Het andere Frankrijk

03/10/2016 - Wist u dat er twee Frankrijken waren in de geschiedenis ? Net zoals er twee Duitslanden waren. Of twee Korea’s en twee Mongolieën ...
Wat Frankrijk betreft, moeten we ver teruggaan in de tijd. Naar de tijd van de Franken.

Pijlen

Het woord Frank komt van het Germaanse woord frankó, wat speer of lans betekent, en bij uitbreiding daarvan een ‘vrij man’, want voorzien van een wapen. Het is zo dat de Franken uitstekende krijgers waren en tegelijk van grote gebieden hielden.
De exacte origine van dit volk is niet helemaal duidelijk. De Romeinen begonnen het er pas over te hebben wanneer ze aan hun grenzen stonden, de limes. Wat we daarentegen wel weten is dat ze destijds opeenvolgend meerdere gebieden in Europa bezetten. Onder meer refereren ze naar Frankrijk, of Francia Occidentalis. Wat later, vanaf de 6e eeuw, is er het gebied Franken (Franconië), of Francia Orientalis dat ze veroverden op de Bourgondiërs, een Oost-Germaans volk dat zich uiteindelijk met de Franken assimilieerde. En inderdaad, het waren deze Bourgondiérs die hun naam aan het huidige Bourgogne gaven.
En wat met de taal ? Het feit dat de Franken van het westen, vermengd met de Gallo-Romeinen, het Latijn aannamen, vloeide dat uit tot de Romaanse talen. De Franken van het oosten daarentegen behielden hun Germaanse erfenis. Uiteraard is dit een heel schematische voorstelling.
Concreet correspondeerde dit Oost-Frankische Rijk met de regio van Würzburg, ten noordoosten van het huidige Beieren.

Wat zou Frankrijk zijn, zelfs in het oosten, zonder wijn?

franken

En natuurlijk produceerden deze Frankische broeders, deze enigzins wat vergeten Fransen, wijn. Dit is overigens de reden waarom ik het erover wil hebben.
Het moderne Franken vertegenwoordigt iets meer dan 6000 hectare wijngaarden en bezit nogal wat beroemde wijnen en wijngaarden. Zo is er Stein, waar de Engelsen lange tijd alle wijnen van deze streek mee bedoelden. Hetzelfde met de wijnen van de Rijn, die de naam Hock kregen toebedeeld (refererend naar Hochheim).
Nog een bijzonderheid is de Bocksbeutel, de regionale ronde fles waar de makers van Mateus in de jaren 40 zich duidelijk op inspireerden.

Van cîsterciënzers en silvaner

marienberg_wuerzburg

Stein (steen, in het Duits) is de naam van een wijngebied. Meest beroemd is de Würzburger Stein. Het gebied telt 85 hectare wijngaard, met impressionante hellingen hoofdzakelijk aangeplant met riesling van de Rijn en silvaner. Dit laatste druivenras is een historisch druivenras in deze streek. En precies daar vinden we een link met Frankrijk omdat er gezegd wordt dat het een monnik van de cisterciënzerorde was – eigenlijk een Bourgondiër dus – die er voor het eerst silvaner aanplantte. We schrijven 1659.

Het druivenras is ondertussen uiteraard bijzonder goed aangepast aan de streek en zorgt voor pittige en fruitige wijnen, waar we vaak impressies van vuursteen in terugvinden en een opvallend joviaal accent. Nog verfijnder worden ze na enkele jaren kelderrijping (in Würzburg zijn er trouwens prachtige kelders te bezichtigen).

Misschien is het daarom dat ik de wijnen van Franken de meest joviale van de Duitse wijnen vind, de meest vlotte ook, en de meest gastronomische. Nog prettig is dat ze lang niet duur zijn, in vergelijking vaak met andere Duitse wijnregio’s.

Om af te sluiten geef ik u graag enkele adressen mee, kwestie van dit alles zelf te ontdekken …

Juliusspital,
Weingut Am Stein,
Winzerkeller Iphofen,
Burgerspital Würzburg…
Hans Wirsching

En leve het Frankrijk van het oosten!

Hervé Lalau

Voor meer “Sappige Verhalen”, klik hier

Geef een reactie