Herdade do Monte da Ribeira, azeite virgem of vinho

29/04/2019 - Portugal doet ons zowel versteld staan van zijn wijnen als zijn olijfoliën. Dat ze in het voormalige Lusitanië hun authenticiteit goed hebben kunnen bewaren is een understatement. Twee voorbeelden afkomstig uit het Portugese district Beja.

Pousio

 Pousio, zo heet de olijfolie die ik niet op een stuk brood proefde, want dat houdt geen steek, behalve wanneer u ze puur uit plezier proeft omdat ze gewoon lekker is, maar in een potje dat ik eerst licht met mijn handen opwarmde. Daarna was het de beurt om eraan te ruiken, waarna ik mijn lippen ermee bevochtigde om de textuur van deze olie te beoordelen, de lichtheid en de smeuïgheid. Vervolgens proefde ik ervan, dat gepaard ging met veel geluid, dat van een emulsie maken tussen olijfolie en speeksel, een soort van mayonaise in de mond waardoor we de olie beter kunnen proeven (olie is hydrofoob). Het resultaat? Een olijfolie met een lekkere smaak en een scherp accent op het einde. Het scherpe of het pikant peperige dat we in de keel ervaren duidt op de hoeveelheid polyfenolen.

 Pousio azeite virgem extra

De kleur heeft geen belang, die hangt heel eenvoudig af van de olijvensoort. Hoewel deze mooi geelgroene kleur, consument als we zijn, ons niet onverschillig laat. Daarentegen zijn de uitsluitend vegetale geuren primordiaal !
De geur : deze start met impressies van hooi van artisjok en stukgewreven bladeren, waarna er een vleugje amandel opduikt met op het einde appelcompote en licht geroosterde hazelnoot.
De textuur: smeuïg op de lippen en goed vloeibaar in de smaak. De vloeibaarheid is essentieel voor de kwaliteit.
De smaak : het hooi van de artisjok transformeert in de bodem van de artisjok, afgewerkt met een beetje witte peper. Het bitter, met de smaak van citroenschil, wordt goed waargenomen achteraan de tong en verzacht door hazelnootpasta, dat op zijn beurt versterkt wordt door zwarte peper en verfrist door groene appel.
Het scherpe : het pikant peperige is goed aanwezig en geeft de indruk van het begin van een keelontsteking.
Deze olie is een blend van drie olijvensoorten: arbequina, cobrançosa en galega.

Gebruik: dit is geen olie om mee te bakken of braden, daarvoor is hij te complex. Daarentegen is zijn fruitigheid, vrij zachte smaak en klein bittertje perfect voor bepaalde vinaigrettes, maar ook voor mayonaises met rode pepers. Of gewoon als smaakmaker, zoals een straaltje olijfolie over een carpaccio van rundvlees of eend, of op kort gebakken langoustines en natuurlijk bij nog veel meer zaken.

Omdat ze ook wijn maken

Een witte wijn op basis van antão vaz, verdelho en alvarinho: een frisse en krokante blend.

Pousio Selection branco 2017 Vinho Regional Alentejano

De kleur is wit met een hint van groen. De geur is fruitig en floraal met impressies van lychee, witte dovenetel, limoen, kruisbes en een fijn accent van pompelmoes. Heel fris van smaak, mineraal ook, met een vetje en zeer dynamisch. Pittig en boordevol energie proeven we alle aroma’s van in de geur, aangevuld met nog wat sap van witte perzik. Een aangenaam en fijn bitter met de smaak van zoethout onderstreept al het fruitige en bloemige van deze wijn.
Deze wijn heeft geen hout gezien.

Het domein

 De eigendom bevindt zich in Pedrogão, niet ver van het dorp Marmelar en is 1100 ha groot. Een groot deel van het territorium ligt op de zuidelijke flanken van de Serra do Mendro dat bedekt is met woud. De wijngaarden zijn goed voor 43 ha, de olijfgaarden voor meer dan 210 ha.
www.herdadedomontedaribeira.pt
www.thesolar.ptwww.uvinum.be

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie