Houblonde, het eerste bier met gedynamiseerd water

19/09/2018 - Het is geen nieuwe manier van brouwen dat Houblonde zo dynamisch maakt, het is de manier waarop het hoofdcomponent wordt aangepakt: water!

In bier zit ongeveer 90% water, maar het water voor dit bier wordt gedynamiseerd. Het pure water wordt uit het freatisch vlak gehaald, de grondwaterspiegel, en gaat zowel door een mechanisch als magnetisch systeem, een soort van vortex waardoor het water geregenereerd wordt, vergelijkbaar met water dat op een natuurlijke uit de bron ontspringt, gestructureerd water boordevol fotonische energie!

Dit vraagt om meer uitleg

Concreet betekent dit dat het water gedynamiseerd wordt dankzij een vortex. Het grondwater wordt in een krachtige rotatie gebracht waardoor het kinetische energie krijgt. Dit wordt aangevuld door magnetische velden en natuurlijke minerale frequenties. Waterdynamizers kopiëren de natuurlijke cyclus van het water op een versnelde manier. Het water krijgt een ‘afdruk’ van dezelfde spiraalbewegingen zoals die in de natuur voorkomen en bekomt daardoor een elektro-fotonische energie die vergelijkbaar is met natuurlijk stromend water.

Onderzocht in laboratoria

In het laboratorium voor brouwwetenschappen en technologieën van de UCL (Université Catholique de Louvain) in België, vergeleken bierdeskundigen in een blindproef de effecten van de dynamisatie van het water op twee bieren die op dezelfde manier werden gebrouwen. Het ene met gedynamiseerd water, het andere zonder.

Resultaat? Vijf ervaren proevers (hoogleraars brouwwetenschappers aan de UCL en meester-brouwers) kwamen tot dezelfde conclusie: ‘Bier met gedynamiseerd water is objectief helderder, fijner, zachter, lichter, verfrissender, dorstlessender, bruisender en heeft een minder bittere nasmaak dan bier zonder gedynamiseerd water.

Houblonde, de degustatie

Houblonde bezit een fijne en parelmoerkleurige mousse die het amberblonde bier gracieus bedekt. In de florale geur herkennen we toetsen van linde en varens die samengaan met het geroosterde van een graanveld waar warme zaadjes in de zon voor schaduw zoeken door zich te bedekken met een laagje gebrande cacaopoeder. De smaak is licht zuur in het begin, waardoor het bier zeer verfrissend overkomt. Vervolgens komt het gebrande opzetten, geroosterd en zacht, niet zoet. Het smeuïge en de licht zilte toets zijn van begin tot eind bijzonder aangenaam. De afdronk wordt op smaak gebracht met koriander, kardemom en een beetje peper. In elke fase van de degustatie herkennen we de smaak van graan, gemoutte gerst met een subtiele toets van sinaasappelschil. Zijn minerale basis doet denken aan aarde na een zomers onweer. Het is een verfrissend bier met een zacht en doordacht bitter en een lichtheid die toch voldoende diepte bezit.

De samenstelling

Naast het 90% gedynamiseerd water is Houblonde samengesteld uit biologische granen die grotendeels uit België afkomstig zijn. Houblonde werd biologisch gecertificeerd door Certisys, het internationaal controle-organisme gespecialiseerd in biologische producten. Het bier wordt gebrouwen in de brouwerij van Brunehaut. Maar dat is lang niet alles, want er wordt ook biologische vanille en elixir van de Astrantia major (een kruid uit de schermbloemenfamilie dat onder meer in de Pyreneeën voorkomt) aan toegevoegd. Wanneer de vanille voor een subtiele smaak zorgt, zorgt de gedynamiseerde elixir van de Astrantia ervoor dat de zachte energie van het bier versterkt wordt, zoals de elektro-fotonische analyse van een druppel Houblonde bewijst.

Houblonde in de kijker

Houblonde werd in 2017 op de World Beer Awards in Londen bekroond als « Belgium Winner » in de categorie speciale bieren, het meest innovatieve Belgische bier en dat nog voor de officiële lancering.
Ook kreeg het 3 gouden sterren op de Superior Taste Award, de hoogste onderscheiding die wordt toegekend door Europese sterrenchefs en sommeliers.

Gezondheid!

www.houblonde.com

Marc Vanhellemont

 

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Geef een reactie