inderdaad perverse proevers die houden van moeilijke en brutale wijnen, maar goed. Op het 28 ha groot domein van Sanzay worden de druiven verantwoord geteeld (agriculture raisonnée). En op het 1,5 ha groot terrein van de lieu-dit Les Poyeux zijn sommige stokken meer dan 110 jaar oud.
Les Poyeux 2013
Mooie wijn met een schitterende materie! Kersen in de geur, zijdeachtige tannine in de mond, fijne structuur en ziltige finale. Gastronomische wijn.
Les Dares 2010
Zeer rijp fruit, heel mooi, tannine is aanwezig maar niet overdreven. Vaten van 1 jaar. Een schitterend voorproefje dat naar meer smaakt.  www.domaine-sanzay.com
www.saka20.comwww.viniregi.be

Biodiversiteit

Saumur-Champigny heeft zich met hart en ziel gewijd aan de verdediging van de biodiversiteit, zoals met de introductie van begroeiing en grasstroken tussen de rijen wijnstokken, de heraanplant van hagen, maar ook door het oprichten van een school voor biodiversiteit en het sensibiliseren van de wijnbouwers en hun families. Zij die hierbij aansloten, herontdekten de rijkdom van de flora en fauna van hun klein plekje aan de Loire. Dit is in hun eigen voordeel, want men verdedigt beter dat wat men goed kent.

Domein Legrand

Steeds geholpen door haar ouders leidt Clotilde Legrand het domein, 15 ha groot, bijna uitsluitend voorbehouden voor cabernet franc en verdeeld over 20 percelen in 5 gemeenten. Ze produceert verschillende cuvées, meer of minder krachtig, meer of minder gerijpt, maar steeds zeer fluwelig.
Les Terrages 2011
Deze soepele en tegelijk robuuste wijn is het archetype van een toegankelijke Saumur-Champigny: prominente maar soepele tannine, een aroma van framboos en kers, met een grote sappigheid dat doet denken aan fluweel. www.domaine-legrand.fr
www.facebook.com/MagaVinswww.vinotheque-charriere.ch  – www.terroirwijn.nl  

Domein des Varinelles

Het domein is sinds 4 generaties in bezit van de familie Daheuiller. Men produceert vooral Saumur-Champigny maar ook Crémant de Loire en Saumur Blanc (en een klein beetje pinot noir). De wijngaard is nogal verbrokkeld, wat een breed palet aan microklimaten favoriseert en de wijnliefhebbers enkele bijzondere cuvées bezorgt.
Cuvée Vieille Vignes 2011
De oude wijnstokken werden in het hartje van de clos aangeplant in 1900 op een kalkstenen bodem. Bosbes en rijpe framboos vormen een aangenaam aroma. In de mond ontwikkelen zich heel wat minerale elementen, diepte en potentieel.
Cuvée Larivale 2009
In de geur komt vooral zwart fruit naar voren, zeer zuiver. Ook in de aanzet volgt zwart fruit met nadien zachte kruiden en tannine, zonder uitdrogend te zijn. Nochtans heeft de wijn meer dan anderhalf jaar in nieuwe vaten gerijpt. Zonder sulfiettoevoeging bij de botteling. Een wijn met nog heel wat bewaarpotentieel.  www.daheuiller.com
www.veluvins.bewww.maisondesvins.be

 

En verder in Champigny … 

Er zijn nog heel wat andere redenen om Saumur te bezoeken:
Le Cadre Noir de Saumur: www.cadrenoir.fr
Le Château de Saumur : www.chateau-saumur.com
Vignes, Vins et Randos (in september) en Les Foulées Troglo Trail : http://www.saumur-champigny.com/vignes,-vins-et-randos-70.php
Les Gîtes Troglos van Souzay en Parnay (meer bepaald): www.anjou-resa.com/index-gites-locations-troglodyte.php
Les Grandes Tablées (begin augustus): www.ot-saumur.fr
Le Musée des Blindés : musee-des-blindes@orange.fr
L’Abbaye Royale de Fontevraud: www.fontevraud.fr

-

En nog veel meer…

Uiteraard verdienen nog vele andere producenten een bezoek. Tijdens mijn verblijf noteerde ik ook nog volgende wijnen : Bois Mozé Pasquier 2011, Domaine Saint Just Montée des Roches 2011, Domaine de Nerleux 2012, Château de Villeneuve 2012, Château des Roches Neuves Terres Chaudes 2011, Domaines des Coutures 2013, Domaine de la Source du Ruault Le Champ Fou 2012, Château de Chaintres Clos des Oratoriens 2009.
Indien u de tijd niet hebt om door de wijngaarden te wandelen en producenten te bezoeken, is het beste adres La Maison des Vins de Loire, Quai Lucien-Gautier in Saumur. Tel: +33 241 38 45 83
En ook het Office de Tourisme stelt wijnweekends voor: www.ot-saumur.fr/week-end-oenologue-du-cote-de-saumur_a16496.html

Hervé Lalau

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier 

Geef een reactie